AUTENTICKÉ MEXIKO & DÍA DE LOS MUERTOS Zahraničí

Netradiční dárek pro muže i ženu nebo pár.
1. den Přivítání českým průvodcem na letišti v MEXICO CITY a transfer do hotelu v centru města v oblasti Paseo de la Reforma.
Nocleh v hotelu Plaza Revolución 4*. Benito Juárez International Airport Mexico City Avenida Paseo de la Reforma 2. den Po snídani cesta do malebné umělecké čtvrti COYOACÁN, kde návštívíme muzeum FRIDY KALHO.
Pokračování do historického jádra a pozdní oběd v proslulé tržnici SAN JUAN, kde budete mít možnost ochutnat různé dobroty, od housenek a hadů po tradiční speciality.
Odpoledne procházka po historickém centru, fakultativně možnost návštěvy starého Tenochtitlánu.. Na závěr si vychutnáme výhled na velkoměsto z věže LATINOAMERICANA.
Návrat do hotelu.
Coyoacán Frida Kahlo Museum San Juan Tenochtitlan Torre Latinoamericana 3. den Po snídani cesta do jednoho z nejimpozantnějších archeologických nalezišť a bývalého města Bohů ,,TEOTIHUACAN”. Výstup po pyramidě k Chrámu Slunce, procházka alejí Mrtvých k chrámu Quetzalcoatla a na závěr návštěva malého muzea a dílničky, kde se zpracovává obsidián.
Odpoledne přejezd do města andělů PUEBLA.
Městečko proslulo keramikou Talavera, národním jídlem a díky své koloniální architektuře je zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO.
Procházka koloniálním centrem, zastávka v umělecké čtvrti ,,El Parrián” a večeře v některé z typických hospůdek, doporučujeme ,,chile en nogada”. Ubytování v historickém jádru v hotelu Casa de la Palma 4* Teotihuacán Municipality Puebla City 4. den Po snídani panoramatický průjezd biosférickou rezervací TEHUACAN - CUICATLAN.
Rezervace zapsaná na seznamu UNESCO má rozlohu 490 186 ha a pyšní se nepřeberným množstvím kaktusů a sukulentů.
Odpoledne pokračování do koloniálního města OAXACA.
Odpolední příjezd a zastávka na typické tržnici, kde ochutnáme typické mole (kakaová omáčka), anebo pražené kobylky v kornoutu.
Ubytování v historickém jádru v koloniálním hotelu Casa Conzatti 4* Reserva de la Biósfera Tehuacán-Cuicatlán Oaxaca 5. den Po snídani krátký přejezd do MONTE ALBANU, kultovního místa několika indiánských kultur.
Prohlídka starého zapotéckého sídla, dechberoucí výhledy do okolí.
Pokračování do jedné z nedalekých výroben MEZCALU spojeny s ochutnávkami a dále pak do vesničky TEOTITLÁN proslavené výrobou indiánských koberců.
Zastávka u rodiny doňi Any, která nám hrdě předvede, jak se barví vlna a dále zpracovává.
Možnost zakoupení vlněných koberečků.
Odpolední návrat do Oaxacy, osobní volno a ve 21:00 noční přejezd do Tuxtla Gutiérez Monte Albán Teotitlan del Valle Oaxaca Tuxtla Gutiérrez 6. den Dopolední výlet k jednomu z nejkrásnějších kaňónů, CAŇÓN DEL SUMIDERO.
Plavba ve člunu a sledování místní fauny a flóry, pokud budeme mít štěstí, natrefíme na krokodýly, papoušky, opice, vřešťany a spoustu dalších zvířátek.
Zastávka v malé jeskyni a pozorování vodopádů.
Pokračování do horského koloniálního města SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS, kde na nás dýchne zvláštní mystická atmosféra.
Odpoledne osobní volno k toulkám po tomto indiánském městě.
Doporučujeme navštívit typickou mexickou restauraci Taniperla.
Nocleh v San Cristobalu v koloniálním hotelu Rincón del Arco 4*
Sumidero Canyon San Cristóbal de las Casas 7. den Po snídani vyrazíme do centra města a kromě centrálního náměstí a katedrály, nevynecháme ani domorodou tržnici plnou pestrobarevných výrobků, od batohů po pletené svetry a čepice.
Nenechejte si ujít indiánský nápoj ,,tascalate”, který se tradičně vyrábí ze sušené tortily, praženého kakaa a papričky čile.
Po obědě v některé z četných místních hospůdek vyrazíme do nedaleké vesnice SAN JUAN CHAMULA, kde navštívíme proslulý křesťansko-indiánský kostel, ve kterém se udržují zvláštní tradice a kde je přísný zákaz focení, jinak riskujete 25 ran holí na záda.
Můžeme si také prohlédnout místní hřbitov, který je právě touto dobou velice frekventovaný.
Návrat do San Cristobalu a večer osobní volno.
Doporučuji ochutnat typický mírně alkoholický nápoj ,,rompope”, který se trochu podobá našemu vaječnému koňaku, jen se do něj přidávají strouhané mandle.
San Cristóbal de las Casas Zinacantán Chamula 8. den Po snídani panoramatická jízda chiapaskými horami a sjezd do údolí, kterým protéká řeka Tulijá a které se v těchto místech říká AGUA AZUL, neboli modrá (tyrkysová) voda, takto se totiž několikrát do roka řeka zbarvuje.
Čeká nás koupání a procházka v tomto exotickém ráji.
Po obědě přesun k vodopádu MISOL-HA (divoká voda), kde budeme mít možnost prozkoumat jeskyni, kde se rodí řeka.
Před setměním cesta do PALENQUE a nocleh za křiku opic v přírodním hotelu Nututun 4* (2 noci, snídaně). V resortu se nachází bazén a malý masážní ,,salón” v mayském stylu.
Agua Azul Misol-Ha Palenque 9. den Po snídani se vydáme do nedalekého archeologického naleziště PALENQUE, které je zapsáno na seznam kulturního dědictví UNESCO, proslaveno hlavně hrobkami mayského krále Pakala a Červené královny.
Toto bývalé mayské sídlo je zasazeno hluboko v džungli, projdeme labyrintem královského paláce, přejdeme po lávce zachovalého akvaduktu a vystoupáme až k prostranství Tří Chrámů, odkud budeme mít městečko jako na dlani.
Sestup k muzeu a prohlídka, návrat do hotelu a relax u bazénu.
Zona Arqueológica Palenque 10. den Brzy ráno delší přejezd do státu Campeche, do malého městečka POMUCH, které by nebylo nijak významné, kdyby tady nebyl malý hřbitůvek, kde Mayové dodneška dodržují prazvláštní tradice.
V průběhu druhé poloviny října tu čistí hroby, vytahují z nich své zesnulé a čistí jim kosti a lebky, které pak nazdobí a vystaví, aby spolu mohli strávit období dušiček.
Z Pomuche cesta do pirátského města CAMPECHE, ubytování v historickém jádru v koloniálním hotelu Francis Drake 4* Pomuch Campeche 11. den Po snídani relax a osobní volno určeno k přípravám na slavnosti.
Líčení, převlékání za mrtvé a odpoledně večerní účast průvodu v Campeche, kde tou dobou probíhají velkolepé dušičkové oslavy, kterých se zúčastníme.
Budeme svědky přehlídky oltářů & HANAL PIXAN (jídlo mrtvých), které zde tradičně vystavují a soutěží o první místo v originalitě a nápaditosti.
Tato přehlídka se každoročně opakuje na hlavní pěší zóně v historickém jádru Campeche, kde se sjíždí tisíce lidí z celého regionu.
Campeche 12. den Po snídani cesta z Campeche do bývalého mayského sídla UXMAL, který byl m.j. zapsán na seznam kulturního dědictví UNESCO díky jedinečné oválné struktuře, kterou je Kouzelníkova pyramida.
Zastávka na osvěžující nápoj ,,chaya” a pokračování do hlavního města státu Yucatán, MÉRIDA.
Odpolední zastávka na nejnavštěvovanějším hřbitově XOCLAN a prohlídka města, touto dobou zde prochází skupinky oslavující den mrtvých, všude se prodává rituálně připravované kuře ,,pollo mukbil”, tzv. pohřbené kuře, podávané pouze k této příležitosti.
Nocleh v koloniálním hotelu Gran Real Yucatan 4*
Uxmal Mérida Xoclán 13. den Po snídani cesta z koloniální Méridy na hřbitov HOCTUN, jeden z nejmalebnějších hřbitovů, pokračování do IZAMALU, který touto dobou žije oslavami a pokračování do jednoho z mnoha podzemních jezírek, tzv. ,,cenotes”. Poloostrov Yucatán se totiž pyšní nejrozsáhlejším jeskynním podzemním systémem na celém světě! CENOTE PALOMITAS je ideální zastávkou ke koupání.
Po obědě pokračování do karibského státu Quintana Roo a zážitkový nocleh v glampingu Akumal Natura Hoctun Izamal Cenote Palomitas 14. den Ranní fakultativní výlet v jeepech do biosférické reservace SIAN KA'AN, kde si vychutnáme karibskou přírodu všemi smysly.
Plavba ve člunu, pozorování želv, delfínů a kapustňáků, rybí oběd, koupání a návrat do Akumalu Sian Ka'an Akumal 15. den Ranní cesta do CANCÚNU a plavba na ostrůvek ISLA MUJERES, kde si užijeme dva nádherné dny relaxu a koupání v průzračných vodách Karibiku.
Jeden z nejkrásnějších ostrovů.
Ostrov je plný barů a restaurací.
Procházkou se dá dojít k mayským ruinám, majáku nebo zchátralému domu nechvalně proslulého piráta a obchodníka s otroky Fermína Mundacy.
Cancún Isla Mujeres 16. den Užijeme si ještě jeden den relaxu na ostrově.
Fakultativně možnost plavání s delfíny nebo návštěva želví farmy.
Isla Mujeres 17. den Transfer na letiště a ,,Hasta pronto en México” :-) Isla Mujeres Cancun International Airport