Včelařem na zkoušku

Parádní zážitek plný uklidňujícího bzučení včel vás čeká na včelí farmě AnnKas, jen 5 km od historického města Úštěk v CHKO České středohoří, kde se starají už o více než 100 včelstev.
Tady si vyzkoušíte, jaké je to být včelařem se vším všudy a dozvíte se navíc spoustu zajímavých informací o včelách a včelí farmě.  A co všechno program zážitkového včelařství zahrnuje?

Těšte se na vyprávění o životě včel, zkoumání fotek pláství, nářadí, postupu výroby mezistěn a medometu.
Zkušený včelař vám popíše a detailně vysvětlí tzv.
cestu vosku a cestu medu.
Lze i využít i mikroskop a ukázat, jak taková včelka vypadá pod mikroskopem, jak vypadá její největší nepřítel Varroa destructor neboli kleštík včelí, jak vypadá pylové zrno atd. Dále se dozvíte zajímavosti o apiterapii – léčbě včelami a včelími produkty. Jakmile budete mít za sebou teorii, čeká vás praktická část u včel, kdy se obléknete do včelařských obleků podíváte se k úlům.
Zde včelař rozebere úl, dá všem do ruky rámeček se včelami a vysvětlí co tam vidí.
V období, kdy jsou trubci, včelař jednoho trubce odchytne a dá vám ho do ruky (nebojte, nepíchnou vás, nemají žihadlo). Dále si vyzkoušíte výrobu svíček ze včelího vosku.
Včelař vysvětlí jednotlivé aktivity a zákonitosti.
Následně si každý vyrobí 3 různé a barevné svíčky.
V případě potřeby lze upravit program, abyste si mohli vyrobit více svíček. V průběhu celého zážitku můžete ochutnávat med od místních včelek a je možné nabídnout i víčkovici nebo medovinu.
Následně si lze nakoupit cokoliv z místního sortimentu – svíčky dle aktuální nabídky, ozdoby, kreativní a dárkové sady, medy, víčkovici, kosmetiku atd. Celá exkurze na včelí farmu trvá zhruba 2 hodiny a je určená pro jednu osobu.
Zážitek probíhá v malé skupince, aby byl každému věnován dostatečný prostor.