Faerské ostrovy

1. den Po přistání nasedneme na autobus, podmořským tunelem přejedeme na ostrov Stremoy a asi za hodinu dojedeme do hlavního města Tórshavnu, kde se ubytujeme.
Ale nečekejte žádné velkoměsto, na počet obyvatel by se u nás řadil mezi menší okresní města, ale večerní či ranní toulání mezi barevnými skandinávskými domky si určitě užijeme! Vágar Airport 2. den Dopoledne strávíme procházkami ve městě.
Aktivní nespavci můžou také vyrazit do vesničky Kirkjubøur s historickou katedrálou.
Jednu cestu cestu zvládneme pěšky a druhou se svezeme autobusem. V poledne se přesuneme na ostrov Suðuroy . Nepůjde o jen tak ledajaký přesun, na nejjižnější geologicky rozmanitý ostrov Suðuroy s vlastním nářečím přeletíme helikoptérou🚁!* Po příletu si půjčíme auto a ubytujeme se. Na ostrově třikrát přespíme a program přizpůsobíme počasí.
V plánu máme autoturistiku, procházky i plavbu lodí k útesům. *Nejde o najmutou helikoptéru, ale o standartní dopravní linku na Faerských ostrovech.
Záleží na počasí a kapacitě.
Přednost mají dříve přihlášení.
Kdo nechce letět nebo se nevejde, pojede lodí.
Když bude špatné počasí, jedeme lodí všichni.
Do helikoptéry je možno vzít zavazadla do 20 kg na osobu. Tórshavn EKFA-Froðba Heliport 3. den Prozkoumáme jižní polovinu ostrova.
Autem dojedeme k majáku Akraberg na nejjižnějším mysu Faerských ostrovů.
Jen kousek od něj jsou útesy Beinisvørð. Na nich se podíváme do moře z výšky 469 metrů a pak nasedneme do člunu a proplujeme mezi nimi.
Když bude čas a chuť, stavíme se na procházku u některé z vesnic ve střední části ostrova - třeba Fámjin s parádním výhledem na jezero Kirkjuvatn a oceán. Akraberg Sumba Beinisvørð Kirkjuvatn 4. den Dnes vyjedeme na severní polovinu Suðuroye.
Hlavním lákadlem dne
je obrovský skalní sloup Ásmundarstakkur trčící z moře.
Jde o osamělou skálu pod vysokými útesy.
Dva z těchto útesů spojuje můstek na kterém otestujeme svůj strach z výšek.
Cestou zpět na ubytování si uděláme zastávku na plážích v Sandvíku či Hvalbě s parádním výhledem na neobydlený ostrúvek Lítla Dímun. Asmundarstakkur Na útesech se budeme procházet asi 2 hodiny. 5. den Doženeme to co jsme nestihli nebo vynechali v předchozích dnech.
Třeba procházku do unikátního kaňonu Hvannhagi.
Pak vrátíme auto a poledním či večerním trajektem poplujeme zpět do Tórshávnu a ubytujeme se. Hvannhagi Nenáročná procházka k jezeru v kaňonu s výhledem na oceán asi na 2 hodiny Tvøroyri 6. den Ráno si sbalíme věci, půjčíme auto a pojedeme na severovýchodní ostrovy Borðoy a Víðoy. Cestou obkroužíme jediný podmořský kruháč na světě.
Pokud bude hezky, vyšlápneme si na horu Villingadalsfjall a jeden z nejvyšších útesů na světě - více než 750 metrů vysoký mys Enniberg.
Když budeme chtít navštívíme ostrov Kunoy, nebo některou z vyhlídek poblíž města Klaksvík. Villingadalsfjall Náročnější výšlap na horu na severním výběžku souostroví zabere 3-4 hodiny a nabídne skvělý výhled do všech směrů. 7. den Celodenní výlet na tunely provrtaný ostrov Kalsoy.
Čeká nás cesta trajektem a dvě zastávky.
Na severním konci vystoupáme z vesnice Trøllanes k majáku Kallur.
Jestli vám to místo přijde povědomé, tak třeba poznáte, že tu James Bond .... (koukněte na závěr poslední Bondovky Není čas zemřít). Druhou zastávkou je vesnička Mikladalur se sochou hrdinky místní legendy - tulení ženy Kópakonan. Klaksvík Syðradalur Kallur Lighthouse Náročnější výstup k majáku na 2 hodiny. Kópakonan Syðradalur Klaksvík 8. den Dnes prozkoumáme blízké okolí - severní pobřeží ostrova Eysturoy.
Cestou se zastavíme ve vesničce Gjogv, pojmenované po rokli ve které je umístěn malý přístav, v Eiði si prohlédneme nejkrásněji umístěné fotbalové hřiště na ostrovech a když bude pěkné počasí a chodící nálada, zdoláme nejvyšší horu souostroví - 880 metrů vysokou Slættaratindur
nebo si vyšlápneme na jinou vyhlídku. Gongutúrur / Hvithamar Trailhead Krátký výšlap na vyhlídku zabere asi 30-45 minut. Gjógv Slættaratindur Výstup na nejvyšší faerskou horu zabere asi 2 hodiny. Eiði 9. den Ráno se sbalíme a pojedeme na sever části největšího ostrova Stremoy.
Kolem nejvyššího Faerského vodopádu - dvoupatrového Fossá
dojedeme do malebné vesničky Tjørnuvík.
Kdo bude chtít, může se odsud projít přes hory do Saksunu.
Kdo ne, přejede autem a projde se nenáročnou procházkou od travnatých domků v Saksunu na pláž. Fossá Tjørnuvík Středně těžká trasa do Saksúnu asi na 3 hodiny Saksun Dobrovolná procházka k pláži asi na 1,5 hodiny. Vestmanna Dobrovolný výlet pro zájemce. 10. den To nejlepší nakonec! Čeká nás ostrov Vágar a dvě ikonická místa Faerských ostrovů jezero Sørvágsvatn "vznášející se" na útesech Trælanípa nad oceánem a pak nejkrásnější Faerský vodopád Múlafossur padající přímo do moře u vesnice Gásadalur.
V záloze ještě máme zatím turisty neobjevený útes Dunnesdrangar nebo vyhlídku na prst čarodějnice Trøllkonufingur. Trælanípa Nenáročná procházka podél jezera asi na 2 hodiny.
Na konci budeme odměněni výhledem na jezero a vodopád. Gásadalur Dunnesdrangar Lehký hike asi na 3 hodiny. 11. den Na letišti vrátit auto a odlet domů. Vágar Airport