Madeira

1. den Let z Vídně do Funchalu.
Odlet ve 12:00 z Vídně do Funchalu na Madeiře budeme krátce před 16h.
Po příletu vyzvedneme na letišti auto, dáme si kafe a hned vyrazíme na hotel se ubytovat po dlouhém dni. 2. den Druhý den vstaneme před východem slunce a vyrazíme na nejvýchodnější místo ostrova. Ponta de São Lourenço Ideálně na východ slunce, cesta z parkoviště není nijak náročná a vede po vyšlapané cestě nebo chodníku :) Celkově hned na začátku ujdeme asi 7,6 km za cca 4 hodiny
a budeme se kochat neskutečnými výhledy. Machico Machico a jeho pláž s krásnými výhledy a menším množstvím turistů.
Poté popojedeme kousek zpátky nahoru na vyhlídku na Ponta de Sao Lorenzo a letiště na druhé straně.
Vereda das Funduras (PR5) Posezení s výhledem.
Můžeme si dát nějakou svačinu, nebo pokračovat podél levády a pak pokračovat dál:) Ilha do Faial Dále na první černou písčitou pláž méně známou než je Seixal, kde už můžou odvážlivci okusit vody Atlantiku. Vereda dos Balcões Všichni známe Balkóny a ochočené pěnkavy z Madeiry, tak i na ty se hned první den dojdeme podívat.
Z parkoviště je to jen kousek a jelikož jsou balkóny dost oblíbené, asi se chvilku zdržíme.
Santana Potom už se pomalu přesouváme směr ubytování, přes Santanu a její známé barevné domečky.
Dáme si pozdní oběd a nakoupíme na další dny. 3. den Sao Jorge Zastávka v městečku Sao Jorge, odkud se vydáme pěšky na krátký trek podél útesu přes ruiny. Ruins of St. George Druhý den začneme jak jinak než na pláži a to prozkoumáním starých ruin v městečku Sao Jorge, odvážlivci se mohou vykoupat v řece ústící do moře nebo přímo v moři. Queimadas Parking Lot Na Queimadas projdeme park až k jezírku a pak dáme kafe v místní kavárně a pokračujeme na první
delší levádu.
Levada do Caldeirão Verde Trochu delší ale za to hodně pohodová a lehká leváda se spoustou vodopádů, zakončená jedním z ikon Madeiry a to vodopádem Caldeira Verde.
Při poslední návštěvě byl ikonický kapraďový svah stržen sesuvy půdy, tak uvidíme, jak se to za ty dva roky změnilo. 4. den Celodenní výlet na Pico Ruivo a Pico Arieiro - 19km - 10h , na půl cestě lze využít taxi a za cca 80Eu se lze dopravit na výchozí místo.
Celodenní trek je dobrovolný :)
Achada do Teixeira Na východ slunce na Pico Ruivo z parkoviště na Achada do Teixera po chodníčku. Pico Ruivo z parkoviště asi 3km -1,5 h na nejvyšši horu Madeiry Pico Ruivo 1862 m n. m. je třetí nejvyšší horou Portugalska. Miradouro do Pico do Facho Z Pico Ruivo přes kavárničku, kde si dáme ponchu a kafe na posilněnou, vyrazíme na celodenní výlet dál směr Pico Arieiro přes ikonicky známou vyhlídku . Celkově asi 6km - 4h. Pico do Arieiro Výhledy z Pico Arieiro nám seberou dech a dodají nám sílu na cestu zpět. Achada do Teixeira zpět 8 km - 4,5h 5. den Fanal Forest, Madeira Jako lovci mlh se brzo ráno vydáme do Fanálu, místa, kde stromy ožívají, když se nikdo nedívá :) Na místě se můžeme zdržet a dát piknik na místním posezení.


Poço das Casas Vodopád s jezírkem, kde se můžeme vykoupat.
São Vicente Zastavíme v městečku Sao Vincente a odtud půjdeme nahoru ke kostelu. Capelinha de Nossa Senhora de Fátima Krátká cesta na kopec s výhledem a nádherným kostelem. PR16 Levada Fajã do Rodrigues Poté se vydáme na levádu s dlouhým tunelem - čelovky s sebou - posetou vodopády - cesta cca 8km a 4,5h Seixal Seixal a jeho ikonická černá pláž. madeira black sand Černá písčitá pláž v Seixalu, kde se můžeme vykoupat.
Cestou můžeme nakoupit v místním obchůdku a užít si sluníčko na pláži. Přírodní bazénky Seixtal A ovšem i přírodní vulkanické bazénky v moři, kde je koupání bez vln trošku pohodlnější. Boca da Encumeada Přes Encumeadu zpět na ubytování, a tady vás vezmu na nejlepší Espetadu na Madeiře a typický madeirský koktejl Nikita a možná najdeme i nová skrytá místa. 6. den PR6 Levada das 25 Fontes / Levada do Risco Dvě proplétající se levády - tři dokonalé vodopády a jedno skryté jezero.
Celkově
14km 5,5h
Dvakrát se půjde kolem kavárny a cukrárny a potkáme ochočené nenažrané pěnkavy. Lagoa do Vento Cestou zpět odbočíme u kavárny a vydáme se dál k méně známému vodopádu a jezírku.
Lagoa do Vento. Ribeira da Janela Přesun na pláž s výhledem na skály v moři a starý tunel na pobřeží.
Porto Moniz Natural Swimming Pools Při pozdním odpoledni koupání v přírodních vulkanických jezírkách v Porto Moniz.
Navštívíme místní kavárny a dáme si typický madeirský dortík s marakujou.
Garganta Funda Viewpoint Jeden z nejkrásnějších výhledů na Madeiře doplněný jak jinka než vodopádem. Ponta do Sol Na západ slunce k vodopádu v Ponta do Sol
a případně na molo v Ponta do Sol. 7. den Levada Nova Projít část levády Novy s tunely a podchody pod vodopády a pak se buď vrátit stejnou cestou nebo se napojit na Levadu Mill a po ní zpět k autu
- celkově 7km 4h. Levada Mill Další leváda na Madeiře. Prazeres Krátká 3km - 1,5h km leváda s tunelem na útesu Cape Girão Vyhlídka na nejvyšším útesu Madeiry a Evropy s 580 mnm. V okolí eukalyptový les, jen koaly chybí. cena 2Eu Câmara de Lobos Rybářská vesnička Camara do Lobos, kde můžeme vyzkoušet tradiční madeirský chlebík s medem. Curral das Freiras Vyhlídka na Údolí Jeptišek, případně koupání dole v údolí v řece v přírodních jezírkách.

Vyjedeme nahoru na vyhlídku autem, jelikož cesta z údolí trvá asi 4 hodiny a je to vážně krpál.
8. den Funchal Hlavní město Madeiry, projdeme se po obchodech, koupímě nějaký suvenýry a něco sníme :) vezmu vás na nejlpepší steak z tuňáka na Madeiře.
Můžeme se dojít podívat na sochu fotbalisty Cristiana Ronalda, který je původem právě z Madeiry. Farmers' Market Jeden z největších a nejdražších trhů s ovocem, květinami a rybami ve Funchalu, dáme si ponchu a půjdem dál.
Zona Velha - Old Town Stará čtvrť ve Funchalu s uličkami s pokreslenými dveřmi.
Krátká zacházka z centra. Madeira Botanical Garden Jedna z nejkrásnějších botanických zahrad v Evropě.
Lanovka tam a zpět za 18Eu a vstup do zahrady za 12Eu (v ceně ochutnávka madeirských vín)
Cristo Rei Na západ Slunce na sochu Krista na útesu v Canicu.