Letní Split

1. den Letiště Split Vítejte v Chorvatsku! 🌞 Auto si vyzvednete přímo na letišti, veškeré instrukce od nás dostanete před odletem. 2. den Diokleciánův palác Vraťte se v čase a ponořte se do podmanivé krásy Diokleciánova paláce ve Splitu.
Toto místo světového dědictví UNESCO je skutečným zázrakem, který postavil ve 4. století našeho letopočtu římský císař Dioklecián.
Při procházení jeho starobylými zdmi se přenesete do dávné éry, kde historie ožívá. Palác se chlubí bohatou směsí architektonických stylů, od římského po gotiku a renesanci, odrážející jeho dlouhou a slavnou minulost.
Při prozkoumávání chodeb připomínajících bludiště a skrytých nádvoří žasněte nad složitými detaily kamenných rytin a velkých sloupů.
Vstup do paláce je zdarama. Saint Domnius Cathedral Katedrála Saint Dominus se nachází v srdci pulzujícího města Split a je architektonickým mistrovským dílem a dokladem bohaté historie regionu.
Tato nádherná stavba, jejíž počátky sahají až do 4. století našeho letopočtu, má titul jedné z nejstarších katedrál na světě. Když se blížíte ke katedrále, okamžitě vás uchvátí její majestátnost.
Impozantní zvonice katedrály, sahající až k nebi, vytváří na pozadí Jaderského moře nápadnou siluetu.
Složitě vyřezávaná kamenná fasáda vás zve, abyste vstoupili dovnitř a objevili poklady uvnitř. Když vstoupíte, zahalí vás pocit klidu a úžasu.
Interiér katedrály Saint Dominus je úchvatnou ukázkou románské architektury, zdobený elegantními sloupy, půvabnými oblouky a zdobenými detaily.
Sluneční světlo proudí vitrážovými okny, vrhá zářivé odstíny přes starobylé kamenné zdi a vytváří fascinující souhru světla a stínu. Existují 4 typy vstupenek do katedrály v závislosti na tom, kolik míst komplexu katedrály chcete navštívit: Modrá vstupenka (6,63 EUR) zahrnuje 3 místa: Katedrála, Krypta, Baptisterium Zelená vstupenka (9,29 EUR) zahrnuje 3 místa: Katedrála, Zvonice, Pokladnice Červená vstupenka (7,96 EUR) zahrnuje 4 místa: Katedrála, Krypta, Baptisterium, Pokladnice Fialová vstupenka (10,61 EUR) zahrnuje všech 5 míst: katedrála, krypta, baptisterium, pokladnice, zvonice Jupiter's Temple Jupiterův chrám je fascinujícím architektonickým zázrakem, který svědčí o římském dědictví regionu.
Tento historický chrám zasvěcený římskému bohu Jupiterovi je podmanivou připomínkou bohaté minulosti města.
Když se blížíte k chrámu, uvítá vás jeho zachovalá kamenná fasáda zdobená velkolepými sloupy a složitými reliéfy.
Přestože chrám prošel v průběhu staletí úpravami, včetně jeho přeměny na baptisterium během křesťanské éry, stopy jeho původního designu a účelu lze stále rozeznat.
Marjan Marjan je úchvatnou přírodní oázou, která nabízí odpočinek od rušného městského života.
Tento zelený kopec, pokrytý bujnou středomořskou vegetací, poskytuje místním i návštěvníkům klidný útěk a úžasný panoramatický výhled na Jaderské moře a panorámu města.
Když stoupáte po stezkách, které se vinou parkem, přivítá vás voňavá vůně borovic.
Marjan je útočištěm pro outdoorové nadšence a nabízí množství aktivit, jako je pěší turistika, cyklistika a horolezectví.
Podél stezek narazíte na skryté zátoky, odlehlé pláže a malebné vyhlídky, které vás lákají k zastavení a ponoření se do krásy okolí.
Na vrcholu Marjanu objevíte okouzlující poustevnu z 18. století a velký kříž, které dodávají tomuto místu duchovní atmosféru.
Riva Riva je pulzující promenáda.
Tato rušná pěší zóna se táhne podél malebného pobřeží a nabízí dokonalé spojení historie, kultury a zábavy.
Při procházce po Rivě vás přivítá podmanivá směs architektonických zázraků a malebných výhledů na azurové Jaderské moře.
Promenáda lemovaná palmami je poseta okouzlujícími kavárnami, restauracemi a obchůdky, které vás lákají dopřát si lahodnou místní kuchyni, popíjet osvěžující nápoje nebo procházet jedinečné suvenýry.
Živou atmosféru Rivy umocňují pouliční umělci, umělci a hudebníci.
Trg Republike (Prokurative) Prokurative, také známé jako Náměstí Republiky, je nádherné náměstí v srdci Splitu.
Je inspirováno benátským renesančním stylem a představuje harmonickou směs historické elegance a moderní živosti.
Když vstoupíte do Prokurative, uvítá vás ohromující arkádová fasáda, která obepíná náměstí a vytváří pocit vznešenosti a sofistikovanosti.
Řady oblouků, zdobené složitými detaily a sochami, tvoří podmanivou kulisu rušné atmosféry náměstí.
Prokurative je oblíbeným místem setkávání místních obyvatel i návštěvníků a nabízí širokou škálu kulturních akcí, koncertů a festivalů po celý rok.
Grgur Ninski Rooms Grgur Ninski, také známý jako Řehoř z Ninu, je ikonickou postavou chorvatského Splitu a symbolem národní a kulturní hrdosti.
Tato bronzová socha, která se nachází hned za zdmi Diokleciánova paláce, stojí vysoko a přitahuje pozornost.
Grgur Ninski zaujímá významné místo v historii jako biskup 9. století, který prosazoval používání místního chorvatského jazyka při náboženských obřadech, čímž zpochybňoval dominanci latiny.
Říká se, že tření prstu sochy přináší štěstí a v důsledku toho si prst vyvinul zřetelný zlatý lesk od nespočtu rukou, které se ho za ta léta dotýkaly.
Mestrovic Gallery Galerie Mestrovic je úchvatné muzeum umění věnované známému chorvatskému sochaři Ivanu Meštrovićovi.
Galerie sídlí v grandiózní vile a představuje ucelenou sbírku Meštrovićových děl, která návštěvníkům nabízí pohled do umělcova pozoruhodného talentu a uměleckého vývoje.
Split Ethnographic Museum Splitské etnografické muzeum představuje kulturní dědictví a tradice regionu.
Muzeum sídlí v krásně zrekonstruované historické budově a nabízí fascinující cestu do každodenního života obyvatel Splitu a okolních oblastí.
Když vstoupíte dovnitř, uvítá vás bohatá sbírka artefaktů, exponátů a interaktivních expozic, které poskytují komplexní pohled na místní zvyky, folklór a tradiční řemesla.
Od složitě tkaných textilií po složitě vyřezávaný dřevěný nábytek, muzejní sbírka vyzdvihuje zručné řemeslo a umělecké tradice, které utvářely kulturní identitu regionu.
Archaeological Museum in Split Archeologické muzeum odhaluje bohatou historii a starověké poklady dalmatského regionu.
Muzeum sídlí v historické budově nedaleko centra města a představuje rozsáhlou sbírku artefaktů starých tisíce let. Jedním z vrcholů muzea je sbírka římských artefaktů, včetně mozaik, soch a architektonických fragmentů, které odrážejí majestátnost a sofistikovanost starověkého města Salona, které se nachází nedaleko Splitu.
3. den Žnjan City Beach Městská pláž Žnjan je pulzujícím pobřežním rájem, který nabízí dokonalé spojení relaxace a zábavy.
Tato písečná a oblázková pláž, která se rozprostírá podél Jaderského moře, přitahuje místní obyvatele i návštěvníky.
Pláž má dobré zázemí, včetně plážových barů, restaurací a kaváren, kde si můžete dopřát osvěžující nápoje a lahodnou přímořskou kuchyni.
Křišťálově čisté tyrkysové vody vás zvou k osvěžujícímu koupání nebo k vyzkoušení vzrušujících vodních sportů, jako je paddleboarding nebo vodní skútr.
Lehátka a slunečníky jsou k dispozici k zapůjčení.
Městská pláž Žnjan také hostí řadu akcí a festivalů, včetně živých hudebních vystoupení a sportovních turnajů.
Kasjuni Beach Pláž Kasjuni je skrytým klenotem, který uchvátí návštěvníky svou přírodní krásou a klidnou atmosférou.
Tato oblázková pláž schovaná v odlehlé zátoce nabízí útočiště pro ty, kteří hledají soukromí.
Pláž Kasjuni je také oblíbená mezi milovníky přírody a outdoorovými nadšenci, protože se nachází v chráněné oblasti lesoparku Marjan.
Můžete se vydat na klidné procházky po malebných pobřežních stezkách, prozkoumat nedaleké borové lesy.
4. den Klis Klis, který se nachází v malebné krajině Chorvatska, je historické město, které uchvátí návštěvníky svým bohatým dědictvím a úchvatnými výhledy.
Město posazené na skalnatém kopci je korunováno impozantní pevností Klis, která po staletí stála jako strážce regionu.
Samotný Klis vyzařuje okouzlující středověkou atmosféru s úzkými uličkami, kamennými domy a rustikálním kouzlem.
Bohaté kulturní dědictví města se odráží v jeho tradiční hudbě a tanci, stejně jako v jeho vřelé pohostinnosti a kulinářských specialitách.
5. den Firule Beach Pláž Firule je oblíbenou destinací pro milovníky pláží, kteří hledají kombinaci relaxace a rekreačních aktivit.
Pláž se zlatým pískem a křišťálově čistou vodou nabízí malebné prostředí pro opalování, koupání a různé vodní sporty.
Firule je dobře vybavena, včetně plážových barů, kaváren a restaurací, kde si můžete dopřát osvěžující nápoje a chutné občerstvení.
Lehátka a slunečníky jsou k dispozici za poplate.
Pro ty, kteří hledají dobrodružství, nabízí Firule Beach řadu vodních sportovních aktivit, jako je vodní lyžování, paddleboarding a plážový volejbal.
Ovčice Ovčice je oblázková pláž v malé zátoce.
Křišťálově čisté vody lákají k osvěžujícímu koupání, zatímco hladké oblázky poskytují pohodlné místo k lenošení a nasávání slunečních paprsků.
Pláž je dobře udržovaná a vybavená, včetně plážových barů a restaurací.
Okolní útesy a zeleň dodávají pláži nádech přírodní krásy a vytvářejí klidné a malebné prostředí.
Bacvice Beach Pláž Bacvice nabízí dokonalou kombinaci slunce, písku a zábavy.
Se svým jemným zlatým pískem a křišťálově čistou tyrkysovou vodou láká návštěvníky, aby si užili den opalování a koupání.
Pláž je známá svými mělkými vodami, takže je oblíbenou volbou pro rodiny a ty, kteří hledají bezpečné a příjemné koupání.
Bacvice je známá také svou jedinečnou hrou zvanou „picigin“, tradiční míčovou hrou hranou v mělké vodě, která dodává zážitku z pláže hravý a energický prvek.
Podél pobřeží najdete četné kavárny, bary a restaurace, večer to zde také žije. 6. den Solin Solin, okouzlující městečko ležící jen pár kilometrů od chorvatského Splitu, je plné historie a kulturního dědictví.
Je známé jako starověké římské město Salona, které bylo kdysi prosperujícím městským centrem během římské éry.
Dnes lze stále prozkoumávat a obdivovat pozůstatky jeho slavné minulosti.
Město je domovem působivých archeologických nalezišť, včetně ruin římských amfiteátrů, chrámů a lázeňských domů, které dokazují majestátnost starověkého města.
7. den Šolta Šolta, malebný ostrov nacházející se v Jaderském moři nedaleko chorvatského Splitu, je známý svou nedotčenou přírodní krásou a uvolněnou atmosférou.
Ostrov se může pochlubit nedotčenými plážemi, odlehlými zátokami a křišťálově čistou vodou, která návštěvníky zve ke koupání, šnorchlování a opalování v idylickém prostředí.
Šolta je také bohatá na svěží olivové háje, vinice a voňavou středomořskou vegetaci, což vytváří nádhernou krajinu k prozkoumání.
Okouzlující vesničky ostrova, jako je Stomorska a Maslinica, mající tradiční kamenné domy, úzké uličky a malebné přístavy, umožňují nahlédnout do místního způsobu života.
Návštěvníci mohou ochutnat čerstvé mořské plody a místní speciality v rodinných restauracích a tavernách a vychutnat si autentické chutě regionu.
Jak se dostat ze Splitu na ostrov Šolta: Trajekt: Nejběžnějším a nejpohodlnějším způsobem, jak se dostat do Šolty ze Splitu, je využít trajekt.
Trajekty jezdí pravidelně mezi Splitem a hlavním přístavem Šolta, Stomorska.
Cesta obvykle trvá kolem 1 hodiny a frekvence trajektů se může lišit v závislosti na ročním období.
Jízdní řády trajektů si můžete zkontrolovat předem a zakoupit si lístky na trajektovém terminálu ve Splitu nebo online. www.jadrolinija.hr/en/ferry-croatia Katamarán: Další možností je vzít si katamarán, což je rychlejší, ale o něco dražší alternativa k trajektu.
Cesta obvykle trvá asi 30 minut.
Stejně jako u trajektu lze lístky zakoupit na trajektovém terminálu nebo online. https://agencija\-zolpp.hr/wp\-content/uploads/2019/04/636\-Rogac\-Split\-2023.pdf https://www.ksc.hr/homepage Soukromá loď: Pro personalizovanější a flexibilnější zážitek můžete také zvážit pronájem soukromé lodi nebo pronájem vodního taxi ze Splitu do Šolty.
Tato možnost vám umožní přizpůsobit si čas odjezdu a užít si soukromý transfer přímo do požadované destinace na ostrově.
Omiš Omiš, okouzlující městečko u ústí řeky Cetiny v Chorvatsku, nabízí úchvatné prostředí, které uchvátí návštěvníky od okamžiku, kdy přijedou.
Město je známé svými dramatickými kaňony, včetně nádherné soutěsky Cetina, která láká hledače dobrodružství k napínavým aktivitám, jako je rafting, canyoning a zip-lining.
Pro ty, kteří hledají uvolněnější zážitek, se Omiš může pochlubit krásnými plážemi, kde se můžete opalovat nebo se osvěžit v křišťálově čisté vodě.
Omiš má také dobře zachovanou středověkou pevnost, známou jako Fortica, s výhledem na město.
8. den Letiště Split Na letišti buďte ideálně 2 hodiny před odletem.
Děkujeme a brzy na shledanou! ⭐