Víkend v Římě

1. den Dle času odletu a příletu lze uspořádat individuálně, která místa navštívíte první den a která poslední. Koloseum Jednou z hlavních a nejvíce navštěvovaných památek Říma - to je bezesporu Koloseum.
Je to největší amfiteátr, který byl vystavěn v římské říši a sloužil k nejrůznějším kulturním akcím, kdy hlavní byly tehdejší oblíbené gladiátorské zápasy.
Koloseum pojalo více než 50000 diváků a svou funkci plnilo až do roku 520 n. l. Dnes je zachována přibližně jedna třetina, ale i tak je opravdu stále co obdivovat, což dokazuje i fakt, že je Koloseum mezi 7 Novými divy světa. Otevřeno je každý den a určitě je nejlepší zakoupit vstupenky v předstihu.
Zájem o návštěvu je opravdu obrovský, a proto i o 2 eura dražší online vstupné se opravdu vyplatí.
V rámci jedné vstupenky lze navštívit více areálů.
V neděli je vstup zdarma.
Osoby do 18 let mají vstup zdarma. Palatin Na nejdůležitějším ze Sedmi římských pahorků - Palatinu - došlo k prvnímu osídlení Říma 1000 let př. n. l. Vstupné se kupuje v kombinaci: Koloseum & Forum Romanum & Palatin (viz výše). Forum Romanum Forum Romanum bylo postaveno koncem 7. století př. n. l. a bylo po více než tisíciletí centrem veřejného života v Římě.
V průběhu staletí zde byly vystaveny různé budovy pro politické, náboženské a hospodářské účely.
Později přibyly civilní stavby a baziliky. Během vlády jednotlivých panovníků byly vystaveny chrámy Vespasiana a Tita a chrámy Antonia Pia a Faustiny, zasvěcené jejich památce a monumentální triumfální oblouk Septimia Severa, postavený v roce 203 n. l. na západním konci náměstí na oslavu vojenských vítězství.
V 16. století našeho letopočtu byl za císaře Maxentia postaven chrám na počest jeho syna Romula a impozantní bazilika na kopci Velia byla přestavěna.
Poslední památkou postavenou na římském fóru byl sloup z roku 608 vztyčený na počest byzantského císaře Phoka.
Po zániku Římské říše upadlo Forum Romanum v zapomnění.
Vykopávky byly provedeny až ve 20. století.
Nyní je Forum Romanum jedním z nejzajímavějších míst v Římě.
Vstupné se kupuje v kombinaci: Koloseum & Forum Romanum & Palatin (viz výše). Kapitol Kapitolský pahorek je druhým nejmejším ze Sedmi pahorků starověkého Říma.
V jeho centru se nachází náměstí Piazza del Campidoglio se zdobenou dlažbou a jezdeckou sochou Marka Aurelia.
kterou vytvořil Michelangelo.
Nachází se zde také několik muzeí, v Palazzo dei Conservatori je nejoblíbenějším cílem turistů socha vlčice kojící Romula a Rema. Vstupenky do muzeí jsou dostání v kombinaci: La Roma della Repubblica, L'eredità di Cesare e la conquista del tempo, Cursus Honorum, I Colori dell'Antico e VRBS ROMA a Musei Capitolini.

S Roma Passem se dostanete do těchto muzeí zdarma.
Online jsou vstupenky k zakoupení zde https://www.museicapitolini.org/en/informazioni_pratiche/biglietti_e_videoguide. Marcello Theater Divadlo Marcello bylo hlavním a největším divadlem starověkého Říma, dodnes je skvěle zachováno. Altar of the Fatherland V roce 1878, několik let po sjednocení Itálie, rozhodl italský parlament věnovat pomník právě zesnulému králi Vittoriu Emanuelovi II. Pomník byl inspirován velkými svatyněmi klasického věku: velkým schodištěm vedoucím do Altare della Patria a grandiózní kolonádou, kterou převyšují bronzové alegorie jednoty vlasti a svobody.
Vysoký a majestátní Monument Vittorio Emanuele II se nachází v centru Říma.
Po velkých schodech a pomocí panoramatických výtahů je možné se dostat na velkolepou terasu na vrcholu památníku. Otevřeno je každý den. Trajan's Market Své doby byla Trajanova tržnice unikátním starověkým nákupním centrem, bylo zde na 150 obchodů. Vstupné je zdarma na Roma Pass a pro osoby do 18 let, otevřeno je denně. Kvirinálský Palác Na dalším římském pahorku (Quirinalis) se nachází Kvirinálský palác, kde sídlí italský prezident. Otevřeno je denně kromě čtvrtků.
Vstup do zahrad a pro osoby do 18 let je zdarma. Fontána di Trevi Žádný výlet do Říma se neobejde bez návštěvy romantické barokní Fontány di Trevi – největší fontány ve městě.
Fontána ztělesňuje ducha Říma: umění, mytologii, historii, romantiku a krásu.
Jen se připravte, je zde opravdu rušno. Pantheon Pantheon býval nejdříve římským chrámem, poté katolickým kostelem.
Nechal jej postavit římský generál Marcus Agrippa za vlády Augusta (27 př. n. l. – 14 n. l. ). Císařem Hadrián Pantheon přestavěl a pravděpodobně zasvětil.
Vstup je zdarma pro osoby do 18 let. Otevřeno je denně. Piazza Navona Krásnému baroknímu římskému náměstí Piazza Navona dominuje Fontána čtyř řek, která se nachází v jeho středu. Trastevere Čtvrť Trastevere nabízí skvělé italské restaurace, zahrádky i pestrý noční život.
Je to místo jak dělané na večeři po celodenním chození po památkách 🤗 2. den Vatikán je relativně rozsáhlý komplex, který je velmi turistický vytížený, minimálně půl dne vám návštěva zabere. Vatikán Vatikán je znám především jako místo klidu a míru a to nejen pro papeže.
Návštěva Vatikánu je příjemné zpestření během výletu do Říma.
Jak už asi tušíte, hlavou tohoto nejmenšího státu na světě je papež.
Jeho rozloha je pouhých 44 hektarů a počet obyvatel nepřevyšuje 1000. Většina z nich jsou diplomaté, kteří žijí v jiných zemích a hodnostáři papežských grémií, úředníci a kardinálové.
Úředním jazykem je latina a italština.
Dokonce razí své originální euromince.
Významnou část tvoří Vatikánské zahrady, které pocházejí z období baroka a renesance.
Během procházky můžete narazit na lesní porost ve stylu anglických zahrad, různé kašny a zahrady a hradby na jižní a severní straně.
Ve Vatikánu se nachází několik významných budov, nejznámější z nich je bazilika sv. Petra a Sixtinská kaple.
Pius and Clementine’s Museum V muzeu naleznete sbírku klasického renesančního a starověkého umění.
Nejznámější umělecké dílo umístěné v Museo Pio-Clementino je sousoší Laokoön vyobrazující trojské kněze a dva sny z 1. století př. n. l.
Gregorian Egyptian Museum Muzeum s deseti sály, ve kterých jsou vystaveny papyry, egyptské skulptury, mumie a sarkofágy z druhého a třetího tisíciletí př. n. l.
National Etruscan Museum of Villa Giulia V Etruském muzeum jsou vystaveny urny, sarkofágy, socha Marty z Todi, originály řeckých děl a také etruské a řecké vázové keramiky.
Raphael Rooms Guest House V sálech se nachází proslulé fresky Raffaela Santiho a jeho následovníků.
Jsou to nejnavštěvovanější místa vatikánských muzeí vůbec.
Vatican Apostolic Library Knihovna ukrývá vzácnou sbírku evropských cenných rukopisů a tisků.
Prohlédnout si zde můžete 1600 let staré kopie děl Vergilia, Jindřicha VIII.
anebo Petrarca.
Svatopetrské náměstí Srdce křesťanského světa.
Každou neděli v poledne zde promlouvá papež k tisícům lidí, shromážděných na náměstí.
Náměstí je dílem barokního urbanismu.
které charakterizuje kolonáda Giana Lorenza Berniniho ze 17. století.
Najdeme zde také Beriniho a Modernovi dvě kašny a egyptský obelisk s relikvií sv. Kříže z 1. století.

Bazilika Svatého Petra
Jeden z největších kostelů světa, který je dílem významných architektů jako Michelangela, Raffaela, Baldassara, Berniniho a mnoho dalších.
Bazilika stojí na místě, kde byl ukřižován a pohřben apoštol Petr.
Do této baziliky se vejde až 60 tisíc věřících a rozkládá se na ploše 15160 m2!
Sixtinská kaple Nejznámější umělecký a kulturní poklad na světě s fascinujícími freskami renesančního velikána Michelangela Buonarroti.
Prohlédnout si zde můžete stropní fresky Stvoření světa nebo Poslední soud.
Stěny Sixtinské kaple jsou pokryté také malbami umělců jako Perugino, Botticelli a Ghirlandaio.
Kaple tvoří část vatikánských paláců.
Berninova fontána Ramena kolonády symbolizují otevřenou náruč věřících.
Kolonáda je tvořena 284 dórskými sloupy a 140 sochami světců, které byly zhotoveny Berniniho žáky.
Palace of the Holy Office Nejen oficiální sídlo papeže, ale také byt kardinála státního sekretáře, sídlo prefektury papežské domácnosti nebo kanceláře Římskokatolické církve.
Nachází se zde také Vatikánská muzea a knihovna, kaple a Rafaellovy síně.
Jedná se o několik budov, které mají více než 1000 místností.
Vatikánské zahrady Zahrady ze 13. století, které jsou vhodné pro relaxaci po celodenní vyčerpávající návštěvě muzeí a náboženských budov Vatikánu.
Zahrady skrývají i velké množství historických a uměleckých pokladů a 6400 exemplářů rostlin z nejrůznějších koutů světa.
Zahrady pokrývají více než polovinu rozlohy Vatikánu.
Andělský Hrad Andělský hrad, který byl postaven jako hrobka mocného císaře Hadriána.
Hrad zažil během tisíciletí od té doby ohromující množství krveprolití, turbulencí a změn od prchajících papežů a tajných chodeb až po popravy a středověká vězení. Worldee tip: Prozkoumejte hrad s průvodcem, který vás poctí příběhy o dlouhé a slavné historii pevnosti.
Získejte přehled o původu hradu v římské říši, jeho přeměně na papežskou pevnost atd. Na této prohlídce se dostanete do oblastí běžně uzavřených pro běžné návštěvníky – především do Passetto di Borgo, tajné chodby vedoucí do Vatikánu jako ve filmu Andělé a démoni s Tomem Hanksem v hlavní roli. Každé pondělí a každou první neděli v měsíci je zavřeno.
Osoby do 18 let mají vstup zdarma. Španělské schody Oblíbené místo pro setkávání místních i pro relax turistů po vyčerpávajícím dni plném památek, to jsou Španělské schody na náměstí Piazza di Spagna. Campo de' Fiori Campo de' Fiori je oblíbené náměstí v centru Říma, kam si večer můžete vyrazit na skleničku či jídlo. 3. den V den odletu můžete případně vyrazit na místa, která jste nestihli navštívit první den, níže přinášíme také další zajímavé tipy.
Nezapomeňte však na letišti být cca 2 hodiny před odletem. Mouth of Truth Těžká mramorová deska s obličejem (nejspíše se jedná o pohanského boha) dle pověsti pozná, zda člověk lže či ne. Pokud ten, kdo lže, vloží ruku do úst, bude mu prý ukousnuta. Circus Maximus Obrovský areál antického sportoviště Circus Maximus býval kdysi největším svého druhu.
Možná byl i dávným původcem olympijských her. Areál pojal na 150 000 návštěvníků.
Otevřeno je denně. Terme di Caracalla Největší a nejluxusnější lázně své doby vybudoval císař Markus Aurelius.
I dnes jsou Caracallovy lázně až obdivuhodně dobře zachovány. Otevřeno je denně, v pondělí je však otevírací doba zkrácená.
Osoby do 18 let mají vstup zdarma. Villa Borghese Pokud máte dostatek času, určitě za návštěvu stojí i Villa Borghese se svým krásným parkem plným jezírek.
V parku se nachází i nejstarší ZOO v Itálii a samotná vila slouží jako soukromá galerie, která vlastní díla umělců jako je třeba Leonardo da Vinci. Galerie je otevřena každý den kromě pondělí.