Madeira křížem krážem

1. den Madeira Airport Ponta do Rosto Po příletu půjčíme auta a rovnou vyrazíme na vyhlídku Ponta do Rosto - takové první seznámení s krásami Madeiry.
Trochu si to tam omrkneme, protože v průběhu týdne bych se sem rád vrátil na východ slunce, tak ať pak už víme co a jak. A když budeme mít štěstí, tak tu bude otevřený i stánek s občerstvením, kde se můžeme posilnit :-) 2. den Levada dos Balcões Druhý den vyrazíme na madeirskou klasiku - tzv. balkóny.
Je to krátká procházka kolem levády, zakončená super vyhlídkou nad hlubkým údolím.
Dají se zde krmit pěnkavy z ruky, což je vždy krásný zážitek. Ruins of St. George Po pěnkavách se zajedeme poprvé z blízka podívat na oceán, pláž a ruiny starého domu.
Oceán je tu celkem divoký, takže na koupání to tady moc není.
Zároveň je tu zase možnost občerstvení (pokud bude otevřeno :-D ). Cestou dolu k oceánu je ještě několik vyhlídek, kde můžeme zastavit a udělat pár fotek. Casas típicas de Santana Kousek od pláže je vesnice Santana, kde jsou k vidění typické madeirské domky.
3. den Fanal Pond Hned ráno vyrazíme za dalšími krásami ostrova.
Po cestě je opět několik luxusních vyhlídek, kde budeme určitě stavět.
Ale největší highlight bude Fanal - mystický vavřínový háj se stromy všemožných tvarů.
Pro mě osobně je to nejhezčí a nejzajímavější místo Madeiry.
Čím horší počasí tady chytneme, tím to bude mít lepší atmosféru :-) Ponta do Sol Z Fanalu sjedeme zase dolu k oceánu do krásného městečka Ponta do Sol. Kousek odtud je vodopád, přes silnici, kterým se dá projet autem.
Když bude přát počasí, můžeme se vykoupat a můžeme tu počkat na západ slunce.
U pláže je i několik restaurací, kde se dá dobře najíst. 4. den Pico do Arieiro Tento den bude asi nejnáročnější z celého týdne.
Hned ráno vyjedeme na Pico do Arieiro (3. nejvyšší hora Madeiry) a vydáme se trek na nejvyšší horu Madeiry (Pico Ruivo).
Pico Ruivo Cesta je relativně krátká co se týká kilometrů - jen cca 5,5 km jedním směrem (celkem tedy dáme cca 11 km), ovšem na cestě překonáme převýšení zhruba 1000 metrů a také plno schodů.
Cesta tam a zpět nám tak zabere okolo
7 - 8 hodin, takže takový celodenní výlet.
Pokud by se do takové túry někomu nechtělo, tak samozřejmě nemusí, vše je opět na domluvě. Pico do Arieiro Z Pico Ruivo se stejnou cestou vrátíme zpět na Pico do Arieiro a pokud to vše klapne, tak bychom mohli stihnout ještě západ slunce.
Na obou vrcholcích jsou i občerstvení, kde můžeme doplnit energii. 5. den Seixal beach Hned ráno vyrazíme do Seixalu, kde je super pláž s černým pískem.
Pokud počasí dovolí, tak se můžeme i vykoupat.
Případně můžeme popojet na druhou stranu městečka, kde jsou přírodní bazénky také vhodné ke koupání.
Cestou do Seixalu opět můžeme zastavit na nějaké vyhlídce. Mirador Ilheus da Ribeira da Janela Vedle Seixalu je další madeirská klasika - Ribeira de Janela, sklaní útvar přímo v oceánu, o který se tříští vlny.
Je to velmi vděčný objekt na fotografování.
Pláž patří mezi ty divočejší, o to více je právě zajímavá a kde koho učaruje. Porto Moniz Co by kamenem dohodil je městečko Porto Moniz.
Dají se tu pozorovat obří vlny a jsou tu také koupací přírodní bazénky. Kabinová lanová dráha Achadas da Cruz Cestou z Porto Moniz se zastavíme u horní stanice lanovky, která vede po útesu až dolu k oceánu, kde je zemědělská vesnička.
Je to jedna z nejprudších lanovek v Evropě.
Zájemci si to mohou sjet dolů, mě osobně stačí pohled z horní stanice, kde na ostatní rád počkám :-D Ponta do Pargo Lighthouse Od lanovky se vydáme na nejzápadnější cíp Madeiry - maják Ponta do Pargo.
Opět jsou tu k vidění neskutečné útesy padající rovnou do oceánu.
Zároveň je v městečku skvělá rodinná restaurace, kde se určitě doporučuji zastavit na jídlo. 6. den Ponta do Rosto Dneska se bude vstávat brzy.
Vydáme se totiž na východ slunce na útesy, kde jsme byli hned první den z letiště.
Když se tady slunce přehoupne přes horizont, tak je to prostě nádhera.
V kombinaci se slaným vzduchem od oceánu to je velký zážitek, který nelze vynechat. Monte Palace Madeira Po východu slunce se přesuneme do centra Funchalu, kde z auta přesedneme na lanovku a necháme se vyvézt až k tropické zahradě.
Najednou se ocitneme zase v úplně jiném prostředí, plném tropických rostlin.
A díky japonským stavbám, které v zahradě jsou, si budeme připadat jak na jiném světadílu.
V zahradě je také super bistro/ kavárna s vlastní pražírnou kávy, kde určitě doplníme energii. Funchal Vzhledem k brzkému vstávání bych se tento den nepouštěl do žádných větších výletů.
Proto bychom po prohlídce tropické zahrady sjeli lanovkou zpět do centra města, které si následně můžeme prohlédnout, pořídit suvenýry, projít se po přístavu atd. Pokud mezi vámi budou i nějací gurmáni můžu vám ukázat i jednu vynikající restauraci.
Pokud by byl zájem, můžeme zajet znovu např.
na Pico do Arieiro na západ slunce, je to z Funchalu cca 30 min autem. 7. den 25 Fontes Falls Poslední den si ještě vyjedeme na menší túru kolem levád až k vodopádům.
Je to 10 km okruh, kde budou opět nějaké ty schody a převýšení, ale tentorkát to nebude tak náročné jako z Pico do Ariero na Pico Ruivo.
Dál nechávám tento den otevřený, můžeme se vrátit na místo, kde se vám to líbilo nejvíce nebo někam, kde nám třeba tak úplně nevyšlo počasí. 8. den Madeira Airport Dnes už se vydáme jen na letiště, vrátíme auta a budeme se modlit, aby moc nefoukalo a my tak mohli odletět domů.