Madeira

1. den Madeira Airport 2. den Ponta do Rosto První společný východ slunce = ikonické útesy Madeiry, které jsou perfektní lokace nejen na focení východu, ale i západu. Levada dos Balcões Balcões (česky Balkóny) je jedna z nejoblíbenějších vyhlídek na Madeiře.
Vybudovaná malá vyhlídková plošina se zábradlím se tyčí na vysokém skalním ostrohu nad hlubokým zalesněným údolím a naskytují se odsud nádherné výhledy na zalesněné hornaté vnitrozemí Madeiry.
Často je však výhled zahalen mlhou, pokud ale budete mít štěstí, budete moci pozorovat nejvyšší vrcholky ostrova – celý hřeben od Pico Arieiro (1.818 m) přes Pico das Torres (1.847 m) a Pico Ruivo (1.861 m) po Pico das Pedras (1.302 m). Na balkóny vede 1,5 km dlouhá cesta zvaná Vereda dos Balcões (nese označení PR 11) s převýšením kolem 200 metrů v každém směru.
Začíná poblíž chovné stanice pstruhů v rezervaci Ribeiro Frío a cesta průměrně trénovaným turistům nezabere více než 45 minut jedním směrem. 3. den Miradouro do Guindaste Toto místo je také dobrou lokací na focení východu slunce.
A ještě zde nepotkáte mnoho lídí.  Casas típicas de Santana Santana, které je známe zejména typickými madeirskými domky. Zemědělská oblast, a tak se tu konají tradiční trhy, na kterých lze zakoupit potraviny a suroviny od místních farmářů.  Levada do Caldeirão Verde O tomto koutě Madeiry jsme před cestou četli, že kdo chce poznat opravdovou Madeiru, takovou, jakou ji viděli první přistěhovalci, měl by jít právě sem. Ano, toto místo nás naprosto uchvátilo a zanechalo v nás asi ten největší dojem z celého ostrova 4. den Miradouro do Paredão Pico do Arieiro S výškou 1 818 metrů je Pico do Aireiro (někdy psané jako Areeiro) třetí nejvyšší horou Madeiry a nejvyšším bodem, na který se dá dojet autem.
Hora je tak ideálním místem pro nejlepší výhledy na rozeklané dramatické vrcholy madeirských hor i pro méně zdatné turisty.
Na místní vyhlídku Miradouru do Juncal vás od parkoviště dovede jen 200 metrů dlouhý chodníček víceméně po rovině. Pico do Arieiro je nejoblíbenější výchozí bod pro treky na nejvyšší horu Madeiry Pico Ruivo.
Hřebenovka značená jako PR1 měří 5,3 km jedním směrem a její překonání tam i zpět trvá zhruba 7 hodin Pico Ruivo Pico Ruivo je s nadmořskou výškou 1.862 metrů nad mořem nejvyšším vrcholem Madeiry.
Není tedy divu, že je významným turistickým cílem tohoto nádherného ostrova.
Variant tras ke zdolání Pico Ruivo je více.
Ti nejméně zdatní zvolí nejsnazší trasu s místním označením PR1.2, z parkoviště Achada do Teixeira (cca 1.600 m n. m.). Ta má necelé 3 km a urazíte ji zhruba za 1,5 hodiny.
O výhledy z vrcholu ochuzeni nebudete, ale pokud vám čas a fyzické předpoklady dovolí, zvolte raději trasu z Pico do Areeiro.   Ta začíná u nepřehlédnutelného radaru na třetím nejvyšším místě Madeiry.
Odtud je to na Pico Ruivo asi 7 km. Čas, za který do cíle dorazíte je velmi individuální.
Dá se to stihnout pod tři hodiny 5. den Rocha do Navio Menší lanovka v přírodní rezervaci Rocha do Navio, která byla vybudována pro místní farmáře, aby se snadněji dostávali na svá pole, dnes poslouží i turistům.
Panoramatické výhledy si užijete na 5minutové jízdě.
Cena zpáteční jízdenky vyjde na pouhé 1,50 EUR. Lanovka je v provozu v časech 9:00–13:00 a 14:00–17:00. Alternativním způsobem cesty dolů k pobřeží je značená turistický stezka klikatící se velmi strmým terénem pod lanovkou. Rezervace Rocha do Navio nabídne především úchvatné výhledy na členité zelené pobřeží Madeiry s vysokými útesy a také klid, jelikož je toto území méně navštěvované než jiná exponovaná turistická místa. Horní stanice lanové dráhy a začátek treku se nachází na severu obce Santana a je zde malé bezplatné parkoviště. Ribeira da Janela Na severovýchodě ostrova poblíž Porto Moniz - Hlavní místní atrakcí je několik skalních útvarů sopečného původu, které ční z moře velmi blízko břehu.
Nejvyšší z nich, Ilheus da Janela, měří přes 30 metrů.
Vesnička leží v úzkém sevřeném údolí a její atmosféru dotváří terasovitá políčka i okolní zalesněné útesy padající z výšek přes 1 000 metrů do moře. Fanal Pond Fanal Forest – vavřínový les, který většinu času halí mlha.
Udělali jsme si krátkou procházku mezi stromy, z nichž každý je unikát a zasloužil si fotku.  Fanal Pond je jedním z mála míst, kde si každý přeje mít sychravé počasí plné mlhy, při kterém lze pořídit minimalistické fotografie.  Casa do Lombo do Mouro 6. den Ponta de São Lourenço Ponta São Lourenço je úzký poloostrov poblíž města Machico a zároveň nejvýchodnějším bodem Madeiry.
Oproti stálozelenému zbytku Madeiry se barva poloostrova mění s ročním obdobím.  Poloostrovem vede stezka PR 8, která začíná asi 5 km za městečkem Caniçal na konci silnice s velkým bezplatným parkovištěm.
Odtud již pokračuje značená a upravená stezka po hranách až 200 metrů vysokých rozervaných útesů, o něž se tříští oceánská voda, až na konec, kterým je vrcholek Pico de Furado.
Z něj uvidíte ještě dál na skutečně nejvýchodnější bod Madeiry – ostrůvek Faro s majákem, na který se však nedá dostat.  Marina do Funchal Prohlídka s pozorováním delfínů a velryb.
Obdivovat krásné okolí Funchalu na lodi. 7. den Anjos, Ponta do Sol Nova and Moinho Waterfall Levada do Moinho a Levada Nova patří mezi raritu.
Nachází se totiž ve stejném údolí, na stejném úbočí, jen několik desítek výškových metrů nad sebou.
Obě levady vedou po krásném zemědělsky obhospodařovaném úbočí, a pokud budete mít alespoň trochu štěstí a narazíte na dobré počasí, užijete si výhledy od oceánu až na začátek hlubokého údolí. Museum de Ponto da Pargo Lighthouse Majá ležící v oblasti Ponta do Pargo.
Nejzápadnější bod celé Madeiry je to pravé místo na pozorování.
Pod vámi je skoro 400 metrů útesů, o které se tříští rozbouřený oceán. Raposeira Do Logarinho Vyhlídka Raposeira se nachází podél jižního pobřeží ostrova Madeira, ale protože je orientována na jihozápad, můžete z tohoto místa vidět skvělý západ slunce.
Je to krátkých 10 minut chůze z parkoviště po prašné stezce k vyhlídce, která je jakousi plošinou, kde si můžete odpočinout a vychutnat si výhled.
Také zde není žádné zařízení, takže si přineste vlastní nápoje a užijte si nádherný výhled na západ slunce. 8. den Madeira Airport