Santorini

1. den Santorini Airport Santorini Po vyzvednutí auta na letišti, doporučuji si zajet do hotelu a zanechat kufry, případně si je můžete nechat v autě a ubytovat se později.
Poté doporučuji zavítat do Vinařství Santo Vines, kde si můžete dát snídani a vychutnat si krásné výhledy na kalderu ostrovů Santorini.

A případně přechutnat některé z místních vín.
Santo Vines doporučuji navštívit v ranních hodinách, než sem zavítají turistické autobusy z trajektů, které přijíždějí k ostrovu každé ráno cca 09:30. A nebo si zde udělat rezervaci na večeři - západy slunce se sklenkou místního vína jsou dechberoucí, a to nezmiňuji místní kuchyni 👌🍷🍤
Určitě si všimněte dvou menších sopečných ostrůvků
uprostřed půlměsíce hlavního ostrova - jedná se o stále aktivní sopečné ostrovy
Palia Kameni a Nea Kameni, kam si můžete udělat výlet i s koupáním. Hatzidakis Winery / Οινοποιείο Χατζηδάκη Málokdo ví, že Santorini je ostrov vína se zvláštní chutí - jelikož je ostrov sopečného původu můžete tuto chuť cítit i ve víně. Víno se kvůli povětrnostním podmínkám na ostrově nepěstuje, jak je u nás zvykem, do výšky, ale do kruhů na zemi.
Doporučuji navštívit jedno (ale klidně i vícero) vinařství, kde můžete ochutnat škálu vín od suchých až po dezertní vína.
Velmi oblíbené je je dezertní víno Vinsanto. Kamari Řecká kuchyně je kapitola sama pro sebe, 😌 tak jen ve zkratce uvedu pár místních specialit, které byste měli ochutnat.
Jistě jste již slyšeli o okurkové pastě
s bílým jogurtem a koprem - Tzatziki, vynikající jako předkrm s chlebem pita nebo jako dressing k masu.
Dále Tomato kaftedes - rajčatové placky v těstíčku, které se dobře doplňují s Favou - cizrnová pasta.
A pak lilky opečené na mnoho způsobů s balkánským sýrem a rajčaty - Malitzanos Santorini/Lefkó.
V Řecké kuchyni hrají velkou roli i mořské plody - chobotničky, kalamari a mušle.
Známý je také řecký salát. Almira V Kamari se nachází promenáda podél moře, kde je spousta vynikajících restaurací s řeckou kuchyní, my jsme konkrétně navštívili tavernu Almíra.
Mezi další patří Soul by Splash, The Spring, Gia Mas Santorini a další.
2. den Santorini Po snídani můžete vyrazit do Santo Vines na přechutnání dalšího vínka, nebo zastávku přeskočit a vydat se do hlavního města Firy. Thira Thira nebo také Fira je hlavním městem a správním centrem ostrova Santorini.
Leží na západní straně ostrova ve výšce 260 metrů.

Pod městem se nachází přístav Skala, ze kterého se o města dostanete buď pomocí lanovky, jízdou na oslíkovi nebo po svých :-) Určitě Vás okouzlí klasická architektura, tolik známá pro Santorini, a změť malých uliček se spoustou obchůdků, kavárniček a restaurací.
Nacházejí se zde 2 kostely a archeologické muzeum, kde můžete shlédnout artefakty z mínojské kultury. Oia Říká se, že vidět západ slunce v městečku Oía se musí alespoň jednou za život.
Pokud chcete tuto zkušenost zažít, doporučuji si udělat rezervaci v jedné z restaurací na večeři a dorazit do městečka v brzkém odpoledni.
S blížícím se západem slunce zde houstne doprava, je problém zaparkovat a na samotný útes se západem jdete alespon 20 minut pěšky, tak s tím jen počítejte.
Je to opravdu turistické místo, na západ slunce je zde spousta lidí a někdy se stane, že ač máte rezervaci v restauraci, tak přes množství turistů si atmosféru západu slunce moc neužijete.
Doporučuji pečlivě vybírat.
My jsme zvolili návštěvu odpoledne a i tak to byl krásný zážitek. Domaine Sigalas Dalším z vinařství, které stojí za návštěvu, je vinařství Sigalas.
Nachází se v severní části ostrova poblíž městačka Oía.
Rozkládá se na 40 hektarech a roční výroba dosahuje 200.000 lahví. 3. den Pirgos Kallistis Toto je nejvyšší bod Santorini, ve výšce 550 metrů - Profitis Ilias.
Nachází se zde i stejnojmenný mužský klášter.
A jak napovídá poloha, je zde krásný výhled na celý ostrov. Argyros Mansion "Αρχοντικό Αργυρού" Vinařství Argyros bylo založeno roku 1903 a patří mezi nejstarší na ostrově Santorini.
Rodina Argyros je jednou z nejstarších rodinných dynastií v Řecku.
Místní produkce je 400.000 lahví ročně.
Vyhlášené je Santorini 2020 z odrůdy Assyrtiko, kde můžete ochutnat kombinaci minerálních tónů, citrusů, vysoké kyseliny a alkoholu - je to suché víno.
Mají ale i velký výběr sladkých vín Vinsanto.
Perissa Beach Jedna ze dvou pláží, které doporučuji navštívit - Kamari a Perissa. Kamari Ákra Akrotíri Krásný západ slunce si užijete u majáku Faros :-)
Perissa Pokud si chcete užít pravý řecký večer s tancem a místní kuchyní, doporučuji Vám zajet do městečka Perissa a navštívit tavernu Filippos.
Majitelé restaurace jsou velmi osobití typičtí Řekové a atmosféra v restauraci Vám vykouzlí úsměv na tváři. 4. den Kamari Beach Santorini Trocha odpočinku na pláži s černými kameny :-) Megalochori Toto je krásná vyhlídka do kaldery s malebným kostelíčkem ve skále, doporučuji pevnější obuv, cesta není zpevněná. Santorini A tak nastal čas se se Santorini rozloučit, kde jindě než na našem oblíbeném místě Vin Santo.
Západ slunce si pro nás připravil dechberoucí pohledy, ohňostroj z právě probíhající svatby ve vedlejších apartmánech a v neposlední řadě něco dobrého z místní kuchyně a vinařství.
Santo Wines 5. den Santorini Airport