Japonsko na míru

1. den Letiště Václava Havla Praha Večer odletíte z letiště Václava Havla směrem do Japonska.
Bude vás čekat jeden přestup (nejspíše v Helsinkách, později bude upřesněno) ✈️ 2. den Letiště Narita Po příletu na japonské letiště Narita přejedete rychlovlakem do Tokia, kde se ubytujete v hotelu 🚅 Letiště Narita je mezinárodní letiště, které se nachází v Naritě, nedaleko Tokia, v Japonsku.
Je to jedno z největších letišť v zemi a slouží jako hlavní vstupní brána pro mezinárodní cestující do Tokia a jeho okolí.
Letiště Narita je dobře propojeno s centrem Tokia a dalšími městy pomocí různých druhů dopravy, z nichž nejlepší je ten železniční.
Existuje několik linek, které zajišťují spojení z letiště Narita, včetně JR Narita Express (N'EX) a Keisei Skyliner.
Doba cesty vlakem do centra Tokia se pohybuje kolem 1 hodiny. Prefektura Tokio Prefektura Tokio je jednou z 47 prefektur Japonska.
Nachází se na východě ostrova Honšú a zahrnuje město Tokio, hlavní město Japonska, a okolní oblasti.
Prefektura Tokio je nejen politickým a administrativním centrem Japonska, ale také je jedním z největších městských území na světě. Toshimaen Niwa-no-yu Večer
můžete navšítit tradiční japonské lázně, tzv. ofuro.
Do lázně se chodí zásadně bez plavek, ale jsou vždy oddělení ženy a muži.
V lázních zažijete nejen opravdu tradiční japonskou atmosféru, ale také se krásně osvěžíte po dlouhé cestě.
Ofuro je považováno za relaxační a očistný zážitek a má hluboké kořeny v japonské kultuře.
Tradičně jsou ofuro v Japonsku samostatné dřevěné vany, které jsou naplněny horkou vodou.
Voda se ohřívá a udržuje po celou dobu koupele, což umožňuje dlouhé a uvolňující namáčení.
Teplota vody v ofuro je obvykle vyšší než běžná teplota koupelí ve většině západních zemí.
Ofuro má pro Japonce důležitý sociální aspekt.
V rodinách často sdílí vanu, aby se společně uvolnili a odpočinuli.
Některá lázeňská zařízení nebo ryokany (tradiční japonské hotely) nabízejí veřejné ofuro, kde si hosté mohou užívat společnou lázeňskou atmosféru.
Při používání ofuro je důležité dodržovat určité zvyky a etiketu.
Nejprve se umyjete a očistíte mimo vanu, aby se voda udržela čistá.
Poté vstoupíte do horké vany a můžete si užít relaxaci.
Udon Shin Na lehkou večeři vám doporučujeme zajít do restaurace Udon Shin, kde můžete ochutnat tradiční nudlové pokrmy a dát si k tomu třeba i láhev saké.
Saké je tradiční japonský alkoholický nápoj, který je znám po celém světě.
Je vyroben z fermentované rýže a je považován za jedno z nejvýznamnějších japonských kulturních symbolů. 3. den Prefektura Tokio Taisho Romankan Hned ráno můžete vyrazit k chrámu Asakusa, kde si můžete půjčit tradiční japonské kimono.
Nebojte se, nebudete nijak vyčnívat, v chrámu i kolem něj bude spoustu Japonců i cizinců oblečených právě v kimonu.
Slovo kimono doslova znamená "věc k oblékání" (ki - věc, mono - oblékat). Kimono jsou šaty ve tvaru obdélníku, které se obvykle nosí s širokým pásem zvaným obi. Je vyrobeno z vysoce kvalitních a tradičních materiálů, jako je hedvábí, vlna nebo bavlna.
Mnoho kimon je ručně vyšívaných nebo zdobených tradičními vzory, které odrážejí japonskou kulturu a přírodní motivy. Sensō-ji Buddhistický chrám Senso-ji je jedním z nějkrásnějších chrámů v Tokiu.
Můžete si v něm užít nezapoměnutelnou atmosféru a vyfotit spoustu fotek v kimonu na Váš instagram.
Chrám Asakusa, známý také jako Senso-ji, je jeden z nejstarších a nejznámějších buddhistických chrámů v Tokiu,. Nachází se v oblasti Asakusa, ve stejnojmenné čtvrti, a je považován za důležitou turistickou atrakci a duchovní centrum.
Podle legendy byl chrám založen v roce 628 a je věnován bohyni soucitu Kannon.
Hlavní brána chrámu se nazývá Kaminarimon nebo také "Brána hromu". Tato monumentální brána je zdobena obrovskou dřevěnou láhví s ohnivým drakem a je jedním z nejsymboličtějších prvků Asakusy. Kura Sushi Asakusa ROX Ještě stále s oblečeným kimonem se můžete vydat na pozdní oběd do sushi restaurace.
Existuje několik druhů sushi, ale nejobvyklejší jsou nigiri sushi a maki sushi.
Nigiri sushi je malý kousíček naloženého ryby (obvykle tuňák, losos nebo jiný druh ryby) položený na rýži.
Maki sushi je tvořeno z mořské řasy (nori), rýže a různých náplní, jako je ryba, zelenina nebo mořské plody, stočených do válečku a nakrájených na menší kousky. Tokyo Station Po krátkém odpočinku se můžete večer vydat na Tokijské hlavní nádraží, které se dá popsat jako "staré potkává nové". Uvidíte starobylou budovu v obležení moderních mrakodrapů, ideální je navštívit večer kvůli nasvícení.
Na této stanici je provozováno více než 3 000 vlaků denně, včetně příměstských, regionálních a vysokorychlostních vlaků, jako je známý Shinkansen.
Stanice je také propojena s metrem a dalšími veřejnými dopravními systémy, což umožňuje snadnou a pohodlnou přepravu v rámci města.
Samotná budova Tokyo Central Station je architektonickým skvostem a její design kombinuje tradiční prvky s moderním stylem. 4. den V předešlém dni jste měli možnost prohlédnout si buddhistický chrám a dnes dopoledne si prohlédnete 2 šintoistické svatyně.
Meiji je jedno z nějvětších must see v Tokyu a určitě doporučujeme, abyste se podívali i do kontroverzní svatyně Jasukuni.
V Jasukuni jsou pohřbeni japonští "hrdinové" 2. světové války a každoročně jsou v ní k nelibosti Číňanů a Korejců pořádány oslavy na jejch počest.
V případě zájmu se v komplexu Jasukuni nachází muzeum japonské okupace, kde se můžete dozvědět spoustu zajímavých faktů.
Prefektura Tokio Meiji Jingu Meiji Jingu je významný šintoistický svatyně nacházející se v centru Tokia, Japonsko.
Svatyně byla postavena v roce 1920 a je zasvěcena památce císaře Meijiho a jeho manželky císařovny Šoken.
Meiji Jingu je obklopen rozsáhlým lesoparkem, který slouží jako útočiště od rušného městského prostředí.
Když projdete monumentálními bránami, známými jako torii, vstoupíte do světa klidu a míru.
Svatyně je obklopena stromy a zelení. Svatyně Jasukuni Svatyně Jasukuni obsahuje památník, který slouží k uctění památky více než 2,4 milionů jmen vojáků, kteří položili své životy v různých konfliktech.
Mezi nimi jsou i ti, kteří byli odsouzeni jako váleční zločinci.
Shimbashi Station Po odpoledním odpočinku si připravte chuťové pohárky, budete mít možnost zúčastnit se food tour po "skrytých chutích Tokia". Určitě nebudete litovat. Shimbashi Station a jeho okolí nabízejí širokou škálu možností pro gastronomický zážitek.
V blízkosti stanice najdete mnoho restaurací, kaváren a obchodů s jídlem, které nabízejí různé druhy japonské a mezinárodní kuchyně.
Již jste vyzkoušeli sushi, proto přinášíme další japonské tipy: Izakaya jsou tradiční japonské hospody, kde si můžete vychutnat širokou škálu jídel a pití.
Izakaya nabízejí obvykle japonské pokrmy, jako jsou yakitori (grilované kuřecí špízy), sashimi (plátky syrového ryby), tempura (křupavé smažené pokrmy) a mnoho dalších.
Ramen je oblíbený japonský nudlový pokrm, který si můžete vychutnat v mnoha ramenových restauracích poblíž Shimbashi Station.
Ramen je polévka s vývarovou základnou, různými druhy nudlí a různými přísadami, jako jsou vařené vejce, plátky vepřového masa, bambusové výhonky a další.
Každá restaurace má svůj vlastní styl a chuť ramenu. 5. den Kjóto Jedno z ikonických japonských měst je starobylé Kjóto, bývalé hlavní město.
Přestože je celkem daleko, díky spojení rychlovlakem je vhodné pro jednodenní výlet z Tokia.
V Kjótu se nachází velké množství míst, která se vyplatí navštívit, my vám vybíráme ta, která nás oslovila nejvíce. Kjóto je starobylé město v Japonsku, které je známé pro své bohaté kulturní dědictví, chrámy, zahrady a tradiční architekturu.
Bylo hlavním městem Japonska až do roku 1868, kdy bylo nahrazeno Tokiem.
Nyní je Kjóto hlavním centrem japonského kulturního dědictví a přitahuje miliony turistů každý rok. Město Kjóto je domovem více než dvou tisíc chrámů a svatyní, z nichž mnohé jsou světově známé.
Mezi nejvýznamnější patří Kinkaku-ji (Zlatý pavilon), Kiyomizu-dera (chrám na dřevěných pilířích) a Fushimi Inari Taisha (svatyně s tisíci oranžovými bránami). Kromě chrámů lze v Kjótu objevovat také jeho tradiční čtvrti, jako je Gion, známá svými gejšami, a Arashiyama, která je domovem bambusového lesa a krásných zahrad.
Zde můžete také ochutnat tradiční jídlo, jako je kaiseki (mnohochodová jídla). Kyoto Imperial Palace První zastávkou hned po příjezdu bude rozhodně bývalý císařský palác, který byl sídlem japonských vládců až do období tzv. reforem Meidži, kdy se Japonsko modernizovalo a přesunulo císařskou rodinu do Tokia.
Nishiki Market Po císařském paláci vám doporučujeme navštívit trh Nishiki, kde můžete vidět naprosto vše, co japonská kuchyně nabízí.
Na Nishiki si určitě dejte i oběd 💯 Kijomizu-dera Po obědě určitě navštivte jeden z hlavních highlightů Kjóta - buddhistiský chrám Kijomizudera a nezapomeňtě se projít i po přilehlé historické čtvrti Higašijama, kde se můžete osvěžit kávou v některé z místních kavárniček. Higashiyama Ward Kinkakudži Pokud budete mít ještě energii, nevynechejte zlatý buddhistický chrám Kinkakuji, který je skutečnou perlou Kjóta. 6. den Po včerejším náročném výletu doporučujeme dopřát si volnější ráno 🤗 Prefektura Tokio Asakusa Chcete zažít něco typicky japonského?

Doporučujeme se zúčastnit tradičního čajového obřadu, tzv. Čadó ("cesta čaje"). Vaším učitelem bude certifikovaná čajová mistryně a vy se budete obřadu přímo aktivně účastnit.
Na celý workshop si vyhraďte 1,5 hodiny. Čadó je tradiční japonský obřad přípravy a podávání zeleného čaje (práškový matcha). Tento obřad má hluboké kořeny v japonské kultuře a je spojen s estetikou, klidem a harmonií.
Při čadó obřadu se čaj připravuje a podává ve speciální místnosti nazývané chashitsu.
Místnost je často malá a jednoduše zdobená, aby vytvořila intimní a klidnou atmosféru.
Tato místnost je vybavena tatami (palmovými stěnami), které slouží jako podlaha, a malým kamenným krbem známým jako ro. Mistr čajového obřadu, známý jako chadōka nebo chajin, provádí přípravu čaje před očima hostů.
Celý proces vyžaduje jemné pohyby a precizní gesta. Tokyo Sky Tree Po tradičním čajovém obřadu je čas na moderní Japonsko.
Navštivte nejvyšší tokijskou věž Sky Tree a tuto návštěvu si určitě nechte na věčer, ať máte výhled na osvětlené město.
V rámci Sky Tree můžete zavítat i do planetária a akvária a případně můžete povečeřet v restauraci na 346. patře (upozorňujeme, že ale jde spíš o zážitek z místa, než ten kulinářský). 7. den Na tento den doporučujeme další jednodenní výlet, tentokrát do Kamakury, která se nachází přibližně hodinu od Tokia.
Kamakura Kamakura je historické město nacházející se v prefektuře Kanagawa, nedaleko od Tokia.
Je to oblíbená turistická destinace díky své bohaté historii, klidné atmosféře a nádherným památkám.
Kamakura byla bývalé hlavní město samurajů a jejich klanů v období Kamakura (1185-1333). Město je známé svými nádhernými chrámy a svatyněmi, které přitahují návštěvníky z celého světa.
Kōtoku-in Hned jako první zastávku doporučujeme Velkého Buddhu, tzv. Kamakura Daibutsu, který je součástí komplexu chrámu Kotoku-in. Na bronzového Buddhu ze 13. století je skutečně majestátní pohled.

Kencho-ji Dalším místem, které v Kamakuře doporučujeme je zenový klášter Chencho-ji, jehož dominantou je zvon Bonsho, zařazený mezi japonské národní dědictví. Kamakura Yuigahama Beach Po obědě můžete pokračovat v prohlídkách chrámů, kterých je v Kamakuře bezpočet, ale protože začátkem listopadu je v Japonsku ještě příjemně teplo, doporučujeme navštívit pláž Yuigahama, kde můžete strávit příjemné odpoledne opalováním.
Moře už bude trochu studenější, nicméně pláž alespoň nebude přeplněná turisty.
8. den Prefektura Tokio Odaiba Dopoledne doporučujeme vyrazit na ostrov Odaiba a pokochat se jeho futuristickou architekturou.
Navšítivit zde můžete: Palette Town: Tento zábavní komplex nabízí atrakce jako VenusFort, nákupní centrum ve středověkém evropském stylu, a MegaWeb, zábavní park zaměřený na automobily. Odaiba Seaside Park: Pobřežní park s zelenými plochami, pěšími a cyklistickými stezkami a pláží, kde si návštěvníci mohou odpočinout a vychutnat si výhled na záliv Tokio. Odaiba Marine Park: Tento park nabízí vodní aktivity jako jízdu na loďkách a přístav pro plachetnice. Ostrov Odaiba je také dobře známý svou ikonickou stavbou, obloukovým mostem Rainbow Bridge, který propojuje ostrov s pevninskou částí Tokia. Shibuya City Odpoledne se přesunete do známé čtvrti Shibuya.
Zkusíte se projít po komplikované křižovatce známe snad ze všech filmů odehrávajících se v Tokiu, podíváte se na sochu psa Hačikó, ke kterému se váže legenda o psu, který každý den vyhlížel na stanici Shibuya svého zesnulého pána.
V případě zájmu vám doporučujeme zúčastnit se "Samurai experince", kde se za 2 hodiny dozvíte hodně o životním stylu samurajů a budete mít možnost si vyzkoušet bojový sport kendó.
Workshop se koná v angličtině a je uzpůsobený pro úplné začátečníky.
Akihabara Station Večer si dejte drink ve čtvrti Akihabara a ponořte se do místní manga a anime kultury.
Akihabara je známá jako Mekka pro fanoušky anime, mangy, videoher a elektroniky.
Je to také oblíbené místo pro milovníky technologie, otaku kultury a cosplay.
Nabízí širokou škálu obchodů, herních center, butiků s anime a manga předměty, elektroniky a figurkami.
Je zde také mnoho kaváren a restaurací zaměřených na otaku kulturu.
Tato čtvrť je také proslulá svými kavárnami, kde obsluhují zaměstnankyně v roztomilých kostýmech a hrají různé hry se zákazníky. 9. den Prefektura Tokio Samurai Museum U samurajské kultury, která je nedílně spjatá s Japonskem můžete ještě chvíli zůstat.
Navštivte muzeum
Samurajů, prohlédněte si jejich zbraně a brnění s možností si ho přímo vyzkoušet a vyfotit tak opravdu cool fotky 📸 Harajuku Station Odpoledne zajděte na Harajuku, čtvrť, kde můžete potkat Japonce praktikující tzv. Cosplay, tedy oblékání do kostýmů jejich oblíbených hrdinů manga a anime.
Harajuku je také ideální místo k nakoupení suvenýrů.
Roppongi Hills Večer si dejte drink v některém z hip-barů ve čtvrti Roppongi, kam většina japonců chodí právě za nočním životem.
10. den Fudži Ke konci vašeho pobytu v Japonsku vás čeká jeden z největších highlightů - výlet k hoře Fuji.
Doporučujeme nevydávat se samostatně, ale zakoupit tento výlet u některé z japonských agentur - rádi vám budeme asistovat.
Autobus vás odveze přímo z Shinjuku a zpět a místní anglicky mluvící průvodci vás provedou po těch nejlepších místech v národním parku Hakone, který horu Fuji obkopuje a vezmou vás i na skvělý oběd 🏔 Hora Fudži, známá také jako Fudži-san, je ikonická sopka nacházející se v Japonsku.
Je to nejvyšší hora v zemi, dosahující výšky 3 776 metrů.
Nachází se asi 100 kilometrů západně od Tokia, a je jednou z nejsymboličtějších a nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Japonsku.
Fudži je sopečný kužel pokrytý sněhem, který vytváří impozantní panoramatický výhled.
Každý rok ji tisíce turistů a horolezců vystoupají na vrchol.
Okolí hory Fudži je také známé svými malebnými jezery, tradičními městy a chrámy.
Turisté mohou navštívit například krásné jezero Kawaguchiko, které nabízí úchvatné výhledy na horu Fudži, nebo město Fujiyoshida, které je známé svými tradičními festivaly spojenými s touto horou. 11. den Prefektura Tokio Yoyogi Po včerejším náročném výletu doporučujeme začít den zvolna, příjemnou procházkou po parku Yoyogi, kde kromě jiného můžete potkat hodně sportujících Japonců.
Yoyogi Park je velký veřejný park, který se nachází v centru Tokia.
S rozlohou přes 134 hektarů je jedním z největších parků v Tokiu.
Je známý svou přírodní krásou, historií a jako oblíbené místo pro rekreaci a volnočasové aktivity.
Park je obklopen hustými lesy, které poskytují příjemný únik od rušného městského prostředí.
Najdete zde rozlehlé zelené trávníky, květinové zahrady, rybníky a pěší stezky.
V parku se také nachází několik chrámů a svatyní, které dodávají parku historický a spirituální význam. TSUKIJI FISH MARKET Kolem poledne si zajděte na rybí trh Tsukiji, kde můžete získat krásné fotky čehokoliv z moře, co se dá sníst 😃 a zároveň je skvělé zde i poobědvat.
Ginza Udělelejte si čas navštívit ještě známou čvrť obchodů a bank Ginza nacházející se v docházkové vzdálenosti od Tsukiji.
Nikutei Futago Shinjuku K poslední japonské večeři doporučujeme ochutnat Yakiniku - japonské barbeque.
Nebuďte zaskočeni tím, že vám maso přinesou namarinované, ale syrové a budete si ho muset připravit sami.
V případě potřeby vám personál restaurace či vedle sedící přátelští Japonci rádi pomohou 🤗 Yakiniku je japonský termín pro stolní grilování masa.
Toto stolování je populární mezi místními i mezi turisty.
Při yakiniku se na stole nachází malý gril, na který se pokládá nakrájené maso, často hovězí, vepřové, kuřecí nebo mořské plody.
Maso se griluje přímo na stole a lidé si ho poté sami opečené konzumují.
Kromě masa se na yakiniku grilují také různé zeleninové přílohy, jako jsou cibule, papriky nebo houby.
Některá yakiniku restaurace nabízejí také různé omáčky a dipy, které se používají ke zlepšení chuti masa. 12. den Letiště Narita Je čas přesunout se na letiště a s Japonskem se rozloučit.
Do Prahy přilétáte následující den, přestup bude nejspíše opět v Helsinkách ✈️