Island - Země ohně a ledu

1. den Letiště Keflavík Brimketill lava rock pool Černé skály do kterých mlátí divoký oceán.
Místo ještě o trochu víc vynikne z dronu! Blue Lagoon Nejznámější modré bazény najdeme v lázních Blue Lagoon.
V rámci vstupenky je i bahenní maska, takže zbytek výletu budete mít pleť jako dětskou prdelku, haha.  2. den Krýsuvík První geotermální oblast, kterou na Islandu navštívíme.
Zápachu síry není totiž nikdy dost.  Reykjadalur Hot Spring Thermal River Vykoupat se v lázních umí každej, ale tady si dáme menší, asi pětikilometrový hike k termální řece, na které jsou vystavěné kamenné hráze, a tak se budeme moct ponořit celým tělem a pozorovat zasněženou krajinu kolem nás.  Geysir Nejspíš jediné místo, které z takzvaného Golden Circle navštívíme.
Nejznámější gejzír Strokkur, který vyprskne každých 5 - 10 minut, je příjemná zastávka.
Bohužel lidí je tam vždy až moc, proto se pokusíme si výbuch natočit na první dobrou a pak rychle utečeme.  Háifoss Haifoss se okamžitě stal mým nejoblíbenějším vodopádem na Islandu, silnice, teda ehm, spíš tankodrom, k němu stojí za to, ale pak stojíte na úrovni vodopádu, který má přes 100 metrů.
Pokud to podmínky dovolí, tak sestoupíme pod něj, to je pak ještě lepší zážitek.  Celkem je to asi 4 km. 3. den Seljalandsfoss Tady asi není úplně o čem, ikona jižního pobřeží, a jo, má něco do sebe, ale nebude to jediný vodopád, za který se dá projít.  Gljufrabui Jen pár kroků od Sejlandasfossu se mezi skálami nachází vodopád Gljufrabui, pokud jste zvládli Sejlandasfoss projít suchou bundou, tak tady to doženete raz dva.  Skógafoss Nejznámější a nejoblíbenější vodopád na Islandu, podle toho taky vypadá jeho návštěvnost.
My ale nezůstaneme jen pod ním, ale vystoupáme i nad něj. Fimmvorduhals Trailhead Až vylezeme schody nad Skogafoss, tak se pustíme na túru po trailu (asi 6 km), kde uvidíte spoustu menších vodopadů, krásných kaňonů a výhledů.
Moc lidí tam nechodí, ale vůbec neví, o co přichází. Kvernufoss Jen pár stovek metrů od Skogafossu se nachází tenhle hidden gem. Právě další vodopád, za který se dá projít za něj.
Odvážnější pak můžou zkusit sestoupit k vodopádu ještě blíž, no, asi víte jak to dopadne.  Solheimasandur Plane Wreck Sajid D'costa Je to dlouhá procházka (asi 6 km), ale na jejím konci na vás čeká tenhle vrak letadla z rok 1973. Kombinace vraku a černého písku je geniální islandská kombinace a tu bychom si neměli nechat ujít.  4. den Dyrhólaey Pokud s sebou nepovezete dron, tak to vůbec nevadí, protože místa jako Dyrhólaey nabízí pohled na lány černých pláží stejně jako drony.  Reynisfjara Beach Ikonická černá pláž, kterou jsem viděl za kompletního deště, východu slunce nebo poklidného slunečného dny, kdy vlny buší do útesů.
Jakou verzi zažijeme tentokrát?

Kdo ví. :) Fjaðrárgljúfur Kirkjubæjarklaustur Březen je měsícem polárních září, takže budeme bedlivě sledovat předpověď a rozhodně vyrazíme na lov! 5. den Svartifoss Trail v národním parku Skaftafell k čedičovému vodopádu Svartifoss (asi 6 km). Svínafellsjökull Jedno z míst, kde si na vlastní kůži uvědomíte, jak jsou ty ledovce na Islandu monumentální, protože budete fakt blízko. 6. den Múlagljúfur Canyon Mám rád, když si člověk musí výhled vyšlápnout, a to v případně tohohle kaňonu sedí naprosto přesně.
Zatím ještě není pořád tolik známý a tak k němu nevede ani oficiální směrovka natož upravená silnice.
4 km chůze do kopce a najednou stojíte na kraji propasti pod vámi, kde protéká říčka z vodopádu někde tam na začátku.
Neskutečně krásný místo. Jökulsárlón Nejznámější ledovcové jezero na Islandu, geniální stánek Karla s Fish & Chips.
Můžete si je dát a pozorovat, jak se jednotlivé kry pomalu plaví do oceánu.
Kde jejich cesta nekončí a o tom je hned další zastávka. Diamond Beach A až se jednotlivé kry doplavou až do oceánu, tak svojí roli přebýrají vlny, které je rozmlátí a vrátí na černou pláž.
No, a tak vzniká diamantová pláž, jednotlivé kusy ledu jsou totiž omyté a geniálně průhledné. Hoffell Hot Tubs Koupačka v kádích s teplou vodou, když je venku kolem 0. To prostě chceš.
:) 7. den Stokksnes Hora Vestrahorn v kombinaci s černou pláží vypadá naprosto úchvatně, když se voda po vlně stáhne zpátky do oceánu, tak si můžete odnést fotku s odrazem Vestrahornu nebo přímo vás, fantazii se meze nekladou. Reykjavík Rozhodně nemůžeme vynechat ani hlavní místo, dechberoucí katedrála, ale taky výborná káva, pekárny, jídlo, nakupování.
V katedrále je výtah, takže si můžeme vyjet nahoru a podívat se na hlavní město pěkně z nadhledu. 8. den Letiště Keflavík Odlet zpět v 11:00, ve Vídni budeme 16:15