Irsko krásné a tajemné

Netradiční dárek pro muže i ženu nebo pár.
1. den Letiště Dublin Cestou z letiště máte zařízený letištní transfer, tedy se nemusíte o nic starat.
Na cestu do hotelu počítejte přibližně 1,5 hodiny, protože na cestě jsou často zácpy.  Dublin Po příjezdu budete mít ještě přibližtě půlden na poznávání Dublinu.
Sestavili jsme pro vás program, kde vás neminou jak turistické highlighty, tak jeho "skryté drahokamy".  Murphy’s Bistro Cafe Poté, co se ubytujete ve vašem apartmánu, zajděte si někam na pozdní oběd.
Vyzkoušet můžete třeba Murphy's Bistro Cafe, kde mají širokou nabídku lokální kuchyně - burgery, hranolky, šťouchané brambory apod.  Spire of Dublin První místo, které můžete v Dublinu navštívit je Dublinská věž, tzv. Spire of Dublin.
Je to pozoruhodná 120 metrů vysoká dominanta v srdci Dublinu, která byla odhalena v roce 2002. Obrovský, nápadný a inovativní monument Spire stojí uprostřed ulice O'Connell Street hned naproti slavné GPO. Tyčí se nad O'Connell Street a lomí se nad linií střechy tak štíhlým a elegantním pohybem, jak je to jen technicky možné. Skyview Tower Skyview Tower, jedno z nejlépe střežených tajemství Dublinu, se nachází pouhých 10 minut chůze od centra města.
Tento dublinský skrytý klenot vás sice čeká více než 200 schodů, ale nádherný výhled na město Dublin z vrcholu za to stojí.
Hubená vyhlídková plošina nabízí 360° výhled na hlavní město Irska a je ideálním místem pro pozorování západu slunce. Ha'penny Bridge Poté, co si prohlédnete podvečerní Dublin ze Skyview Tower, projděte se po ikonickém mostě Ha'Penny Bridge.
Je to nejstarší dublinský přechod pro pěší přes řeku Liffey.
Byl postaven v roce 1816 jako Wellingtonův most a svou známější přezdívku získal podle půlpencového mýtného, které se vybíralo od všech uživatelů mostu až do roku 1919. Ha'Penny Bridge je jednou z prvních litinových konstrukcí svého druhu.
V roce 2012 dublinská radnice s odkazem na riziko údržby a poškození odstranila z Ha'penny Bridge a nedalekého Millennium Bridge několik zámků lásky. Temple Bar Navečer vás bude čekat jedno z "provařených" dublinských míst - ulice Temple Bar (kterou bychom mohli přirovnat k ostravské stodolní). Dejte si tam večeři a pak zajděte ochutnat slovutné irské černé pivo, třeba přímo do stejnojmenné hospody Temple Bar.  2. den Dublin Phoenix Park Visitor Centre Park Phoenix je jedním z největších uzavřených veřejných parků v evropském hlavním městě. Původně vznikl jako královský lovecký park v 60. letech 16. století a pro veřejnost byl otevřen v roce 1747. Dodnes se zde nachází velké stádo divokých daňků.
V parku se nachází také návštěvnické centrum Phoenix Park, Áras an Uachtaráin, zoologická zahrada, viktoriánské květinové zahrady, informační centrum o biologické rozmanitosti, kavárna Phoenix Café a čajovny.
 Phoenix Park se nachází pouhý kilometr a půl od ulice O'Connell Street.
Můžete se zde věnovat pasivnímu i aktivnímu odpočinku, například procházkám, běhu, pólu, kriketu, hurlingu a mnoha dalším.
Rybník Glen Pond se nachází ve velmi malebném prostředí v oblasti Furry Glen.
Veřejnosti je zde k dispozici mnoho procházek a cyklostezek.  Phoenix Park je také domovem 400 jelenů (ano, opravdu 400:)) - zkuste oslovit strážce parku, který vás nasměřuje tam, kde se stádo právě nachází. Irish National War Memorial Gardens Další na seznamu je Národní válečná pamětní zahrada (National War Memorial Garden), která se nachází na okraji Phoenix Parku.
Tato úžasná zahrada je poctou 49 400 irským vojákům, kteří přišli o život ve Velké válce 1914-191. Pamětní zahrada není příliš známá a je skvělým místem, které můžete navštívit a vzdát úctu ztraceným životům.
Přitom se jedná o zcela neturistickou záležitost v Dublinu. Áras an Uachtaráin Aras an Uachtarain je oficiálním sídlem irského prezidenta.
A nejlepší na tom je, že to nestojí ani korunu.
A možná je to jedna z nejlepších věcí, které se dají v Dublinu dělat ZDARMA:) Prohlídky zajišťuje Úřad pro veřejné práce a návštěvníci si díky nim mohou prohlédnout hlavní recepci a reprezentační prostory rezidence Áras an Uachtaráin.
Prohlídka trvá přibližně hodinu a je možná většinu sobot po celý rok. Pro zájemce o účast na prohlídce se vstupenky prodávají podle pořadí příchodu v návštěvnickém centru parku Phoenix. Kilmainham Gaol Když už budete v Phoenix Parku, navštivte bývalou věznici Kilmainham Gaol.
Tato věznice fungovala od roku 1796 a většinu vězňů tvořili obyčejní zločinci, nicméně zde byli vězněni i političtí vězni, kteří se účastnili boje za nezávislost Irska.
Mezi vězni zde byli například Robert Emmet, Anne Devlinová, Fenianové, Charles Stewart Parnell, hraběnka Markieviczová a vůdci Velikonočního povstání z roku 1916, z nichž 14 bylo popraveno zastřelením na dvoře kamenolomu.
Věznice byla uzavřena v roce 1924, ale v 60. letech 20. století byla zachována jako národní památka a obnovena Výborem pro obnovu věznice Kilmainham.
V roce 1986 byla předána státu a dnes ji spravuje Úřad veřejných prací.
Vstupenka do věznice stojí 8 EUR a ideální je koupit jí dopředu - pokud budete mít zájem, vstupenku můžeme zahrnout do ceny a koupit.  Jameson Distillery Bow St. Abychom vám doporučili i nějaký klasický turistický spot, jako další bod v itineráři doporučujeme návštěvu lihovaru Jameson.
Bývalá továrna, kterou založil John Jameson v roce 1780, je dnes památníkem irské whiskey.
Dle vaší preference se můžete zúčastnit prohlídek přední světové palírny, kurzů přípravy koktejlů, ochutnávek prémiové whiskey nebo se naučte míchat vlastní whiskey.
Lístky si můžete koupit přímo na místě, klasická prohlídka trvá 45 minut a stojí 26 EUR.   Davy Byrne's pub Pokud budete chtít zůstat u tématu, zajděte na večeři a ochutnávku dobrého moku :) do krásného baru Davy Byrney's. Dát si můžete třeba jehněčí guláš či hovězí guiness koláč, nechybí pochopitelně ani široká nabídka burgerů.  3. den Dublin Třetí den se vydejte na celodenní výlet z Dublinu do městeček Glendalough a Wicklow.
Do vaší první zastávky Glendalough se dostanete autobusem č. 181 ze zastávky Ulster Bank George's Quay, která se nachází poblíž Trinity College v centru Dublinu.
Vystoupíte na stanici Glendalough Visitor Centre. Glendalough Glendalough je proslulý svou úchvatnou krajinou (není náhodou, že se zde natáčel film Statečné srdce), zříceninami klášterů a skvělými turistickými trasami.
Navíc je vstupní branou do národního parku Wicklow Mountains, jedné z nejkrásnějších oblastí celého Irska. Glendalough Cathedral Tato katedrála je největší ze sedmi kostelů v Glendalough.
 Byla postavena v několika fázích od 10. do počátku 13. století.
Velké slídové břidlicové kameny, které tvoří základ až do výšky západního vchodu, byly znovu použity z dřívějšího menšího kostela.
Nejstarší částí je loď s anténami pro podepření dřevěné střechy.
Kněžiště, sakristie a severní dveře byly přistavěny koncem 12. a počátkem 13. století.
Z této doby pochází také severní dveře do lodi.
Uvnitř se nachází nástěnná skříň, kamenná křtitelnice, mnoho hrobových desek a zbytky zdobeného oblouku.
Od zastávky autobusu ke katedrále dojdete pěšky. Trinity Church, Glendalough Asi 250 metrů východně od hlavního klášterního areálu v Glendalough se nachází kostel Nejsvětější Trojice.
Jedná se o jednoduchý kostel s lodí a kněžištěm z 11./12. století s pozdější přístavbou na západním konci 9 metrů dlouhé a 5,5 metru široké lodi.
Na obrázku výše vidíme loď vpravo s jemným žulovým obloukem vedoucím do menšího kněžiště o rozměrech 4x3 metry vlevo.
Kněžiště bylo osvětleno oknem s kulatou hlavou ve východní stěně zobrazené výše a hrotitým oknem v jižní stěně.
V jižní stěně lodi je několik hrotitých oken a v přístavku či sakristii několik oken s kulatou hlavou. Glendalough Lower Lake Po prohlídce kostelů a dalších památek v centru Glendalough se vydejte na procházku kolem nádherných jezer - menšího Lower Lake a většího Upper Lake.
Celá procházka by vám měla zabrat přibližně 2 hodiny.  Glendalough Upper Lake Horní jezero Glendalough, které vyhloubil tající led dávného ledovce, je jedním z nejkrásnějších míst ve Wicklow a v Irsku.
 Krása a odlehlost Glendalough přilákala v 6. století svatého Kevina.
 Poté, co svatý Kevin strávil několik let jako poustevník v jeskyni podél jezera, založil později klášterní místo, jehož vliv přetrval tisíc let. Wicklow Z Glendalough se vydejte do městečka Wicklow, které se nachází na břehu moře.
Z Glendalough Visitors center se tam dostanete autobusem č. 183 přibližně za 1 hodinu.
Vystupte na zastávce Colley Row.  Glen beach cliff walk Udělejte si procházku kolem drsných útesů a nadýchejte se čerstvého mořského vzduchu.
Pláž Glen začíná hned u stanice autobusu a celou jí projdete přibližně za hodinu a čtvrt. Black Castle Během procházky určitě nevynechejte ruiny Černého hradu.
Zřícenina hradu stojí na skalnatém ostrohu nad mořem hned na začátku pláže.
Zde trochu z jeho historie: po příchodu Normanů v roce 1169 získal hrabě Strongbow pozemky na východním pobřeží.
Ten zase tyto pozemky udělil baronu Maurici Fitzgeraldovi pod podmínkou, že na jejich ochranu postaví hrady.
Černý hrad byl neustále napadán místními náčelníky, zejména náčelníky klanů O'Byrne a O'Toole, a v roce 1301 se jim podařilo hrad zcela zničit.
Ze zříceniny je pěkná vyhlídka na město a pobřeží severního Wicklow. Dublin Cesta zpět do Dublinu bude trvat pouze 45 minut - 1 hodinu, jet můžete autobusem 133 opět ze zastávky Colley Row. V Dublinu vystupte na zastávce UCD Belfield.  4. den Dublin Dopoledne budete mít ještě čas stihnout poslední věci v Dublinu, než vám poletí letadlo.
  Dublin Castle Ráno si udělejte čas na prohlídku Dublinského hradu.
Dublinský hrad byl postaven na počátku 13. století na místě vikingské osady a po staletí sloužil jako sídlo anglické a později britské správy v Irsku.
V roce 1922, po vyhlášení nezávislosti Irska, byl dublinský hrad předán nové irské vládě.
Nyní je významným vládním komplexem a hlavní turistickou atrakcí, a jeho návštěva se vám určitě bude moc líbit.
Vstupenky stojí 8 EUR a otevřeno má každý den od 9:45 do 17:45.  The Famine Memorial Pokud to stihnete, zajděte se podívat na slovutný Famine Memorial.
Sochy Hladomoru najdete na nábřeží Custom House Quay v dublinských docích.
Tyto strašidelné postavy připomínají nejhlubší katastrofu v irských dějinách, kdy Irsko přišlo o více než milion obyvatel kvůli hladomoru. Prohlídku Famine Memorialu můžete spojit s příjemnou procházkou po dublinských docích lemovanými mnoha hipsterskými kavárnami.  Letiště Dublin S dostatečnou časovou rezervou se vydejte na letiště - transfer letištním taxi máte od nás opět zařízený.
Taxi na vás bude čekat před vaším apartmánem