Tenerife

Netradiční dárek pro muže i ženu nebo pár.
1. den Finca de la Musica Všechny vás nejdřív uvítám na našem kanárském ubytování! Umělecké místo s byty, bazénem, grillem a soukromou společenskou místností plnou hudebních nástrojů.
Místo, které bylo kreativně vytvořeno umělcem z původní vodní nádrže.
Nebál se toho a pod komplexem má i dvě jeskyně :-) Majitel vždy s radostí udělá příjemný uvítací večer s hudbou místních umělců.
Sama jsem byla překvapená co všechno dokážou zahrát :-) Strávíme tu odpoledne, večer a společně probereme co nás všechno čeká a co by jste popřípadě chtěli ještě vidět a zažít.
Na Tenerife se spousta věcí naplánuje a nakonec to může být i trochu jinak, ale vždy to dopadne skvěle! Mějte hlavu otevřenou! 2. den Masca Masca je malá horská vesnička v pohoří Macizo de Tento.
Pohoří Tento je zároveň geologicky nejstarší na ostrově (cca 15miliónů let)Je to rozhodně jedno z nejkrásnějších míst co se týká přírody.
Chvilku máte až pocit, že jste se dostali do filmu King Kong :-) Cesta do Masci je jen jedna a dá pořádně zabrat.
Jedete 20 max. 30 přes velice točité serpentiny a když potkáte bus, tak se mazlíte se skálou.
V tomto případě se nedá absolutně nikam spěchat a je to tak jak to prostě vyjde.
Při příjezdu do vesničky si musíte vyslat přání o volné parkovací místo do vesmíru.
Někdy se však stane, že prostě nezaparkujete, takže pokračujete dál do pohoří a užíváte si alespoň výhledů na krásy Tenerife.
Masca má v dnešní době 90 obyvatel.
A leží v nadmořské výšce 650m. Úžasná podívaná jsou i rostliny.
Je to jedno z mých nejoblíbenějších míst na Tenerife. Acantilados de Los Gigantes Po návštěvě kouzelné Masci (ať už dopadne jakkoliv) se vydáme do los Gigantes.  Po cestě se zastavíme v typické kanárské restauraci na jídlo, kde budete moci ochutnat místní speciality.
V podstatě Masca leží v jednom z drápů Los Gigantes.
My sjedeme zpět dolů k moři a vydáme se do letoviska malého přístavu Los Gigantes kde je prenadherný výhled a přírodní bazén v moři.
Podle teplot se můžeme i při západu slunce vykoupat.  3. den Antiguo Leprosario Abades Lepra Lepra je sanatoriem kousek od našeho zázemí v Las Eras.  Z mého pohledu je to momentálně místem pro umělce různého druhu.
Můžete tam potkat muzikatny, kteří využívají skvělé akustiky a nebo fraffity artist, kteří tvoří opravdu dech beroucí díla na stěny. Vesnice má na konci i opuštěný kostel, kam evidentně chodí umírat ptáci.
Tam já s vámi nepůjdu.
Kdo nevnímá energie, tak je to rozhodně zajímavé místo k vidění.
Kdo vnímá, tak vřele nedoporučuju.
Tenerife je ostrov plný extrémně energeticky nabitých míst.
Např.
V okolí Teide.
Pak má ale i svá černá místa, kam místní prostě nechodí. Na místo kostela se například můžete projít i k majáku a kouknout jak se vlny třískají o skály.
Posedět na útesech a nadýchat se oceánského vzduchu. Po návštěvě Lepry se přesuneme kousek vedle do kouzelného městečka El Poris, kde si dáme něco dobrého na jídlo a můžete se poprocházet podel  moře.
Dá se tam i skočit do moře.
To se nám na Kanárech děje docela často.
Někam přijedeš, líbí se ti pláž, tak tam prostě skočíš, uschneš a zase pokračuješ.  El Médano EL MEDANOJe vyhlášené serfařské město, kde jsou krásné pláže a zároveň kouzelné malé centrum, kde si můžete dát opravdu dobré místní drinky a jídlo.  Jedna z mých nejoblíbenějších restaurací je mexická restaurace MalaVida v centru, přímo u pláže Playa de El Medáno.
Můžete se projít jak centrem tak i navštívit jednu z místních pláži na některou z nich se dostanete jenom po odlivu.
Má to své kouzlo! Parádně strávené odpoledne i podvečer.
Každý si tam najde to své. 4. den Anaga Horský masiv Anaga tvoří ostré hřebeny a hluboké rokle v hustě zvrásněném sledu! Pokrývá ho zelený plášť vavřínového porostu a tu a tam zahlédnete i malebnou tradiční usedlost.
Určitě stojí za shlédnutí vavřínový háj.
Pokud chcete vidět opravdu autentický, kanárský život, tak toto je perfektní místo! Také se pojedeme podívat do typické kanárské vesničky La Laguna, kde uvidíte krásu místních, horských vesnic.
Anaga je plná pěších tůr a je jen na nás pro kterou se rozhodneme! V techto místech se cítím doslova jako ve filmu Pán prstenů:-). Neuvěřitelná struktura stromů a zeleně dodává mistickou atmosféru celému parku! Rozhodně máme co dělat po celý den!  5. den Santa Cruz de Tenerife Hlavní mesto Tenerife nacházejicí se v severní části ostrova! Navštívíme tu různorodá místa! Jako první si dáme hned ráno návštěvu místního autentického tržiště Mercado de Nuestra Señora de África.
Můžete tu ochutnat místní mňamky a nebo pořídit suvenýry.  Auditorie de Tenerife - slavné hudební a kulturní centrum, které je známé svým designem připomínající vlnu.
Udajně bylo navrženo tak, aby v případě tsunami ochránilo část města a vlnu rozbilo.
Plaza de España je největší náměstí v Santa Cruz.
Dáte si tu kafíčko u místního jezera nebo mrknete na umělecká díla.
Kousíček odtud se nachází Museum of Nature and Archaeology, které je perfektním místem pro všechny, kteří chtějí poznat historii a přírodu Kanárských ostrovů.
Ještě než vyběhneme na západ slunce do místní botanické zahrady, si odskočíme do muzea Casa del Carnaval.
Tenerife každoročně pořádá jeden z největších karnevalů na světě! V této době se sjíždí tisíce turistů na ostrov právě díky této události.
A volí se i královna karnevalu.
Některé z těchto kostýmů jsou ke shlédnutí v muzeu.
Stoji za to nahlédnout.Naší poslední zastávkou bude Palmetum - největší botanická zahrada na ostrově.
Je tu ke shlédnutí 4000 druhů rostlin včetně mnoha druhů palem.
A při západu slunce to tu má své silné kouzlo!  6. den Pico de Teide A to nejlepší z pěší turistiky na závěr (možná to nejnáročnější). Jedno z mých nejoblíbenějších míst je národní park Pico el Teide.
Kanárské ostrovy jsou sopečného původu a tu máme samotnou matinku země.
Mezi místními se koluje, že při erupci sopky La Palma na ostrově La Palma se samotna Teide jen “vyprskala” bokem.
Je to stále činný vulkán, který je sledován.
Nás čeká prohlídka “měsíční krajiny” která obklopuje samotnou sopku.
Pro něžnější cestovatele je možné zvolit turistické trasy dole v této oblasti a mrknout se na Teide ze spoda.
Nebo vyjet lanovkou na Teide a sejít to pěšky dolů, což je dost náročný terén, ale neuvěřitelný zážitek (sestup dolů cca 2,5h) . A pro ty nejvíc statečné je tu cesta pěšky nahoru k lanovce a zase dolů (cca 6,5h cesta). K tomu je už třeba mít opravdu teplé oblečení a kvalitní obuv plus vodu a jídlo na celý den. Občas polezete skoro po čtyřech a po skalách.  Také je třeba dělat pauzy, protože vzduch je nahoře už hodně řídký.Podle vaší zdatnosti vymyslime ideální plán trasy!! 7. den Los Cristianos LOS CRISTIANOSPůvodně klidná rybářská vesnička se stala turistickým letoviskem 70.tých a 80.tých let. V dnešní době žije ve městě kolem 20ti tisíc obyvatel plus turistický ruch.
Jsou tu tři krásné upravované pláže se žlutým pískem navezeným ze Sahary.
Příjemný přístup do vody je ideální pro rodinky s dětmi a naše prarodiče.
Město je plné skvělých restaurací, obchůdků a všeho co si zamanete.
Nejkrásnější západ slunce uvidíte na Las Americas v části města, kde se míchají turisti se serfaři a můžete si tak vychutnat i krásy místních hor. Příjemné místo na odpočinek po náročném výstupu na Teide.
Nakoupíte si tu i dárečky, užijete si slunce a dáte si něco dobrého na večeři. 8. den Finca de la Musica Poslední den si necháme otevřený! Podle vašich odletů se můžete ještě vyslunit u bazénu ve Finca De La Musica nebo seběhnout kopec do Las Eras a dát si procházku podél oceánu.
Např.
já ráda sednu do auta a projedu se na skvělou italskou snídani do Guimar, kde si dám italský kafíčko a pořádnej croasant s nutellou.
Stejně tak i El Poris, kde si dáte nějakou místní mňamku a pak dáte procházku podél oceánu.
Nostalgicky zavzpomínáte co jste všechno na Tenerife procestovali a pak namíříte směr letiště.