Island - vnitrozemí

Netradiční dárek pro muže i ženu nebo pár.
1. den Praha Ať už poletíme z Prahy, nebo z Katovic, bude pro nás Praha startovacím místem, buď odsud bude vyjíždět auto nebo odlétat letadlo.
Tak či tak bude odlet v odpoledních hodinách.
Buď se tedy sejdeme odpoledne na letišti v Praze, nebo ráno na hlavním nadráží a vydáme se do Polska přes Brno a Ostravu, kde můžeme nabraz další úřastníky.  Letiště Keflavík Na Islandu budeme přistávat tentýž den a to buď k večeru nebo v noci.
Vezmeme si auto a buď přespíme hned u letiště nebo pojedeme na naše první ubytování blíže k vnitrozemí.  2. den Laki Laki je oblast dvou sopečných erupcí, která za sebou nechala nadpozemskou krásu.
Kousek od hojně navštěvovaného kaňonu, přesto bez davů turistů a to hlavně díky froad silnici s brody přes řeku.
Na prozkoumání oblasti si dáme dostatek času, projdeme si nějaké stezky a necháme na sebe dýchnout krásu a brutalitu matky přírorody.  Reynisfjara Beach Protože pojedeme kolem zastavíme se i na turisty hojně navštěvované černé pláži, která patří mezi nejnebezpečnější na Islandu.  Skógafoss Zastavíme se podívat na tento turisty hojně navštěvovaný vodopád, a také se podíváme ještě na jeden vodopád, který je kousek od toho prvního a není tolik navštěvovaný asi proto, že si k němu budeme muset kousek dojít.  3. den Þórsmörk Tato froad silnice vede do oblastí Thora, jak název napovídá.
Jedná se o jedno z nejkrásnějších území na Islandu, které je špatně dostupné běžným autem.
Cestou se budeme zastavovat u několika kaňonů, které si i projdeme.
Takže nám výlet zabere poměrně dost času.
Cestou zpět na ubytování můžeme navštívit nějaká běžná turistická místa, vše podle času.
Jeden trek má 3 km, druhý 2 km místy poměrně náročným terénem.  4. den Sigoldufoss Jak já ráda říkám, nejmodřejší vodopády na Islandu.
Malé vodopády, které mají úchvatnou barvu a nacházejí se na pozadí jedné z islandských elektráren.  Sigöldugljufur Údolí slz bude naše zastávka cestou do duhových hor.  Ljótipollur View Point Výhled na jedno z krásných vnitrozemských jezer.  Landmannalaugar Duhové hory, zde si dáme 8 km trek, část je fakt dost náročným terénem a proto se za odměnu vykoupeme v horké vodě, která tu zcela normálně protéká potokem.  5. den Brúarfoss Parking Dnes začneme turistickými vodopády, které jsou podle průvodců nejmodřejší na Islandu, no, po včerejšku budete mít srovnání.  Hveradalir Čarokrásné sopečné pohoří Kerlingarfjöll se nachází ve střední a poměrně těžko dostupné části Islandu, což z hor činí krásně klidné a tiché místo bez davů turistů.
Pohoří o rozloze asi 100 km2 se vyznačuje holou krajinou bez špetky vegetace, avšak se stovkami a tisícovkami malých klikatých údolíček, roklí a kopců zbarvených do žluta až ruda, čímž trochu připomínají známější oblast Duhových hor. My si zde uděláme tńějaký trek, vhodný vybírám podle času a počasí, Cestou sem se zstavíme ještě na jedné zastávce, jejíž polohu zná opravdu jen hrstka lidí, není ani v mapách, proto ji nemohu označit.  Hveravellir V centrální vysočině Islandu se nachází tato úžasná geotermální oblast.
Jedna z perel Islandu, 650 metrů nad mořem uprostřed úplně pusté islandské přírody.
Zdejší oblast je nazýváma nejkrásnější na Islandu.
Oblast si projdeme a po výletě se vykoupeme v horkém bazénku na samotném pramenu řeky.  Church in Víðimýri Starý travnatý kostelík blízko naší trasy.  6. den Rauðaness Dnešní den budeme trávit převážně na asfaltových cestách na místech, kam příliš lidí nejezdí protože jsou prostě daleko a při běžné návštěvě Islandu, kdy jedete po tom nejznámějším na ně čas nezbývá.  Trek Raudanes point nabízí naprosto kouzelnou krajinu všem, kteří mají odvahu absolvovat dlouhou cestu.
Stezka je skvělou procházkou ale také jakousi uměleckou výstavou, protože nás povede nejméně 16 skalními útvary, z nich každý je velkolepější než ten předchozí.
Trek má 7 km a zabere nám 3 hodiny. Hljóðaklettar Pozoruhodné čedičové útvary vzniklé sopečnou činností v okolí řeky Jokulsá.
Ta zde proudí úzce zúženým korytem a je to zároveň jedno z mála míst, kde lze sestoupit téměř až k říčnímu korytu.
Okolní skalní formace ve tvaru harmoniky nebo svislých i vodorovných sloupů zkreslují ozvěnu natolik, že je velmi těžké určit směr toku řeky.
V překladu se lokalitě právě proto říká ozvěnové skály.  Čeká nás zde 3 km okruh terénem.  7. den Dettifoss Nejmohutnější vodopád Evropy zná asi každý, a spousta z vás u něj již byla.
My se k němu vydáme z letní strany, je to hojně navštěvované místo, jehož návštěvu stojí za to si zopakovat + se podíváme i na okolní menší vodopády.  8. den Stórurð Obří balvany - oáza luk a jezer obklopena strmými a rozeklanými tufovými horami.
Oblast je poseta mnoha obrovskými balvany, které zde pravděpodobně zanechaly ustupující ledovce na konci poslední doby ledové.
Jedná se o skrytý drahokam východních fjordů a o místo neuvěřitelné nedotčené krásy.  Čeká nás zde trek v délce 11 km, který nám zabere 5 hodin.
- Terény treků na Islandu nejsou většinou úplná sranda, čeká nás stoupání a terén, ale jistě to zvládne každý :) Gljúfursárfoss Jeden z vodopádů, který je poměrně opomíjený, což bude asi tím, že v zimě je pomerně nemožné se k němu dostat a to i přesto, že neleží na vnitrozemské silnici.
Vodopád je umístěn do zajímavého prostředí a je prostě krásný a cesta k němu je naprosto nepopsatelná, ty výhledy jsou dokonalé.  9. den Hengifoss Dnes se budeme pohybovat na F-road, tedy na vnitrozemských silnicích.
Jízda po nic není snadná, ani pro mě jako řidiče, ani pro vás, jako spolujezdce.
Kameny, výmoly, občas malé brody, dobrodružství samo o sobě.  První dnešní zastávkou bude tento vodopád, který je v letní sezoně docela navštěvovaným místem, sami zde pravděpodobně nebudeme.  Hengifoss je třetí nejvyšší vodopád na Islandu, je obklopen čedičovými vrstvami s tebkými červenými vrstvami jílu.  Trek k němu je 5 km dlouhý a zebere nám zhruba 3 hodiny.
Cesta k němu vede do kopce, ale výhledy pak stojí za to.  Laugavellir Hot Natural Pot Víte, že se na Islandu nachází horký vodopád vhodný ke koupání?

Nevíte?

To je super.
Neví to mnoho lidí a to je dobře, my se tam po treku pojedeme vykoupat.  10. den Askja Stratovulkán Askja ležící přímo uprostřed islandské vysočiny je mohutná sopka s více než 4 km širokým kráterem, který vznikl ohromným výbuchem v roce 1875. Askja měří 1 516 metrů nad mořem a láká na 11 km2 velké jezero Öskjuvatn s tyrkysově zářivou vodou a také na zcela pustou krajinu bez sebemenší známky civilizace.
Vulkán Askja patří k nejsilnějším sopkám na Islandu.  Oblast kolem Askji patří k nejsyrovějším a nejvíce odlehlým částem Islandu.
Pustá jednotvárná krajina jen s odstíny šedé, hnědé a černé barvy víc než jakékoliv místo připomíná krajinu na Měsíci. Není náhoda, že právě krajinu kolem vulkánu Askja si ke geologickému výcviku astronautů před cestou na Měsíc vybrala NASA. Nás čeká poměrně jednoduchý trek o délce 6 km k jezeru.  Grjótagjá Jeskyně s horkou vodou, ve které se aktuálně nesmí koupat kvůli příliš vysoké teplotě.
Nicméně je to jedno z míst, které jsem sama při svých výletech opomíjela, tak se tam konečně podíváme.  11. den Goðafoss Waterfall Další ze známých vodopádů Islandu, můj oblíbený, pojedeme kolem něho, tak se rovnou zastavíme.
 Pro mě jednička mezi vodopády.  Aldeyjarfoss Je vodopád na stejné řeče jako jeho známý bratr níže.
Nicméně zde se již jedná o F-road trasu a proto je většinu roku nepřístupný.
Od něho si projedeme celou froad silnici, která pokračuje až zpět na jih.  12. den Letiště Keflavík Dnes budeme mít volnější den a vše bude záviset na tom, v kolik hodin nám bude odlétat letadlo, ale nudit se určitě nebudeme.
Pravděpodobně si projedeme obvyklou část zlatého okruhu - Gullfos, Geysir, Pingvellir.
Odlet bude v odpoledních nebo večerních hodinách.  Praha Do Prahy dorazíme buď ve stejný den nebo až o den déle podle místa a času odletu.