Podzimní Lofoty

Netradiční dárek pro muže i ženu nebo pár.
1. den Harstad/Narvik Airport (EVE) Večer přiletíme na letiště Narvik/Harstad, takže rovnou vyrazíme spát a šetřit tak síly na další dny. Čeká nás dlouhá cesta 😉 2. den Svolvær Po cestě na Lofoty se zastavíme na nákup v supermarketu a pak také na rychlou prohlídku tohoto hezkého městečka.
Za návštěvu stojí především úžasná pekárna přímo na náměstí, kde mají výborné skořicové šneky! Henningsvær Henningsvær je rybářská vesnice, která se rozkládá na několika malých ostrovech.
Nejznámějším místem je tu asi ikonické fotbalové hřiště, které se dokonce objevilo v oficiálním videu pro UEFA.  Festvågtind V této lokalitě navštívíme vrchol, který se vypíná nad Henningsværem a nabízí nádherné výhledy do okolí.
Bude nás čekat zhruba 1,5 hodiny nahoru a překonáme stoupání 500 metrů.
Jedná se o poměrně krátký, ale prudší výšlap, který však stojí za to.  Unstad Na závěr dne se podíváme na proslulou surfařskou pláž Unstad, kde, když budeme mít štěstí, možná uvidíme ve vodě nějaké surfaře.
Surfuje se tady po celý rok, klidně i v zimě.  3. den Ryten/kvalvika trial/ path Hora Ryten spolu s pláží Kvalvika patří mezi nejoblíbenější destinace na Lofotech.
A není se čemu divit, výhledy jsou tady opravdu dechberoucí.
Výšlap je delší a poměrně strmý, proto je dobré mít pevnou obuv a vypravit se odpočatý/á. Půjdeme dohromady 8 km, vystoupáme necelých 700 metrů a časově nám to zabere určitě 3-4 hodiny.  Fredvang Po cestě zpátky se zastavíme na vyhlídce na známé mosty Fredvang.
Je to ideální lokalita pro let dronem, ale z parkoviště na ostrově je rovněž krásný výhled.  Haukland Beach Na závěr dne pojedeme na pláže Haukland a Uttakleiv, které jsou hned kousek od sebe a připomínají arktický Karibik.
Na podzim a v zimě jsou to navíc skvělé lokality na pozorování polární záře!  Uttakleiv A budeme doufat, že se nám aurora večer opravdu ukáže.
:)  4. den Nusfjord Jedná se o jednu z nejstarších rybářských vesnic v celém Norsku.
Prohlídka nám zabere zhruba 30 minut a pak se půjdeme posadit na kávu a dalšího výborného skořicového šneka do místní kavárny.  Flakstadtind Nenecháme si ujít ani poměrně nenáročný výšlap na horu Flakstadtinden, odkud jsou krásné výhledy na okolní hory i pláže.
Výstup na horu trvá zhruba hodinu a strmá je pouze závěrečná část.
Trail navíc prochází nádhernými místy, k nimž bychom se jinak než pěšky nedostali.  Ramberg Na závěr se zastavíme na další oblíbené arktické pláži Ramberg, kde bývají krásné západy slunce.
Mám odsud jenom zimní fotky, nicméně v létě je to také nádhera s bílým pískem a křišťálově modrou vodou.  5. den Hamnøy Po cestě do Reine se nachází asi nejslavnější výhled celých Lofot na rybářskou vesnici Hamnoy.
Od té doby, co byla otištěna v National Geographic, sem proudí davy fotografů 😉. Sakrisøya Hned vedle se nabízí také zastávka v rybářské vesnici Sakrisoya, kde jsou tyhle ikonické žluté domečky. Anita's Sjømat Tady si zajdeme na oběd do vyhlášeného Anita's Seafood, kde mají ty nejlepší burgery s lososem. Reine Reinebringen Následovat bude výstup na podle mě nejkrásnější výhled celých Lofot.
Nad Reine se tyčí hora Reinebringgen, na jejíž vrchol vede několik set schodů.
Jedná se o příkrý výstup, jehož výhledy ale absolutně stojí za to. Navíc to není nijak dlouhé, do hodiny budeme nahoře.  6. den Å Rorbuer Vesnice Å Rorbuer se nachází na samotném konci Lofot, takže je i nejzazším bodem našeho putování.  Munkebu Vesnička pro nás bude také výchozím bodem treku k Munkebu hut. Jedná se o nádherný výšlap, který svými scenériemi připomíná Nový Zéland a navíc není turisticky tak profláklý.
Jedná se o nejdelší pěší výlet, který na Lofotech podnikneme, proto také sdílím jeho parametry.  Délka: 10 km (dohromady tam i zpět) Stoupání: 500 výškových metrů  Čas: cca 5 hodin  7. den Lofoten Explorer AS Poslední den vstaneme brzy ráno, sbalíme věci a vyrazíme pomalu zpět směr Svolvaer, kde nás bude čekat závěrečná třešnička na dortu.
Expedičním člunem vyrazíme do Trollfjordu, kde budeme obdivovat nejen okolní krásné scenérie, ale také místní faunu - především tuleně a orly, kteří jsou největším lákadlem.  8. den Harstad/Narvik Airport (EVE)