Island pěšky i autem

Netradiční dárek pro muže i ženu nebo pár.
1. den Večer se sejdeme v Praze na letišti a po čtyřech hodinách letu kolem půlnoci přistaneme na Islandu.
Rovnou přejedeme autobusem do Reykjavíku. Letiště Keflavík Play Airlines odlet 21.7. v 21:50, přílet v 23:55 2. den Kdo bude chtít, může zkusit, které bary ještě žijí mezi druhou a pátou hodinou ranní, ostatní si odpočinou na lavičkách autobusového terminálu a v 7:30 přeletíme z vnitrostátního letiště na východ, do města Egilsstadir.
Pokud bude jasná obloha, užijeme si výhled na ledovec zabírající desetinu plochy Islandu. Po příletu koupíme jídlo, případně i plynové kartuše na vaření.
V poledne sedneme na bus do Bakkagerdi.
Kdo bude chtít, dojede až do vesnice, ubytuje se a projde se nalehko po okolí. Dobrovolný trek: 7-9 hodin; 18 km, převýšení ↗️ 800 m, ↙️ 1000 m Ale ti, kteří si chtějí trek prodloužit o nultý den, vystoupí z autobusu dříve a do Bakkagerdi dojdou pěšky kolem azurových jezírek skrytých v místních horách. Reykjavik Airport Egilsstaðir Airport Stórurð Stórurð (neboli obří balvany) je jednou z perel východního Islandu.
Místní lidé věří, že právě ve zdejší pohádkové krajině s azurovými jezírky žíjí trolové a elfové.
Přes pohoří Dyrfjöll (dveřní hory) s výrazným údolím tvořícím pomyslnou bránu do světa elfů sejdeme do Bakkagerði, kde budeme ubytovaní. 3. den Dnes začneme náš trek v oblasti Víknaslóðir - tedy krajině opuštěných zátok.
Příští tři noci budeme spát v chatách ve vlastních spacákách.
Jídlo si poneseme sami, budeme moci využít kuchyni. Trek: 7-9 hodin; 19 km, převýšení ↗️ 400 m, ↙️ 400 m Ráno pozdravíme hnízdící papuchalky a pak vyrazíme do barevných hor. Vystoupáme do dvou horských průsmyků, mezi kterými najdeme nádhernou písečnou pláž Brúnavík. Bakkagerði 4. den Trek: 5-7 hodin; 13 km, převýšení ↗️ 550 m, ↙️ 500 m Dnešní trasa vede přes barevné hory, na jednu z nich - Hvítserkur, při dobrém počasí, vystoupáme a pak sejdeme dlouhým údolím k chatě.
Kdo bude mít energii na rozdávání, může po večeři bez batohu vyrazit na pláž s opuštěným kostelíkem. Húsavíkurskáli 5. den Trek: 5-7 hodin; 15 km, převýšení ↗️ 600 m, ↙️ 600 m Trasa dnešního dne z velké části vede po pobřeží fjordu Loðmundarfjörður, ve kterém na přelomu 19. a 20. století žila asi stovka zemědělců a rybářů.
Naše chata stojí poblíž kostela v této opuštěné vesnici. Loðmundarfjörður Hiking Hut 6. den Trek: 6-8 hodin; 19 km, převýšení ↗️ 600 m, ↙️ 600 m Dnes dokončíme náš trek.
Ráno překročíme vysoké hory a pak sejdeme do malebné vesničky Seydisfjördur na konci stejnojmenného fjordu, kde se ubytujeme a užijeme si zasloužený odpočinek v sauně a místních kavárnách.
Z jejich oken můžeme počítat kolik vodopádů se skrývá na okolních tisícimetrových horách. Seyðisfjörður 7. den Ráno dojedeme busem do Egilsstadiru, dokoupíme zásoby, vyzvedneme auto a zamíříme na jih Islandu.
Po zbylé dny budeme spát v kempech ve vlastních stanech.
Program na následující dny je pouze orientační, přizpůsobíme ho aktuální náladě a počasí. Po vyzvednutí auta zajedeme k jednomu z nejvyšších islandských vodopádů - Hengifossu.
Zajímavý je také barevnou skálou v jeho pozadí.
Na oběd si zajdeme do nedaleké restaurace s obědovým bufetem, kde ochutnáme islandské speciality.
Poté si to namíříme na jih po horské silnici kolem několika vodopádů. Program za příplatek: koupání v plovoucích termálních lázních Vök Baths nebo místním bazénu. Egilsstaðir Hengifoss Pěší stezka k Hengifossu zabere asi 2 hodiny.
Cestou uvidíme i další pěkné vodopády.
Pár km za ním je kamenná budova Skriduklaustur se skvělým obědovým bufetem. 8. den Ještě dnes si užijeme relativně prázdný Island - čeká nás procházka zlatým údolím a černá pláž s výhledem na Vestrahorn - jednu z nejfotogeničtějších hor. Večer se vykoupeme v horkých pramenech s výhledem na ledovec. Hvannagil - The Golden Valley Čtyřhodinový pěší okruh barevným kaňonen. Stokksnes Hora Vestrahorn patří k nejvíce fotografovaným místům na Islandu.
Nejkrásnější pohled je právě z pláže Stokksnes, kde vytváří zajímavý kontrast tráva s černým pískem. Kousek od pláže najdeme vikingskou vesnici.
Jde o filmové kulisy nikdy nedokončeného filmu. Hoffell Hot Tubs Co by to bylo za výlet na Island, kdybychom se nevykoupali v termálních pramenech?

9. den Ráno přejedeme k ledovcové laguně a nedaleké černé diamantové pláži plné ledových ker. Pak nás čekají tři krásné zelené kaňony.
V prvním nás čeká náročnější procházka, méně náročná ve druhém a v tom třetím je umístěn možná nejhezčí islandský kemp, ve kterém přespíme. Za příplatek: plavba na lodi mezi ledovými krami, nebo procházka po ledovci Jökulsárlón Ledovcová laguna je jedním z ikonických míst ostrova.
Ledovcové kry, které doplují do oceánu, vrátí vlny zpět na pláž, kde pomalu tají. Múlagljúfur Canyon Zelený kaňon s vodopády.
Procházka asi na 2 hodiny. Fjarðarárgljúfur Viewpoint Kaňon proslavený hrou o trůny a videoklipem Justina Biebera.
Ten vyvolal tak velký zájem turistů, že byl na déle než rok zavřený, aby se z toho příroda vzpamatovala. 10. den Poté, co prošmejdíme pěšinky v kaňonech kolem kempu, nasedneme do auta a vyrazíme na ty nejznámější černé pláže a vodopády na ostrově.
Večer se přiblížíme k trase zlatého okruhu. Þakgil Kemp s možností pěší turistiky do kaňonů a k ledovci. Reynisfjara Beach Nejznámější islandská pláž.
Výhledy na útesy v moři i na ledovec na pevnině.
Jeskyně a skály na pláži.
Pozor na vlny.
Téměř každý rok stáhnou do vody někoho, kdo se utopí. Dyrhólaey Skalní oblouk, papuchalci a maják.
Loftsalahellir je jeskyně s krásným výhledem ven. Instagramisti si užijí focení. Skógafoss Jeden z nejznámějších islandských vodopádů ve Skógaru.
Konec treku přes duhové hory.
Pokud vystoupáte podél řeky, uvidíte vodopád každých pár stovek metrů.
1-2 hodiny Seljalandsfoss 2 neobvyklé vodopády blízko sebe.
První je schovaný v jeskyni, druhý se dá obejít zezadu. V obou se trochu namočíte. 11. den Zlatý okruh je asi nejnavštěvovanější turistická trasa - její oblíbenost je dána především gejzírem, který, přibližně každých 10 minut, vytryskne vodu.
Kromě gejzíru uvidíme vodopády, projdeme se mezi Evropou a Amerikou a najíme se v rajčatovém skleníku.
Večer strávíme v Reykjavíku nebo na jeho předměstí.
Kdo bude chtít, vypluje večer na oceán za velrybami. Gullfoss Nejnavštěvovanější vodopád Islandu.
Měli bychom ho navštívit ráno nebo večer a vyhnout se turistickým autobusům.
Tento vodopád měl zmizet v přehradě.
Zabránila tomu jedna z prvních ekologických aktivistek, která má zde pamětní desku.
A je zde asi největší obchod se suvenýry na Islandu. Strokkur Jde o gejzír v geotermální oblasti.
Povinná zastávka na 2 nebo 3 výstřiky opakující se každých 5-15 minut, pro každého, kdo jede na Island.  Friðheimar Rajčatový skleník s restaurací.
Lepší rezervovat stůl předem. Þingvellir Místo původního vikingského parlamentu v mezeře mezi Evropským a Americkým kontinentem.
Dá se tu i šnorchlovat a potápět v průzračné vodě mezi kontinentálními deskami (Silfra). Doporučuji návštěvu brzy ráno nebo v podvečer.
Jde o hodně navštěvované místo na zlatém okruhu. Elding Whale Watching 12. den Poslední dopoledne věnujeme hlavnímu městu.
V poledne vrátíme auto, v bezcelní zóně nakoupíme suvenýry a v 15:00 odletíme do Prahy. Reykjavík Během procházky koupíme pylsur (hot dog) ve stánku, kde si na něm pochutnal Bill Clinton a jiné celebrity.
Kolem parlamentu projdeme k radnici s 3D mapou Islandu (uvnitř). Kolem jezera a duhovou ulicí dojdeme ke katedrále Hallgrímskirkja, nahlédneme dovnitř, nebo si zaplaťíme za pohled na město z věže.
Nákupní třídou Laugavegur projdeme na pobřeží k blyštivé soše Sun Voyager a koncertnímu sálu Harpa.
Kromě těchto pamětihodností uvidíme pouliční umění ve formě graffiti nebo soch, kterých je v Reykjavíku spousta. Letiště Keflavík Odlet z Keflavíku v 15:00, přílet do Prahy ve 20:50