Island kolem dokola

Netradiční dárek pro muže i ženu nebo pár.
1. den Letiště Keflavík 2. den Krýsuvík Krýsuvík je geotermální oblast, kde navštívíme horká jezírka, sirné prameny a vyhlídkové plošiny. Seljalandsfoss Seljalandsfoss je jedním z největších vodopádů, které na jihu uvidíme.
Nachází se na řece Seljalandsá a měří zhruba 60 metrů.
Po stezce se dá projít až přímo za vodopád, jen se připravte, že budeme dost mokří.  Gljufrabui Zastavíme se také u tohoto vodopádu ve skále, který je hned vedle.
Část cesty dovnitř jeskyně budeme muset přeskákat po vratkých kamenech v řece, takže dobrá obuv je nutnost.
Fotky mám odsud zimní, ale v říjnu tam sníh ještě nebude.
:) Skógafoss Skógafoss je jedno z těch islandských míst, u kterých jen zastavíme na parkovišti, cvakneme pár fotek a budeme pokračovat zase dál.
Je tam také vyhlídka, na kterou se dá vystoupat a podívat se na okolní krajinu z výšky. Kvernufoss Další vodopád, který je méně slavný než Skógafoss, tudíž u něj nepotkáme tolik lidí.
Za návštěvu ale rozhodně stojí.  The Plane Wreck Shuttle Na jihu nemůžeme vynechat ani ikonický vrak letadla Dakota DC3, který leží uprostřed černé pláně už desítky let. Podle času pojedeme k letadlu buď kyvadlovou dopravou, nebo půjdeme pěšky.
Po rovině je to 4 km tam a 4 km zpátky, takže zhruba 1,5-2 hodiny. Dyrhólaey Na vyhlídku, odkud máte nekonečné černé pláže jako na dlani, vyjedeme autem.
Kromě úžasných výhledů je tam také maják, který si lze prohlédnout a vyfotit. Dyrhólaey View Parking Lot and WC Posléze přejedeme asi pět minut na druhou stranu tohoto výběžku, kde z dálky uvidíme slavnou pláž Reynisfjara. 3. den Reynisfjara Beach Na černou pláž vyrazíme hned brzy ráno, abychom se vyhnuli těm největším davům.
Parkoviště je hned vedle, takže nás nečekají žádné velké přesuny.  Fjaðrárgljúfur Tento kaňon se nachází na řece Fjaðrá, je součástí geoparku Katla a měří 2 km s hloubkou v některých místech až 100 m. Zastávka bude na tomto místě zhruba na hodinu, protože na vyhlídku se musí dojít cca 20 minut pěšky. Svartifoss Po cestě dál na jih budeme projíždět také kolem národního parku Skaftafell, kde si vyšlápneme  do národního parku k nádhernému čedičovému vodopádu Svartifoss.
Cesta z parkoviště nám zabere zhuba hodinu a během výšlapu budeme mít krásné výhledy do okolní krajiny. Múlagljúfur Canyon Tenhle kaňon dřív skoro nikdo neznal, než se stal hodně populárním díky sociálním sítím.
Pořád k němu ale chodí mnohem méně lidí než k slavnějšímu  Fjaðrárgljúfuru.
Pojedeme kousek po štěrkové cestě, než se dostaneme k malému parkovišti.
Odsud půjdeme pěšky zhruba 45 minut až k vyhlídce, odkud je nejkrásnější pohled.
Okolí kaňonu je naprosto dechberoucí a na podzim to tam hraje všemi barvami.  Fjallsárlón Tahle laguna se nachází kousek od slavné Jókullsárlón a podle mě je mnohem krásnější, protože hned kousek za ní se rozprostírá nádherný obrovský ledovec. Diamond Beach Na naší cestě zastavíme také na slavné černé pláži, kam oceán vyplavuje kry z vedlejší ledovcové laguny.
Pokud budeme mít štěstí, celý písek bude pokrytý většími či menšími kusy ledu.  Jökulsárlón Poslední zastávkou tohoto dne bude nejslavnější islandská ledovcová laguna.
Žijí v ní tuleni a je velká šance, že je uvidíme si hrát mezi ledovými krami.  Hoffell Hot Tubs Ti, co nebudou příliš unavení, budou mít možnost si večer zarelaxovat v kádích s horkými prameny. 4. den Stokksnes Na pláži pod pohořím Vestrahorn jsou nádherné východy slunce, bude to proto také první zastávka dalšího dne.  Lækjavik Méně známá černá pláž na východě Islandu, kterou během našeho putování určitě nesmíme vynechat. Folaldafoss Při projížďce východními fjordy pojedeme také kolem tohoto vodopádu, u kterého uděláme krátkou zastávku. Hengifoss V odpoledních hodinách se vydáme k rudému vodopádu Islandu, který je zároveň třetí nejvyšší na Islandu.
Z parkoviště je to poměrně příjemná procházka, která nám zabere zhruba hodinu času. Vök Baths Na závěr dne bude opět možnost se vykoupat v termálních lázních Vök, kde jsou krásné infinity pools. 5. den Stuðlagil Canyon Hned na začátku dnes nás bude čekat perla východního Islandu, poměrně nedávno objevený Stuðlagil s čedičovými skalními stěnami a křišťálově modrou řekou.
Od parkoviště půjdeme zhruba 40 minut, než se dostaneme na nejhezčí vyhlídku. Dettifoss Bude nás čekat delší přejezd, protože se přesuneme na sever Islandu, kde jako první zastavíme u největšího vodopádu celého ostrova.
Projdeme se po jeho západní straně, která nás po 20 minutách zavede k dalšímu menšímu vodopádu Selfoss. Krafla Krafla je zatopený sopečný kráter, ke kterému dojdeme pěší chůzí za 30 minut.  Hverir Pokračovat budeme do geotermální oblasti u jezera Mývatn, kde uvidíme spoustu sirných pramenů, horkých jezírek a fumarol. Grjótagjá Tuhle jeskyni s termálním jezírkem uvnitř můžete znát z populární série Game of Thrones.
Byla to jedna z natáčecích lokací.
Voda je bohužel na plavání moc horká, ale určitě stojí za návštěvu.  Lava field Dimmuborgir Nedaleko jeskyně se nachází také lávové pole Dimuborgir, které si celé projdeme po několika pěších stezkách.  Goðafoss Waterfall Na západ slunce se zastavíme u vodopádu Godafoss, který si obejdeme z obou stran.  6. den Akureyri Ráno si projdeme Akureyri, což je s necelými 20 000 obyvateli druhé největší město na Islandu.
Centrum je malé s několika obchody, kavárnami a krásnou botanickou zahradou.  Svalbarðseyri lighthouse Kousek za městem se nachází tento roztomilý maják, kde uděláme další krátkou zastávku.  Fosslaug Před dalším přejezdem se zastavíme na koupání v tomto geotermálním jezírku, kde se posléze budete moct zchladit ve vedlejší ledové řece. Hvitserkur Posléze si uděláme asi půlhodinovou zajížďku ke skále v moři, která nápadně připomíná slona.
Dá se dojít až dolů na pláž, jen je potřeba dobré obutí.
Všude jsou ostré kameny. 7. den Kirkjufell V této části ostrova samozřejmě nemůžeme minout Kirkjufell, kde se nachází také další vodopád Kirkjufoss.
Cesta k němu je  jednoduchá, od parkoviště nám to potrvá zhruba jen 10 minut.
Jen se připravte, že je to tady hodně turistické, proto sem zkusíme dorazit brzy ráno. Djúpalónssandur Skrytá černá pláž uprostřed dvou zkamenělých lávových proudů je dalším highlightem tohoto poloostrova.  Malariff lighthouse iceland Hned o kousek dál se nachází také tento krásný maják a nádherné útesy.
Vede k němu krátká procházka. Svöðufoss Méně známý a naprosto nádherný vodopád.  Arnarstapi Tahle lokalita je vůbec jedna z nejmalebnějších z celého okolí.
Malé domečky, útesy, louky, menší jezírka.  Búðakirkja Asi jeden z nejznámějších a nejroztomilejších kostelů na Islandu.
Bude to jenom rychlá zastávka, protože se dá zastavit hned kousek u něj.  8. den Reykjavík Poslední den dojedeme do Reykjavíku, kde bude možnost projít si město, navštívit místní kavárny, pekárnu s nejlepšími skořicovými šneky a taky slavný kostel Halgrímskirkja.