Nejrásnější místa jižního Islandu

Netradiční dárek pro muže i ženu nebo pár.
1. den Přímý let z Vídně 2. den Þingvellir Národní park Thingvellir leží asi 40 kilometrů severovýchodně od Reykjavíku.
Leží v brázdovém údolí, které značí hranici Severoamerické a Euroasijské tektonické desky.
 Více než 16 000 km dlouhá trhlina mezi deskami protkaná chodníčky.
Dojdeme také k vodopádu Öxarárfoss cca 10 minut od parkoviště.
Dojdeme se podívat i na kaňon Silfra. Geysir Strokkur je nejaktivnější gejzír na Islandu, kdy jeho aktivita se projevuje každách 5-10 minut, takže nemusíme čekat nijak dlouho.
Turisticky navštěvované místo, které nemůžeme vynechat :) Gullfoss Cca 10 km od gejzírů nás čeká jeden z nejmajestátnějších vodopádů Islandu a vlastně i Evropy, který spadá ve dvou fázích a ústí do více jak 2km širokého kaňonu.
Na začátek hned takový pořádný obří vodopád. Brúarárfoss Říká se, že se jedná o nejmodřejší řeku na Islandu, každopádně, abychom neseděli jen v autě, tak půjdeme na trek podél řeky a posbíráme pár vodopádů cestou až dorazíme právě k Brúarfossu. Hrunalaug Hot Spring Jedny z ikonicky známých termálních pramenů na Islandu, které nemůžeme vynechat:) K dispozici více bazénků s různě teplou vodou, dlouhý kanál s různou hloubkou a pak káď hned před převlékárnou s nejteplejší vodou.
K dispozici krytá převlékárna.
 Je nutné mít v hotovosti 100 -150 ISK nebo 10EU/10Dolarů.
Koupání je asi 4 minuty pěšky od parkoviště. Fagradalsfjall Volcano Sopečná činnost v této oblasti se v minulých letech docela předvedla, a proto se vydáme obhlídnout místo poslední erupce.
Mějte na paměti, že cesta je dlouhá okolo 19 km. Blue Lagoon Dobrovolný zážitek:  BLUE LAGOON     (není započítáno v ceně) Názory na tenhle termální žážitek se liší, a proto bude dobrovolný, i kvůli ceně.
Za mě skvělý zážitek, kdy za vstupné kolem 1400,- (cena v listopadu 2022) máme časově neomezený vstup do Blue Lagoon, která je otevřená až do 21h večerní, v ceně je jedna obličejová maska, ručník a drink :) Kdo nebude chtít jít, může zůstat na ubytování, nebo objet okolní pobřeží. 3. den Reykjadalur Hot Spring Thermal River Asi 45 minut od parkoviště dojdeme k řece, kde se mísí termální teplá voda s vodou studenou.
To je to místo, které chcete navštívít.
Ideálně se sem vydáme na východ slunce.
Otevřené převlákárny k dispozici.
Termální řeka je za dobrovolný příspěvek na udržování čistoty v okolí. Kvernufoss Kvernufoss, taky Kvarnarhólsárfoss, je méně známý islandský vodopád na řece Kverna.
Padá dolů z výšky 40 m a nachází se v krásné rokli asi 10 minut pěšky od parkoviště.
Kvernufoss je ve stínu slávy nedalekého vodopádu Skógafoss, přesto a proto jsem ho minule ve svém itineráři neměla, což nyní považuju za velkou chbyu, kterou musím napravit . Totiž na rozdíl od Skógafoss, který je neustále v obležení tisíců lidí si tady zatím stále můžete užít (neočekávané) samoty.
A podobně jako např.
u vodopádu Seljalandsfoss, i tady můžete jít až za vodopád, a kochat se zajímavými pohldedy. Solheimasandur Plane Wreck Sajid D'costa Z parkoviště cca 50minut pěsky mesíční krajinou nikoho, pouze pokud bude přívětivé a bezvětrné (na islandský poměry) počací.
Cesta je dlouhá a je třeba mít teplý oblečení, čepici, rukavice.
Celý výlet nám zabere asi 3 hodiny.
Vrak letadla DC-3 je jednou z mnoha vrakových ,,akrakcí,, na Islandu.
Letadlo patřilo americkému námořnictvu a zřítilo se na černou písečnou pláž Sólheimasandur v roce 1973. Pilot přežil, ale nehoda způsobila, že letadlo nebylo schopné proovzu, takže zůstalo na pláži uprostřed ničeho. Sólheimajökull Hned naproti opuštenému letadlu odbočíme z Ring Road k prvnímu leovci, kdy cesta k němu z parkoviště je asi na 20 minut, na ledovec nepolezeme, jelikož je to možné pouze s průvodcem a dostatečným vybavením. Dyrhólaey Viewpoint Skalní oblouk Dyrhólaey tvoří malý poloostrov a je nejjižnějším bodem (pevninského) Islandu.
Skalní útvary lákají každé léto desítky tisíc tažných ptáků k hnízdění . Krásné výhledy do okolí, na jednu stranu směrem na pláž Reynisfjara se skalními útesy Reynisdrangar, nebo na druhou stranu s výhledem na pláž Sólheimasandur s ikonou místa – vrakem letadla DC-3 – Dakota či až na souostroví Vestmannaeyjar.
Je tu maják a nedaleko parkoviště na útesu můžeme pozorovat papuchálky. Reynisfjara Beach Reynisfjara je asi nejznámější islandská pláž s temně černým sopečným pískem a impozantními kulisami útesů z čediče, jeskyní, skal a svěže zelených luk. Podle mnoha žebříčků se dokonce Reynisfjara považuje za vůbec nejkrásnější pláž na světě.
Vzhledem k její podobě se jí přezdívá také jako Black Sand Beach.
Východy slunce jsou tu magické.
Můžeme se vydat i na útes nad rozpínající se pláží, cesta nahoru a zpět trvá cca 3 hodiny. Hálsanefshellir Cave Kromě černé pláže, podle hladiny moře, nakoukneme i do čedičové jeskyně. 4. den Diamond Beach Východ slunce na Diamond Beach bude jedním z top okamžiků na tomhle tripu.
Paprsky prosvítající ledovýma krama na černé pláži jsou něco, co můžete zažít jen na Diamantové pláži.  Jökulsárlón Led podél této černé pláže pochází znedaleké ledovcové laguny Jökulsárlón, která se nachází hned za Diamantovou pláží.
Snad budeme mít tentokrát štěstí, a uvidíme tuleně.  Svartifoss Trail Jeden z nejzajímavějších vodopádů Islandu je právě vodopád Svartifoss, nacházející se  v národním parku Skaftafell.
 Říčka Stórilækur padá ‘jen’ 20 metrů, což není na Island nijak moc ale čediďové šestiúhelníky připomínající píšťaly varhan co dává místu svůj půvab a láká sem davy turistů.
Vodopád je obehnán plotem, takže fotky pod vodopádem už vyfotit nepůjdou, i tak je to moc pěkné místo, které stojí za návštěvu.  Hofskirkja Múlagljúfur Canyon 5. den Hvalnes Nature Reserve Beach Zastávka na pláži s překrásnými výhledy hned vedle Ring Road. Skútafoss Vodopád který většina lidí mine.
Zajímavostí je jeskyně pod vodopádem. Stokksnes Top místo Islandu, které nemůžeme vynechat, a které má mnoho podob.
Neuvěřitelné černé písečné duny s impozantní horou Vestrahorn v pozadí jsou jednou z nejunikátnějších zastávek podél Ring road na Islandu.
Abychom se dostali do Stokksnes, budeme muset projít přes nemovitost Viking Café, kde mají výborné pečivo a kávu.
Pokud se v tomto hotelu neubytujeme, budete muset zaplatit vstupní poplatek k pláži Stokness, který je 900ISk (150Kč). Můžeme se toulat, jak dlouho chceme a můžeme jít pozorovat tuleně. Hoffell Hot Tubs Dobrovolný zážitek: (není v ceně zájezdu) Asi 10 minut od Hofnu jsou další termální prameny, tentokrát placené a to 2000 ISK ( 330Kč)    6. den Skaftafellsjökull Skaftafellsjökull je ledovec, který je součástí národního parku Skaftafell.
 Z parkoviště v rámci národního parku Skaftafell sem můžeme dojít pěšky za cca 15 minut. Svínafellsjökull Cesta cca 10-15 minut k vyhlídce na jeden z mnoha ledových splazů největšího evropského ledovce Vatnajökull, kerý se jmenuje Svínafellsjökull a spolu se sousedním Skaftafellem patří k nejsnáze přístupným ledovcovým jazykům, a s výhledem v pozadí na nejvyšší islandskou horou Hvannadalshnjúkur (2 110 m n. m.) vás prostě učaruje. Ledovec Svínafellsjökull je navíc velmi dobře dostupný po jeho stranách, kudy vedou po běžném terénu turistické stezky.
Na ledovec bez ledovcového průvodce vstoupit nemůžete a ani pro vlastní bezpečí to opravdu nedoporučuji riskovat.
Tento ledovec jste také mohli sledovat v mnoha filmech a mimo jiné i v seriálu Hra o trůny. Fjaðrárgljúfur Canyon Fjaðrárgljúfur (Fjádrárgljúfur) je fascinující zelený kaňon na řece Fjaðrá na jihu Islandu.
Tento úchvatný přírodní úkaz je 100 metrů hluboký a 2 km dlouhý.
 Krásný vodopád Fagrifoss a krátery Landbrotshólar.  Hjörleifshöfði hellir Pro milovníky Star Wars navštívíme jeskyni ve tvaru Yody. Vík í Mýrdal Znáte seriál Katla ?

Tak pár míst z tohohle města určitě poznáte.
Vesnice Vík leží na samém okraji ledovce Mýrdalssandur, který pokrývá kráter sopky Katly, nejčinnější islandské sopky ze všech.
Ta už od roku 1918, kdy vybuchla zatím naposledy, odpočívá, což vede k diskuzím o jejím brzkém probuzení a o potenciálním hrozícím nebezpečí.
 Vesnice se zkráceným názvem Vík je nejjižnějším lidským osídlením na Islandu a rozprostírá se asi 180 kilometrů od Reykjavíku.
I přes relativně malý počet obyvatel (necelých 300) se jedná o největší osídlenou oblast v okruhu 70 kilometrů.  7. den Skógafoss Největší vodopád na jižním pobřeží, který Vás uchvátí už z dálky od Ring Road.
Po schodech pak vystoupáme nad něj a budeme pokračovat kousek pěšky, aybchom nasbírali nějaký kroky a další vodopády. Hestavaðsfoss Hestavaðsfoss je po slavném Skógafoss prvním z celé řady vodopádů, které se nachází proti proudu řeky Skógá. Steinbogafoss Seljavallalaug Swimming Pool Car Park Další termální koupání, tentokrát pro otužilce a odvážlivce, jelikož voda má jen 20-25 stupňů, vzhledem k velikosti bazénu.
V bazénu je taky vetší množství sinic a rozhodně jsou na Islandu příjmenější koupačky :-D  K dispozici jsou převlékárny pro každé pohlaví zvlášť, opět za dobrovolný příspěvek na údržbu. Seljalandsfoss Seljalandsfoss je ikonický (snad jako všechno na Islandu) vooopár s otvírací dobou :-D  Nachází se pár metrů od poarkoviště, a poku přijedeme brzy ráno, budeme ho mít celý pro sebe, i když nebude zatím otevřen průchod po ním, proto se vydme podél útesu dál k jinému skrytému vodopádu Gljúfrabui. Gljufrabui Dříve skrytý, nenavštěvovaný, zapomenutý  a zastíněný vodopád schovaný v jeskyni.
Při mé pevní návštěvě jsme byli jediní, kdo se tam šli podívat, dva roky na to se čekají fronty ven z jeskyně a čeká se na možnost vyfotit se na známém kameni před vodopádem.
Snad budeme mít stěstí a ráno tam budeme sami.  8. den Reykjavík