To nejlepší z Dublinu

1. den Letiště Dublin Pokud do Dublinu přilétáš v pozdních večerních hodinách, není to žádný problém, z letiště do centra jezdí co 15 min autobus, cesta trvá okolo půl hodiny. Z letištního busu vystoupíš na Dublin Harcourt Luas Charlotte Way a přejdeš na Camden Street Lower, zastávka 1285. Zde vezmeš bus č. 9 na Bigger Road, zastávka 2418 (ta je na ulici Cromwellsfort Rd, kousek od tvého ubytka). Celkově jsi během hodinky z letiště na ubytku 💪 2. den Guinness Storehouse Co by to bylo za návštěvu Dublinu bez prohlídky zdejšího nejslavnějšího pivovaru Guinness.
Prohlídka je moderní, interaktivní a zakončena pivem v na střeše pivovaru v baru Gravity Bar. Odsud za dobrého počasí uvidíš až k Wicklow Mountains 🍺👌 💡 Ideální je, zabookovat si lístky předem: https://www.guinness\-storehouse.com/en/tickets. Jameson Distillery Bow St. Whiskey je také v Irsku velmi známý pojem.
A zrovna značka Jameson je proslavená po celém světě 🍾 💡 Ideální je, zabookovat si lístky předem: https://www.jamesonwhiskey.com/en\-ie/visit\-our\-distilleries/jameson\-bow\-street\-distillery\-tour. Temple Bar Když už máš rozpito z Gravity Baru, byla by škoda nepokračovat na nejslavnější dublinskou barovou třídu zvanou Temple Bar. Navštívíš ikonickou červenou Temple Bar Pub nebo zavítáš do dalších z mnoha?

🍺🌟💃 3. den Dnes máš celý den prostor, abys obešel to hlavní, co Dublin historicky nabízí.
Katedrála sv. Patrika i univerzita Trinity College se svou knihovnou jsou rozhodně impozantní.
Nás ale nejvíce zaujala věznice Kilmainham Gaol z roku 1796. Komentované prohlídky v angličtině rozhodně stojí za to. Katedrála svatého Patrika Katedrála svatého Patrika se nachází v centru Dublinu.
Tato impozantní gotická katedrála je jednou z nejvýznamnějších historických památek a turistických atrakcí v Dublinu.
Stavba katedrály začala v roce 1191 a dokončena byla až ve 14. století.
Její vysoká věž, bohatě zdobená fasáda a vitrážová okna jsou jen některé z architektonických prvků, které lákají návštěvníky z celého světa.
Uvnitř katedrály se nachází mnoho historických artefaktů, hrobek významných osobností a nádherných uměleckých děl.
Každý rok se zde konají slavnostní bohoslužby, hudební koncerty a další kulturní události, které přitahují jak místní obyvatele, tak turisty.  Christ Church Cathedral Tato impozantní stavba s kombinací románského a gotického stylu je jednou z nejstarších katedrál v zemi.
Založena byla v roce 1030 a od té doby hraje důležitou roli v irské historii a kultuře.
Katedrála je známá svými vysokými věžemi, nádhernými vitrážovými okny a rozsáhlým interiérem.
Uvnitř najdete bohatě zdobený chrámový prostor, hrobky významných osobností a mnoho historických artefaktů.
Katedrála také hostí koncerty, umělecké výstavy a další kulturní události.
Je to nejen místo duchovního významu, ale také důležitá turistická atrakce, která přitahuje návštěvníky z celého světa svou architekturou, historií a atmosférou. Dublin Castle Dublinský hrad je historickou památkou s bohatou historií sahající přes osm století.
Hrad sloužil různým účelům, včetně královské rezidence, vojenské pevnosti a dnes je významným kulturním a dědictvím města.
Hradní komplex kombinuje různé architektonické styly, od středověkých po georgiánské, a zahrnuje nádherné budovy a zahrady.
Návštěvníci se mohou procházet po Státních apartmánech, zdobených luxusním interiérem a obdobovým nábytkem, a objevovat fascinující výstavy, které se zabývají minulostí Irska.  Ha'penny Bridge Halfpenny Bridge je ikonický most nacházející se v centru města.
Postavený v roce 1816, tento obloukový most překonává řeku Liffey a spojuje obě strany města.
Jeho název pochází od poplatku, který byl vybírán za jeho přecházení, a to v hodnotě půlpence (halfpenny). Dnes je most známý svým romantickým vzhledem, který přitahuje mnoho návštěvníků.
Přes Ha'penny Bridge procházíte po stopách historie a zároveň si můžete vychutnat krásný výhled na řeku a okolní městskou krajinu. Trinity College Trinity College je prestižní univerzita založená v roce 1592. Patří mezi nejstarší univerzity v Evropě.
Kampus univerzity je domovem nádherných historických budov a rozlehlých zahrad, které tvoří malebné prostředí pro studenty i návštěvníky.
Nejvýznamnější atrakcí Trinity College je Knihovna Long Room, která hostí jednu z nejhodnotnějších knihovních sbírek na světě, včetně slavného Kniha z Kellů.
Procházení mezi starobylými regály a zářícími starými knihami přináší jedinečný pocit a historickou atmosféru.
Trinity College je také známé jako místo, kde se nachází Kellský evangelijní rukopis, umělecké poklady a významná místa pro výzkum a studium.  Kilmainham Gaol 💡 Je doporučeno zabookovat prohlídku online na: https://kilmainhamgaol.admit\-one.eu/. Na místo se dostav nejpozději 30 min předem.
Od Trinity College sem jezdí autobusy C1 - C4 ✅ Toto historické vězení bylo postaveno v roce 1796 a sloužilo jako místo uvěznění pro mnoho politických vězňů během boje za irskou nezávislost.
Během své existence bylo vězení svědkem mnoha tragických událostí a utrpení.
Dnes je Kilmainham Gaol otevřeno pro veřejnost jako muzeum, které přináší pohnutou historii a příběhy politických vězňů.
Návštěvníci mohou prozkoumat vězeňské cely, zhlédnout expozice a dozvědět se více o významu tohoto místa pro irskou historii a boj za svobodu.
Kilmainham Gaol je nejen důležitým památníkem, ale také symbolem statečnosti a odhodlání irského lidu ve snaze dosáhnout svobody a spravedlnosti. 4. den Howth Cliff Walk (Green Route) Půl hodiny jízdy za Dublinem se nachází poloostrov Howth.
Zde si jen kousek za hlavním městem můžeš užít krásy irského venkova, útesy, výhledy na moře i malebný přístav ve vesničce, kde servírují ty nejlepší mořské speciality.
Když budeš mít štěstí, uvidíš v přístavu i hladové tuleně dožadující se ryb od místních rybářů.
Okolo poloostrova vede několik značených tras.
Nejkratší má 6 km a je opravdu nenáročná.
Za ty nádherné výhledy rozhodně stojí 😍 🚌 Jezdí sem spoje č. 6 a H3 přibližně 2-3x do hodiny. 5. den Letiště Dublin Na letiště se dostaneš obdobně, jako jsi dorazil do Dublinu, zase na viděnou! 🤗