Skrytá islandská zákoutí

Netradiční dárek pro muže i ženu nebo pár.
1. den Letiště Keflavík Ve večerních hodinách nultého dne se společně sejdeme na pražském letišti, kde se více seznámíme a probereme, co nás čeká.
V cca 22h nám poletí letadlo do Keflavíku.
Let trvá cca 4h a když budeme mít štěstí, tak z letadla uvidíme ledovce, sopku (když bude aktivní) a kopce a města a já nevím co ještě všechno možné 😉 Na Islandu bychom měli být kolem  půlnoci islandského času.
Počkáme na zavazadla, vyzvedneme si auto a .... půjdeme spát, abychom se mohli připravit na první den😉 Už první den toho totiž zažijeme spousta, není čas ztrácet čas.
😉 Djúpavatn Jakmile se vyspíme, tak začneme hnedka takovou jednoduchou horskou cestou, ponoříme se do typické islandské divočiny.
Ano, hned první den vyzkoušíme naše auta a projedeme horskou silnici F 428. Tato cesta by nám měla trvat cca hodinu během níž projedeme lávovým polem k jezeru Djúpavatn.
Jízda to bude opravdu zážitková.  Kleifarvatn Dále se autem přesuneme k jezeru Kleifarvatn, které je jakoby zakousnuté do lávového pole a je i tím neuvěřitelné fotogenické.
Zajímavostí tohoto jezera je, že leží mezi dvěma tektonickýma deskama (euroasijskou a severoamerickou), což je právě to zajímavé.
😉 Seltún Geothermal Area A teď už poznáme typické islandské bublající blátíčka 😃 Jelikož se procházíme po sopečně velmi aktivním poloostrově, tak nesmíme minout ani tuto zastávku.
Toto místo je opravdu kouzelné a bylo to moje první seznámení s Islandem, když jsem sem poprve přicestoval. A rád se sem vracím... Selfoss Zajedeme si nakoupit do BONÚSu.
To je ten nejlevnější obchod s prásatkem ve znaku.
To znamená, že ušetříte... na islandské poměry 😀 Zde si nakoupíme na příští den pečivo, skyry a kdo bude chtít, tak si může koupit třeba i shnilého žraloka....já teda nechci.
😫 Brúarárfoss Další zastávkou budou tři vodopády na řece Brúará.
První a druhý vodopád je takový předkrm proti tomu, co nás čeká na konci.
Impozatní a symetrický vodopád, který po stranách lehce steká a uprostřed živelně hučí, ta modrá barva a divokost a krása v jednom určitě stojí za to zde aspoň poobědvat.
Tento vodopád je určitě v top 5 mezi islandskými vodopády.
Délka výletu 6,2 km převýšení 45 m.  Geysir Tady se před masou turistů asi nezkryjeme.
Pojedeme kolem, tak mi to odpusťte 😀 20-30 metrů tak umí geysir Strokkur vystřelit vodu do vzduchu a je fakt, že je to bomba.  Gullfoss Tady už moc turistů nebývá.
?

?

?

?

🤔 Cože, vždyť je to jeden z nejatraktivnější vodopádů Islandu, kam jezdí snad úplně všichni😇. Ano, ale my pojedeme na východní stranu, kam vede šotolinová cesta, kterou autobus s Japončíky neprojede a navrh kilometrový výlet, který japončík asi ani nechce jít.
😀 Turisti budou na opačne straně a já ten vodopád mam raději odtud.
Délka výletu 2,2 km převýšení 44 m. PS.: omlouvám se Japončíkům.🙏 2. den Gluggafoss (Merkjárfoss) Velmi brzy ráno vyjedeme na výšlap.
Než ovšem dojedeme na místo určení, tak pojedeme kolem tohoto fotogenického vodopádu jménem Gluggafoss, nad kterým je další a pak další a dál jsem pak už nešel... 😉 Markarfljótsgljúfur Po horské cestě, která jede podél známe sopky Eyjafjallajokull (zastavení provozu letadel po Evropě během erupce roku 2010) dojedeme ke kaňonu, který je pro ostatní návštěvníky velmi skytý.
Je zde pár lidí, kteří zrovna odbočili ze stezky Laugavegur, My ale budeme na západní straně, kde se dá počítat, že budeme úplně sami.
Délka výletu 3,6 km převýšení 56 m. A zapomněl jsem napsat, že je fakt kráásnej.😉 Stórasúla U hory Stórasúla necháme auto a vyrazíme na pochod.
Tento výšlap na pohoří Kaldaklofsfjoll vede  světoznámou stezkou Laugavegur.
Ochutnáme společně jednu z nejkrásnějších etap nejkrásnější stezky světa od brodu přes řeku Bláfjallakvísl (mimochodem nejhlubší a nejnáročnější brod na celé stezce)  do oblasti nad jezerem Alftavatn.
Na tento výlet budeme potřebovat ručník, brodící boty a pak taky ostatní věci.
 Délka výletu 24 km převýšení 884 m. Kaldaklofsfjöll Výhled na jezero Alftavatn a v pozadí sopka Eyjafjallajokull a Katla.
Na východě poušť s osamocenou horou Maelifell, na západě krásná stolová hora Laufafell.
Dokola poušť, zeleň a voda ve všech skupenstvích.
Při psaní těchto řádků už tam chci s Vámi být.
Toto místo je, co se týče výhledu, TOP č. 1 na celém Islandu.
TOP č. 2 dáme za dva dny. 😉 Po cestě je jedna chata, kde se dá nakoupit kafe, koláček a něco dalšího k jídlu a k pití.  Stórasúla V podvečerních hodinách se vrátíme k autu a stejnou cestou zpět na ubytování, kde si ještě užijeme poslední noc. 3. den Landeyjahöfn Vestmannaeyjar Budeme mít celý den na to to tady pořádně prozkoumat.
Projdeme centrem města  a postupně vylezeme na nejnověší horu z roku 1973, která je ještě teplá.
Mrkneme na islandské pompeje z téhož roku, kde najdeme barák nebo vodní nádrž zavalený lávou.
Nakonec dojdeme na nejjižnější místo Stórhofdi a podel útesů zpět.
Odpoledne dáme v městečku volno k nakupování suvenýrů apod.😉  Nebo se odpojíte všichni ihned a každý si udělá vlastní program.
Tady se opravdu neztratíte!!😉 Večer plavba zpět.  Landeyjahöfn A zpět do přístavu na hlavní ostrov ISLAND 4. den Skógafoss Asi nejznámnější vodopád Islandu.
Jako můžeme dělat, že ho nevidíme a jet dál, ale já bych to nedoporučoval....Je to opravdu nádhera.
😍 A ta výška, páni a dámy.👆 dá se vyjít nahoru a kousek po cestě jsou pak další vodopády.
Tak si tam dáme chvilku na čumendu.😉 Sólheimajökull Můj první splaz ledovce, který jsem kdy viděl takhle blízko.
A ta černá?

To je popel od sopek, které tu na nás přímo dýchají ...🤗 Dyrhólaey Každá země, co má moře, má jistě svoji skalní bránu, tak tohle je ta islandská a nemusí se za ní Island vůbec stydět.
💪😉 Vík í Mýrdal Asi nejfotogeničtější městečko (na české poměry vesnička) na Islandu.
Vyhlídka u kostela, skalní obři Reynisdrangar a pár obchůdků na nákup suvenýrů a dokoupení zásob na další část naší cesty. Þakgil Po krásné horské stezce dojedeme do kempu Thakgil, který je doslova ponořen mezi útesy.
Nejkrásnější kemp, který jsem kdy v životě viděl a zároveň počáteční bod našeho dalšího výletu.
😉 Nejprve se v kempu podiváme na vodopád a pak vyšlápneme k ledovcovému údolí, kam každou chvilku pádá telící se ledovec s ohromujícím rachotem, že si myslíte, že padáte taky i s celou skálou.
😁  Dále se pak podel propasti pohybujete zpět.
Tato propast má zhruba 250-300 m na hloubku.
Délka výletu 16 km převýšení 735 m 5. den Axlafoss waterfall Tak a jsme zase sami.
Hluboko ve vnitrozemí je tento skvost, ke kterému Vás prostě musím vzít... 🤗Po cestě budeme dělat hodně zastávek, protože takhle impozantní pohledy na ledovec za to rozhodně stojí. Strútslaug Řekl jsem Vám ráno, že si do studeného vnitrozemí máte vzít plavky?

Ne?

Aha. Tak mi to, prosím, promiňte...Ne, vážně vemte si je. Kousek asi 15 minut za vodopádem Axlafoss zaparkujeme auto u brodu přes řeku Holmsá a půjdeme na trek kolem vodopádů, jezer, bažin až ke geotermální oblasti Strútslaug.
Tak jdeme! Délka výletu 24 km převýšení 498 m 6. den Kvernufoss Předposlední den se posouváme zpět na západ a tento vodopád si nechceme nechat ujít.
Je trochu podobný vodopádu Seljalandsfoss (kde je ale strašně moc turistů, takže Vás tam brát nebudu :-)). Tenhle je navíc lépe zasazený do útesu.
Taky se za nim dá projít a bývá tam o mnoho turistů méně.
Tak se tam mrkneme.
Délka výletu 1,4 km převýšení 38 m Urriðafoss Po cestě pojedeme kolem vodopádu na nejmohutnější řece Islandu Thjórsá.
Tak co se na něj mrknout zblízka?

?

🤔 Fagradalsfjall Parking P2 Tak...v roce 2021 začal být poloostrov Reykjanes více atraktivní, protože se zde zjevila další turisticka atrakce.
SOPKA !!! 😛😛Zatím každý rok je tato sopka činná.
V roce 2021 trvala erupce dlouhých 7 měsíců, v roce 2022 krátkých 18 dnů a v roce 2023 26 dnů.
Bylo by super se trefit.🤓 A já to nevidím úplně bez šance, protože vlastně všechny erupce nastaly nebo probíhaly v létě (v srpnu).🤗 Tak si držme palce.✊ Každopádně lávové pole je nádherné i tak, tak si dáme trek k poslední erupci z roku 2023. V případě nové aktivity se plán poupraví, protože proč se dívat na mrtvoly, když vedle žijou.
😉 INFO: Fotka erupce je ze srpna 2021. Délka výletu 18 km převýšení 430 m Blue Lagoon Iceland Poslední dnešní místo je odpočinkové.
Kolik tady nachodíte je už na Vás.
😃 Ale doporučuji tu spíše plavat! Závěr jako dělanej!! 😉 Možná se také stane, že v době našeho pobytu už žádná Modrá laguna nebude existovat.
V okolí se probouzí sopka, takže se možná pouze mrkneme, co z laguny zbylo.
a kde přesně byla. 7. den Reykjanes Na závěr ještě navštívíme jihozápadní cíp polostrova Reykjanes.
Zde se podiváme na úchvatné útesy a kdo viděl Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga, tak pozná i místo, kde se film natáčel.
Součástí tohoto magického místa plného geotermální energie je i tzv. čmoud ze země Gunnuhvér.
Čeká nás tu ještě 12 km výlet.  Délka výletu 12 km, převýšení 110 m. Letiště Keflavík A tady již končíme....doufám, že se Vám to líbilo...teda bude líbit a budete chtít za rok zase se mnou do jiné lokace...třeba na Islandu. Poznámka pod čarou: Tady do přesunu jen napíšu kolik celkově nachodíme během našeho týdne, aby se to vepsalo nahoru do úvodníku k cestě.
Kdo nebude chtít tolik chodit nemusí, vždy najdeme nějaký alternativní plán.
S tím nebude problém.
:-) Praha