Madeira - aktivní dovolená

Netradiční dárek pro muže i ženu nebo pár.
1. den Let do Funchalu.
 Po příletu vyzvedneme na letišti auto, dáme si kafe a hned vyrazíme na hotel se ubytovat po dlouhém dni. 2. den Druhý den vstaneme před východem slunce a vyrazíme na nejvýchodnější místo ostrova. Ponta do Rosto Ikonocká vyhlídka na celý výběžek Ponta de Sao Lorenzo.
 Na východ slunce úplná topovka.  Ponta de São Lourenço Ideálně na východ slunce, cesta z parkoviště není nijak náročná a vede po vyšlapané cestě nebo chodníku :) Celkově hned na začátku ujdeme asi 7,6 km za cca 3,5 hodiny  a budeme se kochat neskutečnými výhledy. Machico Machico a jeho pláž s krásnými výhledy a menším množstvím turistů.
Poté popojedeme kousek zpátky nahoru na vyhlídku na Ponta de Sao Lorenzo a letiště na druhé straně.  Vereda dos Balcões Všichni známe Balkóny a ochočené pěnkavy z Madeiry, tak i na ty se hned první den dojdeme podívat.
Z parkoviště je to jen kousek a jelikož jsou balkóny dost oblíbené, asi se chvilku zdržíme.  Santana Potom už se pomalu přesouváme směr ubytování, přes Santanu a její známé barevné domečky.
Dáme si pozdní oběd a nakoupíme na další dny. 3. den Ruins of St. George Druhý den začneme jak jinak než na pláži a to prozkoumáním starých ruin v městečku Sao Jorge, odvážlivci se mohou vykoupat v řece ústící do moře nebo přímo v moři. Queimadas Parking Lot Na Queimadas projdeme park až k jezírku a pak dáme kafe v místní kavárně a pokračujeme na první  delší levádu.  Levada do Caldeirão Verde Trochu delší ale za to hodně pohodová a lehká leváda se spoustou vodopádů, zakončená jedním z ikon Madeiry a to vodopádem Caldeira Verde.
Při poslední návštěvě byl ikonický kapraďový svah stržen sesuvy půdy, tak uvidíme, jak se to za ty dva roky změnilo. 4. den Celodenní výlet na Pico Ruivo a Pico Arieiro - 19km - 10h , na půl cestě lze využít taxi a za cca 80Eu se lze dopravit na výchozí místo.
Celodenní trek je dobrovolný :)  Achada do Teixeira Na východ slunce na Pico Ruivo z parkoviště na Achada do Teixera po chodníčku. Pico Ruivo z parkoviště asi 3km -1,5 h na nejvyšši horu Madeiry Pico Ruivo 1862 m n. m. je třetí nejvyšší horou Portugalska. Miradouro do Pico do Facho Z Pico Ruivo přes kavárničku, kde si dáme ponchu a kafe na posilněnou, vyrazíme na celodenní výlet dál směr Pico Arieiro přes ikonicky známou vyhlídku . Celkově asi 6km - 4h. Pico do Arieiro Výhledy z Pico Arieiro nám seberou dech a dodají nám sílu na cestu zpět. Achada do Teixeira zpět 8 km - 4,5h 5. den Fanal Forest, Madeira Jako lovci mlh se brzo ráno vydáme do Fanálu, místa, kde stromy ožívají, když se nikdo nedívá :) Na místě se můžeme zdržet a dát piknik na místním posezení.
   São Vicente Zastavíme v městečku Sao Vincente a odtud půjdeme nahoru ke kostelu. Capelinha de Nossa Senhora de Fátima Krátká cesta na kopec s výhledem a nádherným kostelem. PR16 Levada Fajã do Rodrigues Poté se vydáme na levádu s dlouhým tunelem - čelovky s sebou - posetou vodopády - cesta cca 8km a 4,5h Miradouro do Véu da Noiva Vyhlídka na vodopád z útesu. Seixal Seixal a jeho ikonická černá pláž. madeira black sand Černá písčitá pláž v Seixalu, kde se můžeme vykoupat.
Cestou můžeme nakoupit v místním obchůdku a užít si sluníčko na pláži. Přírodní bazénky Seixtal A ovšem i přírodní vulkanické bazénky v moři, kde je koupání bez vln trošku pohodlnější. Boca da Encumeada Přes Encumeadu zpět na ubytování, a tady vás vezmu na nejlepší Espetadu na Madeiře a typický madeirský koktejl Nikita a možná najdeme i nová skrytá místa. 6. den PR6 Levada das 25 Fontes / Levada do Risco Dvě proplétající se levády - tři dokonalé vodopády a jedno skryté jezero.
Celkově  14km 5,5h Dvakrát se půjde kolem kavárny a cukrárny a potkáme ochočené nenažrané pěnkavy. Lagoa do Vento Cestou zpět odbočíme u kavárny a vydáme se dál k méně známému vodopádu a jezírku.
Lagoa do Vento. Ribeira da Janela Přesun na pláž s výhledem na skály v moři a starý tunel na pobřeží.  Porto Moniz Natural Swimming Pools Při pozdním odpoledni koupání v přírodních vulkanických jezírkách v Porto Moniz.
Navštívíme místní kavárny a dáme si typický madeirský dortík s marakujou.  Garganta Funda Viewpoint Jeden z nejkrásnějších výhledů na Madeiře doplněný jak jinka než vodopádem. Ponta do Sol Na západ slunce k vodopádu v Ponta do Sol  a případně na molo v Ponta do Sol. (pokud nebude z důvodu bezpečnosti uzavřen) 7. den Levada Nova Projít část levády Novy s tunely a podchody pod vodopády a pak se buď vrátit stejnou cestou nebo se napojit na Levadu Mill a po ní zpět k autu  - celkově 7km 4h. Levada Mill Další leváda na Madeiře. Prazeres Krátká 3km - 1,5h leváda s tunelem na útesu Cape Girão Vyhlídka na nejvyšším útesu Madeiry a Evropy s 580 mnm. V okolí eukalyptový les, jen koaly chybí. cena 2Eu Câmara de Lobos Rybářská vesnička Camara do Lobos, kde můžeme vyzkoušet tradiční madeirský chlebík s medem. Curral das Freiras Vyhlídka na Údolí Jeptišek, případně koupání dole v údolí v řece v přírodních jezírkách.
 Vyjedeme nahoru na vyhlídku autem, jelikož cesta z údolí trvá asi 4 hodiny a je to vážně krpál.  8. den Pico Grande Pico Grande, jak by mohlo někoho možná zmást, není nejvyšší horou Madeiry, nicméně se svými 1654 výškovými metry a tvarem vrcholu, který je tvořen skalnatou homolí, je nepřehlédnutelnou horou, kterou si okamžitě zapamatujete a výhledy po cestě na vrchol jsou unikátní.
Cestou s vyhlídkou na Pico do Arieiro a Pico Ruivo.
Cesta cca 11km zabere 4,5h. Funchal Hlavní město Madeiry, projdeme se po obchodech, koupíme nějaké suvenýry a něco sníme :) Můžete se dojít podívat na sochu fotbalisty Cristiana Ronalda, který je původem právě z Madeiry.
Bude volný rozchod a já vám doporučím místa, kam se vydat. Farmers' Market Jeden z největších, nejkrásnějších a nejdražších trhů s ovocem, květinami a rybami ve Funchalu.
V druhém patře mají všechny druhy ponchy, které je možné na Madeiře ochutnat :) Zona Velha - Old Town Stará čtvrť ve Funchalu s uličkami s pokreslenými dveřmi.
Krátká zacházka z centra. Madeira Botanical Garden DOBROVOLNÝ ZÁŽITEK pro milovníky flory a fauny:) Jedna z nejkrásnějších botanických zahrad v Evropě.  Lanovka tam a zpět za 18Eu a vstup do zahrady za 12Eu (v ceně ochutnávka  dvou madeirských vín)  Cristo Rei Na západ Slunce na sochu Krista na útesu v Canicu.