Víkendové Benátky low & cost

1. den Aeroporto Marco Polo di Venezia Piazzale Roma Zde se vystupuje a již vidíte před sebou staré město.
Ideálně přejděte nejbližší skleněný most (nelze si ho nevšimnout) a po pár krocích již míjíte vlakovou stanici Venezia S. Lucia a míříte spolu s dalšími turisty na ty nejkrásnější památky.
Samy o sobě jsou Benátky pěkně značené - resp.
tedy pro ta hlavní místa.
Šipky na budovách vás dovedou jak k vlaku, tak ke katedrále sv. Marka, ale nám výborně sloužily i Google maps, protože opravdu malinkých uliček je zde nespočet a pokud nejdete pouze v hlavním proudu, mapy v telefonu rozhodně oceníte. Venezia Santa Lucia Překvapivě v okolí nádraží a Piazzale Roma bylo trošku dražší jídlo, zpětně jsme vyhodnotili, že obyčejnější snídaně za 10 eur patřila k tomu nejdražšímu v poměru kvalita & cena, co jsme si za celou dobu dali.
Nebojte se jíst v centru, mrkněte opět na restaurace v okolí do Google maps či na TripAdvisor a vyberte si místo s fajn hodnocením i cenou.

Jídlo i pití je zde naprosto srovnatelné s cenami v českých restauracích, to bylo milé překvapení.
Jen tak mimochodem, dělají zde poctivý Aperol Spritz za 5 eur, což nás také příjemně potěšilo 😉🍷 Pro představu ve fotogalerii níže naleznete ukázky aktuálních cen jídel v okolí vlakové stanice st. Lucia - konec dubna 2023.
Kolekce Peggy Guggenheim Pokud vás absolutně nezajímá umění stejně jako mě, oceníte alespoň pěknou terásku této galerie.
Výhled na Canal Grande je zde skvělý.
Líbila se mi ale i zahrada galerie😀 Nicméně ti, jež obrazy ocení - galerie obsahuje plno děl Picassa, Dalího a dalších známých (mně spíše neznámých) jmen. Vstupenky jsme kupovali online v předstihu, nicméně na místě fronta nebyla žádná.
Fajn je, že jsou zde zdarma uzamykatelné boxy na batůžky, atd. Santa Maria della Salute Aktuálně se bazilika Santa Maria della Salute z části renovuje, dovnitř se ale dostat dá, vstupné je zdarma. Ponte dell'Accademia Odsud je skvělý výhled na baziliku Santa Maria della Salute.
Ve fotogalerii níže naleznete navíc info o cenách gondol 😉 Pasta & Pasta Nechce se vám někde dlouho vysedávat u jídla, ale máte hlad?

Toto místo je super, tzv. "pasta to go" - jednoduché, vcelku rychlé, dobré a za slušnou cenu 👌🍝 Zákusky a zmrzliny mají v Benátkách také naprosto výborné, pekařství i gelaterie jsou na každém rohu 😍, trubičky Cannoli jsou velmi typické. Náměstí svatého Marka Asi nejznámějším a nejnavštěvovanějším místem Benátek je nádherné náměstí sv. Marka (Piazza San Marco). Evangelista Marek je patron Benátek.
Nachází se zde Dóžecí palác, Bazilika svatého Marka, Zvonice svatého Marka, Hodinová věž a mnoho dalších menších pamětihodností. Do baziliky je nutné udělat si rezervaci dostatečnou dobu před vaší dovolenou, jinak je opravdu těžké se dovnitř dostat, fronta je nekonečná.
My jsme to podcenili, tak ať nedopadnete stejně 😉. Proti katedrále je věž Campanile di San Marco, odkud je krásný výhled přes město.
Fronta je i sem často nekonečná, nicméně se nám ve stejný den podařilo koupit vstupenky skip & go (přeskoč frontu) na určitý čas.
Nahoru jezdí výtah. Venezia Santa Lucia Pokud vaše ubytování není ve starých Benátkách, přesuňte se večer na vlakové nádraží.
Za 10 min se dostanete vlakem na stanici Mestre, odkud je to na vaše ubytování kousek pěšky.
Lístky se kupují v automatech, je zde více jazyků k dispozici, platba je možná kartou i hotově.
Za pár sekund máte lístek, který je třeba ještě před vstupem do vlaku označit.
Nikdo nás ale ani jednou nekontroloval.
Vlaky jsou přesné, čisté a pohodlné.
Stejně jako u nás na tabulích máte vypsáno, odkud vám vlak jede (hledejte Venezia Mestre a pak zpět do starého města Venezia S. Lucia)🚅 2. den Most vzdechů Kousek od náměstí sv. Marka se nachází krásná promenáda.
Samotná procházka nabízí skvělé výhledy na okolní ostrůvky, navštívit můžete i tzv. Most vzdechů. Co je ale důležité - nachází se zde několik zastávek vodního taxi, odkud vodní MHD směřuje buď na přilehlé ostrůvky (nebo ty vzdálenější oblíbené - Murano, Burano) či přes Canal Grande.
Koupit se dají lístky několika kategorií, denní, na hodinu a půl, atd. My využili lístek na 75 min a stihli jsme dva ostrůvky úplně bez problému (není tam toho zase tolik k dlouhému vidění). Lístky je třeba označit🚢 V galerii naleznete další přehled cen jídel 👌 Bazilika San Giorgio Maggiore Le Zitelle Il Redentore 3. den Calle Varisco - Venice’s narrowest street Vcelku originální místo k návštěvě, pokud máte dostatek času - nejužší benátecká ulička (nevede nikam) 😉. Ponte di Rialto Nejstarší ze čtyř mostů, který spojuje břehy Canal Grande pochází z poloviny 16. století. Venezia V odlehlejší části starých Benátek, ač stále v docházkové vzdálenosti do centra, najednou není ani noha. Piazzale Roma Ze stejného místa, jako při cestě do Benátek z letiště, se dostanete opět zpět na letiště 😉 Aeroporto Marco Polo di Venezia