Na víkend do Paříže

1. den Paříž Bienvenue a Paris! aneb Vítej v Paříži! Z letiště do centra se dopravíš buď vlakem nebo autobusem v závislosti na tom, na jaké letiště v Paříži poletíš.
Neboj se, poradíme ti, jak na to 😉 Vítězný oblouk První den začneš procházkou po pařížských must-see. Vítezný oblouk je jednou z dominant města.
Budeš mít možnost vystoupat na vyhlídku, nicméně doporučujeme vyčkat na další místa, která ti nabídnou super výhled. Dále se vydej po známé Champs-Elysées směrem k Place de la Concorde a nahlédni do obchodů na obou stranách. Grand Palais Jedná se o výstavní pavilon v Paříži, který byl postaven pro světovou výstavu v roce 1900 stejně jako protilehlý Petit Palais a Pont Alexandre III. Dnes slouží státním muzeím pro dočasné výstavy, nicméně určitě stojí za to si ho při procházce k další památce prohlídnout. Place de la Concorde Největší historické náměstí Paříže.
Místo je navštěvované především pro své 3 hlavní dominanty - egyptský obelisk dovezený z Luxoru a 2 velké fontány se symbolikou moří a řek – Fountaine des Mers a des Fleuves. Pont Alexandre III Pont Alexandre III je obloukový most nad nad řekou Seina v Paříži.
Spojuje čtvrť Champs-Élysées s Invalidovnou a Eiffelovou věží.
Most je široce považován za nejzdobnější a nejextravagantnější most ve městě. La Madeleine Kostel Sainte-Marie-Madeleine je katolický farní kostel na Place de la Madeleine v 8. obvodu Paříže.
Byl zasvěcen v roce 1764 Ludvíkem XVI., ale další práce se zastavily kvůli francouzské revoluci.
Napoleon Bonaparte jej nechal přestavět v neoklasicistním stylu, aby se stal pomníkem slávy jeho armád, Po jeho pádu byla opět obnovena stavba kostela.
Budova je ze všech čtyř stran obklopena korintskými sloupy.
Interiér zdobí fresky a socha od Françoise Rudeho, Charlese Marochettiho a dalších významných francouzských umělců z 19. století. Jardin des Tuileries Tuilerijské zahrady s dvěmi jezírky jsou pojmenovány podle továren na dlaždice, které dříve stály na místě, kde královna Kateřina de Medici v roce 1564 postavila Palais des Tuileries.
André Le Nôtre, slavný zahradník krále Ludvíka XIV., zahradu v roce 1664 upravil.
Zahrady, které oddělují Louvre od Place de la Concorde, jsou pro Pařížany a turisty příjemným cílem procházek, ale plno z nich sem vyráží i za kulturou.
V Musée de l’Orangerie mohou návštěvníci obdivovat Monetova díla.
Louvre Musée du Louvre je národní muzeum a umělecká galerie Francie sídlící v části velkého paláce v Paříži.
Je to nejnavštěvovanější muzeum umění na světě se sbírkou, která zahrnuje díla od starověkých civilizací až do poloviny 19. století.
Zdejší sbírka obrazů je jednou z nejrozsáhlejších na světě, zastupuje všechna období evropského umění až do revoluce roku 1848. Nejznámějším dílem je však jednoznačně Mona Lisa od Leonarda da Vinciho. Le Recrutement Café Worldee tip: doporučujeme toto místo na oběd, nám zde moc chutnalo 😉 2. den Centre Georges Pompidou Centre Pompidou je ikonickou pařížskou památkou pro svou kontroverzní architekturu a světové sbírky moderního umění.
Jedná se o nejvýznamnější evropské muzeum moderního umění.
Obsahuje tisíce děl od pop-artu po kubismus. Notre Dame Sainte Chapelle Klenot gotického stylu Sainte Chapelle byla určena k uložení vzácných křesťanských relikvií včetně Kristovy trnové koruny.
Interiér zdobí barevné sklo a ohromné vitráže zobrazující 1113 scén ze Starého a Nového zákona. Latinská čtvrť Quartier Latin je historickou částí a srdcem Paříže, která se nachází mezi levým břehem řeky Seiny a kopcem Montagne Sainte-Geneviève. Místní sem chodí nakupovat nebo se procházet podél řeky.
Nachází se zde také plno tradičních francouzských restaurací (brasserií), barů a palačinkáren.
Latinská čtvrť je také základnou pro tzv. bukinisty - pouliční prodavače. Paris 05 Panthéon Panthéon je budova ve tvaru kříže s vysokou kupolí.
Fasáda je jako u římského Pantheonu tvořena řadou korintských sloupů a trojúhelníkovým štítem.
Interiér je vyzdoben mozaikami a malbami výjevů z francouzské historie.
Dnes tato budova slouží jako úložiště ostatků velkých francouzských občanů, jako jsou Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Èmile Zola a Marie Curie. Jardin du Luxembourg Lucemburské zahrady vznikly z iniciativy královny Marie de Medici v roce 1612. Jsou rozděleny na francouzské zahrady a anglické.
Mezi nimi leží geometrický les a velký rybník, ovocný sad, včelín, skleníky se sbírkou orchidejí, růžová zahrada a překrásná fontána Medici.
Pro děti je zde plno atrakcí - loutky, prolézačky a skluzavky.
Dospělí mohou hrát šachy, tenis a nebo spolu s dětmi pouštět lodě na dálkové ovládání.
Invalides Invalidovna je rozsáhlým komplexem budov, kterým vévodí Dóm se zlatou kupolí.
Byla založena králem Ludvíkem XIV. v roce 1671 původně jako domov válečných veteránů a vojenská nemocnice.
Eiffelova věž Jedno z nejvíce navštěvovaných míst v Paříži.
Doporučujeme se zde zastavit v podvečer, dát si třeba malý piknik v přilehlém parku s výhledem na věž a následně si Eiffelovku vyšlápnout - možnost je výtah, ale kdo by se rád neprošel do schodů, že?

Zároveň fronta na vstup přes schody bývá kratší.
Vybrat si můžeš z několika možností tvé návštěvy v závislosti na tom, jak vysoko chceš vystoupat. Až sejdeš dolů, přejdi řeku a užij si atmosféry v Jardins du Trocadéro, kde když počkáš do setmění, budeš mít skvělou příležitost vidět osvětlenou Eiffelovku. Bistrot Chez France Worldee tip: skvělé místo na typickou francouzskou večeři 👌 3. den The Basilica of the Sacred Heart of Paris Dominanta Paříže - římsko-byzantská bazilika Nejsvětějšího Srdce stojí na kopci Montmartre.
Byl postaven z úcty po dvou zásadních momentech francouzské historie v roce 1870 - po dobytí Paříže Prusy a občanské válce. Montmartre Montmartre je kopec a čtvrť v severním 18. obvodu, je známý především svou uměleckou historií, bazilikou Sacré-Cœur s bílou kupolí a čtvrtí nočních klubů. Moulin Rouge Moulin Rouge je slavný kabaret v Paříži, který se nachází na Boulevard de Clichy (Place Blanche). Původní místo bylo zničeno požárem v roce 1915. Moulin Rouge dal původ moderní formě tance can-can. Původně se jednalo o svůdný tanec kurtizán, který se stal tak oblíbeným, že dal za vznik kabaretům po celé Evropě.
Dnes je Moulin Rouge turistickou atrakcí s hudebně taneční zábavou.
Café de Flore Worldee tip: toto je rozhodně místo, kam nutně musíte skočit na kafe 💯