Azory, velryby a Lisabon

1. den První den přiletíme na ostrov Sao Miguel, kde se ubytujeme v hlavním městě Ponta Delgada v hostelu vzdáleném pouze 3 km od letiště.
Následně se vydáme prozkoumávat kásná zákoutí tohoto města.
Na programu budou autentické uličky, botanické zahrady, skleníky s ananasy a ochutnávka místní gastronomie.
Nevynecháme ani krátkou koupačku v Atlantském oceánu :) Ponta Delgada Ponta Delgada je barevným skvostem Azor, s koloniálními domy na oceánovém pobřeží.
Její centrum je plné útulných kaváren a tradičních restaurací, kde vůně zdejší gastronomie oživuje ulice.
Nádherné botanické zahrady a okolní ananasové plantáže dodávají městu jedinečný nádech.
Toto kouzelné, kontrastní město vás okouzlí na první pohled. 2. den Druhý den ráno vyrazíme objevovat západní část ostrova.
Vydáme se na nejpopulárnější lokace jako například Sete Cidades, Miradouro do Grota do Inferno nebo třeba Ponta da Ferraria.
Za příznivého počasí si dáme i nenáročný 15 km trek okolo jezera Lagoa Azul.
Sete Cidades Sete Cidades, skvost Sao Miguelu, je místo, kde zelené kopce obklopují dvojité jezero s modrou a zelenou vodou.
Svědčí o síle vulkanické minulosti a nabízí dechberoucí panoramata. Miradouro da Vista do Rei Miradouro da Vista do Rei, je vyhlídkové místo nabízející neuvěřitelný výhled na jezera Sete Cidades.
Z této vyhlídky se otevírá panorama, které se zdá být jako vystřižené z obrázku - dvojice jezer ležících v obrovském vulkanickém kráteru, obklopené bujnou zelení a dramatickým nebem.
Hned vedle se nachází hotelový urbex, který je taky častým cílem návštěvníků.
Miradouro da Grota do Inferno Miradouro da Grota do Inferno patří k nejoblíbenjším vyhlídkám na celém ostrově.
Je za potřebí si zde zhruba 1,5 km od parkoviště vyšlápnout.
Výhledy za příznivého počasí však stojí za to. Igreja de São Nicolau Tenhle ikonický kostelík se nachází dole u jezer.
V okolí je také možnost občerstvení na případnou turistiku v okolí. Ponta da Ferraria Ponta Ferraria je unikátní místo, kde se oceán setkává s termálními prameny.
Za odlivu a klidnějšího oceánu je zde možnost koupání.
Jedná se o ideální místo pro relax a pozorování přírodního divadla v podobě rozbouřeného oceánu. Ponta dos Mosteiros Ponta dos Mosteiros je působivá oblast s černými sopečnými plážemi a drsnými skalními útvary.
Místo je ideální pro klidné procházky, pikniky nebo sledování zapadajícího slunce. 3. den Třetí den se vydáme a sever a severovýchod ostrova.
Navštívíme útesy na pobřeží, nejstarší a zároveň jedinou čajovou plantáž v Evropě, pár nádherných vodopádů a den zakončíme v termální lázni.
Miradouro do Cintrão Miradouro do Cintrão nabízí krásný výhled na nevšední skalní útesy nad oceánem. Gorreana Tea Factory Továrna Gorreana je nejstarší a zároveň jedinou
čajovou plantáži v Evropě.
Trilho Moinho do Félix - Cascatas Vodopády Trilho Moinho do Félix patří k těm krásnějším na ostrově.
Vede okolo nich několika kilometrový pěší okruh. Cascata da Ribeira dos Caldeirões Cascata da Ribeira dos Caldeirões je snad tím nejoblíbenějším vodopádem na ostrově. Farol do Arnel Ikonický maják Farol de Arnel a nejzápadnějším cípu ostrova nabízí dechberoucí výhledy do okolí.
Zejména tedy strmé útesy nad oceánem a jeden z největších vodopádů na světě. Poça da Dona Beija Poca da Dona Beija je komplex termálních bazénů s horkou minerální vodou, obklopený tropickou zahradou.
Tato místa pro koupání jsou díky geotermální aktivitě regionu přirozeně vyhřívaná a jsou ideální pro relaxaci po dni stráveném objevováním Azor.
Úžasný zážitek spojený s léčivými účinky. 4. den Tento den si dáme pohodovější.
Ráno vyrazíme na verlyby, odpoledne oběd ve městě a k večeru se vydáme opět za termálními prameny, tentokrát do parku Terra Nostra. Futurismo Azores Adventures Brzy ráno se vydáme na oceán pozorovat delfíny a velryby.
Azory patří mezi nejlepší místa v Evropě k pozorování těchto fascinujících živočichů.
Šance na spatření je opravu vysoká.
V případě neúspěchu je další plavba (pokus) zdarma.
Parking Caldeiras Vulcânicas Geotermální oblast Caldeiras Vulcânicas je vskutku magické místo.
Ze země chrlí pára, přítomná voda je na bodu varu a navíc zde naleznete i pár minerálních pramerů, ze kterých můžete beznečně pít poctivou ,,Vincentku".
Parque Terra Nostra Parque Terra Nostra je botanická zahrada plná exotických rostlin a stromů.
Srdcem parku je termální jezírko bohaté na minerály, kde si návštěvníci mohou užít relaxační koupel.
Místo je známé pro svou fascinující krajinu a klidnou atmosféru. 5. den Pátý den se budeme zrdžovat převážně na jižním pobřeží.
Navštívíme pláže, další vodopády, prochodíme městečka a den opět zakončíme v termálech. Furnas Lake Furnas Lake je malebné jezero obklopené zelenými kopcemi a bujnou vegetací.
Jeho okolí nabízí nádherné scenerie a poklidnou atmosféru. Cascata da Ribeira Quente "Cascata da Ribeira Quente je nádherný vodopád sktrytý mezi dvěma tunely.
O kousek dál se nachází i oblíbená pláž Praia do Fogo, kde se zastavíme hned poté. Poça da Dona Beija Poça da Dona Beija řadím mezi nejlepší termály na ostrově a ne nadarmo se sem chce každý vracet.
6. den Šestý den si naplánujeme společně podle situace.
Možná si třeba zopakujeme stejná místa za lepšího počasí, vydáme se opět na velryby v případě neúspěchu při prvním pokusu, projdeme si opět město a nakoupíme suvenýry.
Program tohoto dne bude velice volný.

Můžeme také navštívit nová místa, kde jsme ještě nebyli, jako například Lagoa do Fogo.
Den můžeme klidně opět zakončit v termálech.
Lagoa do Fogo 7. den Stopover v Lisabonu.
Strávíme jeden krásný den prozkoumáváním centra tohoto postrobarevného města plného umění, vůní a architektury.
Večer zakončíme celý trip v nějakém baru, vyspíme se a ráno poletíme zpátky domů.

Praça do Comércio Centrum Lisabonu je srdcem portugalské kultury a historie.
Jeho úzké kamenité uličky, barevné domy, starobylé kostely a světoznámé tramvaje vytvářejí jedinečnou atmosféru.
Mezi nezapomenutelné zážitky patří procházka po nábřeží, návštěva tradičních kaváren a objevování bohaté gastronomie.
Viz. fotografie níže 8. den Návrat zpátky domů do Česka.