Skotský roadtrip

1. den Edinburgh Z letiště v Edinburghu jezdí tzv. Airlink bus (č. 100) do centra.
Cesta na Waverley Bridge railway trvá 25 minut.
Autobus jezdí 24 hodin denně v intervalech přibližně každých 10 minut 🚌, my také tento spoj využijeme. Uložíme si věci na ubytování a domluvíme se spolu, kdo má zájem navštívit Edinburghský hrad kompletně.
Alternativou je návštěva skvěléo národního muzea, která je zdarma.
Hlavní město Skotska Edinburgh má opravdu co nabídnout, proto máme na jeho prohlídku celý den. Určitě vyrazíme na rozsáhlý impozantní Edinburský hrad, kde jsou vystaveny skotské korunovační klenoty.
Královskou cestou poté budeme pokračovat ke Katedrále sv. Jiljí, kde navštívíme Bodlákovou kapli (bodlák je skotský národní květ). Originálním místem kam vyrazit je i historický hřbitov Greyfriars Kirkyard.
Skvělý výhled na město se nám naskytne od nedokončeného Národního památníku na kopci Carlton Hill.
Zajímavé je velmi i Národní muzeum Skotska, kde je samozřejmě naprosto rozsáhlá expozice, nejlepší je ale především technická část a poté kostry dinosaurů v přírodovědné sekci 🏰🦖 Od května 2023 je vstupné do Skotského národního muzea v Edinburghu zdarma, i když dary jsou vítány.
Některé speciální výstavy a akce však mohou vyžadovat poplatek. Od května 2023 je vstupní poplatek na Edinburský hrad 19,50 GBP pro dospělé (ve věku 16–59 let), 16,00 GBP pro seniory (ve věku 60+) a 11,70 GBP pro děti (ve věku 5–15 let). Děti do 5 let mají vstup zdarma.
Tyto ceny se mohou změnit, proto je nejlepší se podívat na oficiální stránky, kde najdete nejaktuálnější informace. Rose Street Večer je ideální strávit na Rose Street či George Street, tyto ulice jsou známé svými bary a obecně nočním životem🍸🍺 Na Rose Street v Edinburghu je mnoho barů, takže je těžké říci, který z nich je „nej“, protože to nakonec závisí na individuálních preferencích.
Mezi oblíbené bary na Rose Street však patří The Black Cat, The Abbotsford a The Kenilworth.
Stojí za to se podívat na několik různých, abychom zjistili, která atmosféra a výběr nápojů nám nejlépe vyhovuje 👌. Na George Street v je také několik skvělých barů, z nichž každý má svou vlastní jedinečnou atmosféru a nabídku.
Mezi oblíbené možnosti patří The Dome, The Printing Press Bar & Kitchen, The Rafinery a The Ivy on the Square.
2. den Dnes nás čeká první delší přejezd směrem na severozápad do městečka Fort William, které bude výchozím bodem pro úžasné výlety 🌟 Edinburgh Waverley Train Station Zde si vyzvedneme své auto v 10:00 dopoledne a na stejném místě ho budeme také vracet 🚗 Scone Palace Cestu do Fort William si zkrátíme návštěvou zajímavého historického domu Scone Palace kousek od města Perth.
Kdysi to bylo korunovační místo skotských králů a dnes je oblíbenou turistickou atrakcí.
Návštěvníci si mohou prohlédnout krásné zahrady a interiér paláce, včetně slavné Long Gallery, která ukrývá rozsáhlou sbírku historických obrazů a artefaktů.
Palác také nabízí prohlídky, které se ponoří do bohaté historie oblasti a jejích královských spojení.
Je postaven v gotickém stylu a původně sloužil jako kostel.
V okolí jsou pěkné zahrady, do kterých je vstup zdarma 🕍 Od roku 2023 je vstupní poplatek do Scone Palace ve Skotsku 14,50 GBP pro dospělé, 13,50 GBP pro seniory a 8,50 GBP pro děti (ve věku 5–16 let). Fort William Městečko Fort William leží kousek od nejvyšší britské hory Ben Nevis a u jezera Loch Linnhe.
Fort William je ideálním místem, kde se ubytovat při objevování okolní překrásné skotské přírody.
Pro milovníky whisky je zde ale jeden tip - palírna Ben Nevis Distillery se nachází přímo ve městě a je možné ji navštívit, seznámit se s procesem výroby a samozřejmě i whisky ochutnat 🥃, domluvíme se dle času, navštívit jinou palírnu bude v průběhu naší cesty ještě možné. 3. den Dnes budou na výběr dvě možnosti výletů.
Kdo si bude chtít dát pořádně do těla, vyšlápně si nejvyšší horu Skotska - Ben Nevis.
Cesta je skvěle značená, není kam se ztratit a trasu si spolu projdeme předchozí den. Já se vydám s druhou skupinkou na pohodovější procházku kolem vodopádů "Steall Falls and the Nevis Gorge". Ben Nevis Visitor Centre Zde zaparkujeme. Ben Nevis Protože včerejší den nebyl moc fyzicky náročný, je čas na pořádný hike! Dnes pokoříme nejvyšší horu Británie - Ben Nevis.
Trasa začíná v Glen Nevis a je označována jako Ben Nevis Mountain Path, měří celkem (tam i zpět dohromady) cca 16 km (převýšení 1341 m), je obecně považována za náročnou, trvá v průměru 7 a půl hodiny.
Stezka je otevřena celoročně a je velmi dobře značená 🗻🥾 Upper Glen Nevis Car Park Pohodovější výlet "Steall Falls and the Nevis Gorge" měří cca 3.5 km. Jedná se o jednu z nejlepších krátkých procházek ve Skotsku, tato trasa vede přes dramatickou a krásnou soutěsku Nevis a vede k úžasným vodopádům Steall Falls. 4. den Dnes se opět přesuneme a tentokrát na jedno z nejkrásnějších míst ve Skotsku - ostrov Skye 🌟 Glenfinnan Viaduct & Monument Car and Coach Parking Ještě před přesunem je ale třeba navštívit opravdu ikonický most, respektive betonový viadukt Glenfinnan.
Ten je oblíbený především díky tomu, že se objevil ve 4 filmech o Harrym Potterovi.
Projížděl na něm totiž Bradavický expres 🚂 Inverfarigaig Pier Inverfarigaig Pier je malebné a klidné místo na východním břehu jezera Loch Ness ve Skotské vysočině.
Toto okouzlující molo nabízí klidný únik pro milovníky přírody a ty, kteří hledají klidné útočiště.
Molo, obklopené tyčícími se stromy a zvlněnými kopci, poskytuje úchvatný výhled na rozsáhlé jezero a jeho majestátní okolí.
Odsud jsou prý nejlepší výhledy na jezero.
Proto zde rozhodně cestou zastavíme 🏞 5. den Loch Ness by Jacobite - Clansman Harbour Slavné jezero Loch Ness si užijeme během 50 min plavby lodí.
Vyrazit musíme hned dopoledne.
Uvidíme tajemnou příšeru?

😉 Jezero Loch Ness je světově proslulé svým tajemným a legendárním stvořením, lochnesským netvorem, láskyplně známým jako „Nessie“. Toto hluboké a rozlehlé sladkovodní jezero však nabízí mnohem více než jen mýtické příběhy.
Jezero Loch Ness, které se rozkládá na délku přibližně 23 mil, je druhým největším jezerem ve Skotsku podle plochy a zadržuje více vody než všechna jezera v Anglii a Walesu dohromady.
Jezero, obklopené zvlněnými kopci a úchvatnou krajinou, je útočištěm pro milovníky přírody a outdoorové nadšence.
Jeho temné a tajemné vody vytvářejí atmosféru intrik a přitažlivosti.
Urquhart Castle Odpoledne se vydáme prozkoumat detailněji hrad, který jsme již nejspíše spatřili i při plavbě lodí.
Hrad Urquhart, který se nachází na břehu jezera Loch Ness ve Skotské vysočině, je historickou pevností, která je svědectvím pohnuté minulosti Skotska.
Svou strategickou polohou s výhledem na jezero hrál hrad po celou dobu své existence významnou roli v různých konfliktech.
Ruiny hradu Urquhart nabízejí pohled na jeho bývalou slávu, představující zbytky jeho zdí, věží a vrátnice.
6. den Inverness Dopoledne se projdeme městem Inverness, podíváme se na zdejší rozsáhlý hrad i krásnou katedrálu. Inverness Castle Hrad je aktuálně veřejnosti uzavřen, exteriér však také ale stojí zato. Hrad Inverness, který se nápadně tyčí na kopci s výhledem na město Inverness ve Skotsku, je ikonickou památkou prosycenou historií.
Zatímco současná podoba hradu je relativně nová, pochází z 19. století, na tomto místě po staletí existovala obranná stavba.
Výrazný exteriér z červeného pískovce a impozantní věž z něj činí rozpoznatelný symbol města.
Přestože zámek není přístupný veřejnosti, jeho exteriér a okolí nabízí fantastické možnosti fotografování a možnost nasát atmosféru.
Hrad Inverness, který se nachází na malebném pozadí řeky Ness a rušného města, poskytuje úchvatný výhled, který zachycuje podstatu skotské vysočiny.
Zámek má také historický význam, protože byl v průběhu staletí svědkem četných konfliktů a bojů o moc. Dnes slouží jako sídlo soudu Inverness Sheriff Court.
Inverness Cathedral, dedicated to St Andrew Do katedrály je vstup zdarma. Katedrála v Inverness, známá také jako Katedrála svatého Ondřeje, je nádherné místo uctívání, které se nachází v srdci Inverness.
Úžasná architektura katedrály a poklidná atmosféra z ní činí povinnou návštěvu pro místní i turisty.
Katedrála, postavená v 19. století, je se svými tyčícími se věžemi, složitým kamenným zdivem a krásnými vitrážemi skvělým příkladem novogotického stylu.
Když vstoupíte do katedrály, uvítá vás velkolepost interiéru, který se vyznačuje vysokými stropy, elegantními oblouky a poklidnou atmosférou. Fort George Po obědě se vydáme za hranice Inverness a navštívíme pevnost Fort George.
Fort George je impozantní pevnost s bohatou vojenskou historií.
Byla postavena v 18. století jako obranná pevnost po jakobitských povstáních.
Stojí na ostrohu s výhledem na Moray Firth a nabízí úchvatné výhledy na okolní pobřežní krajinu.
Design pevnosti je mistrovským dílem vojenské architektury s baštami, kasárnami a výrazným hvězdicovým uspořádáním.
Dnes Fort George slouží jako aktivní vojenská základna, ale také vítá návštěvníky, kteří mohou prozkoumat své rozsáhlé muzeum vystavující vojenské artefakty, expozice o historii pluku Black Watch a nahlédnutí do života vojáků umístěných v pevnosti.
Clava Cairns Když budeme mít dostatek času, zastavíme se i na Clava Cairns.
Vstup je zdarma. Clava Cairns je starověké a mystické místo, které má hluboký historický význam.
Tyto dobře zachované pohřební mohyly z doby bronzové pocházejí z doby před více než 4000 lety a věří se, že byly postaveny jako ceremoniální a pohřební památky.
Při procházení místem narazíme na sbírku kamenných kruhů, průchozích hrobů a stojících kamenů, které jsou uspořádány do jedinečného a podmanivého vzoru.
Mohyly jsou tvořeny velkými kameny, pečlivě rozmístěnými tak, aby vytvořily komory a průchody.
Zarovnání místa se slunovratem a rovnodenností přispívá k jeho tajemné auře, což naznačuje starověké chápání astronomických událostí.
7. den Naše cesta se již pomalu blíží k závěru a dnes nás čeká delší přejezd.
Cestu si zpestříme návštěvou města Perth. Perth Perth, který se nachází ve středním Skotsku, je historické město s bohatým dědictvím a okouzlující atmosférou.
Perth se nachází na břehu řeky Tay a nabízí malebné prostředí s krásnými parky, starobylými budovami a rušným centrem města.
Historie města sahá do starověku a v minulosti sloužilo jako hlavní město Skotska.
Dnes mohou návštěvníci prozkoumat jeho historické památky, včetně impozantní katedrály v Perthu.
Město je také známé svou živou kulturní scénou s divadly, uměleckými galeriemi a hudebními sály, kde se konají různá představení. 8. den Letiště Edinburgh Auto vrátíme tentorkát až na letišti, aby naše brzké ranní vstávání bylo co nejpohodlnější.
Děkujeme a opět na viděnou!