Jordánsko horami i pouští

1. den Ḑānā Náš první den bude hlavně cestovní.
Odpoledne budeme odlétat z Vídně a přiletíme do hlavního města Jordánska, Ammánu.
Tam se ale příliš nezdržíme, přímo na letišti na nás totiž bude čekat minibus, který nás doveze do naší cílové destinace, Dany.

Zde si zajdeme na večeři a v poklidu si vychutnáme zbytek večera.
Na místo se pravděpdoobně dostaneme až později večer, na více aktivit již tedy nejspíš síly ani čas nezbydou. Ubytování a jídlo: Spát budeme v malém hotýlku, k dispozici tedy bude veškerý komfort včetně sprch.
Jídlo na cestu během dne si vemte vlastní.
Bude-li zájem, večer si zajdeme ještě do vesničky na večeři (večeře není součástí ceny výletu a vyjde cca na 10 JOD). 2. den Dana Biosphere Reserve Hned zpočátku, dokud jsme plni sil, vyrazíme na slíbený trek do hor. National Geographic zařadil tento trek mezi top 15 treků světa a není se čemu divit.

Nejenže budeme neustále procházet úžasnou krajinou, ale taky se zde ráz krajiny mění každých pár kilometrů a tak je neustále na co koukat - budeme procházet kaňony, šplhat do kopců, uvidíme široké pláně, vyschlá říční koryta i místa s bohatou vegetací.
Úvodní den naší výpravy bude spíše poklidný a odpočinkový.
Většinu dne
půjdeme z kopce nebo se budeme pohybovat po rovině, což nám dá čas zvyknout si na slunečné jordánské podnebí.

Začínat budeme strategicky na kopci a hned v úvodu se tak budeme moci pokochat majestátním výhledem na údolí, jímž budeme následně procházet.
Naše cesta povede napříč největší přírodní rezervací v Jordánsku a
budeme si tak moci užívat unikátní krajiny s divokou vegetací, obklopené nádhernými skalními útvary.
Na čaj k beduínům?

Ale jistě! :-) Cesta nás dále zavede do Feynanu, místa s jedním z nejstarších osídlení na světě.

Uvidíme nějaké pozůstatky z doby Římanů, a taky zde začneme potkávat i první beduínské stany.
Jeden z nich patří rodině našeho průvodce Suleimana-a protože je Suleiman i můj kamarád, dostali jsme k němu domů pozvání na čaj :)
A tak, zatímco my budeme popíjet beduínský čaj v beudínském stanu, Suleiman nám
poví něco o tom, jak si takoví jordánští beduíni žijí 👳👍 Ubytování a jídlo: zajištěnou budeme mít plnou penzi: snídani si dáme ještě v hotelu, oběd nám po cestě uvaří Suleiman a večeři si dáme v kempu. Přespíme v kempu místní beudínské rodinky a poprvé se tak setkáme s klasickými vlněnými beduínskými stany, v nichž budeme přespávat po většnu našich dní v Jordánsku.
Budeme mít postele, deky i sprchu, byť
je třeba připravit se na to, že teplá voda možná nepoteče. 3. den Feynan Cesta do srdce hor Tento den nás čekají největší výzvy.
Ale nebojte, zvládneme to :) Vycházet budeme již za úsvitu, abychom stihli největší kopce ještě před poledním vedrem.
Výhoda je, že díky tomu budeme moci po cestě sledovat východ slunce a věřte mi, že když se zadaří, stojí to za to :) Procházet budeme zcela jiným rázem krajiny, než tomu bylo předchozího dne. Kamenitými planinami postupně dojdeme až k úpatí hor a pak už nás čeká stoupání průsmykem až na vrchol.
A za odměnu se nám po cestě
otevře spousta dechberoucích výhledů.
A to není vše, uprostřed této suché nehostinné krajiny si najdeme schovaný přírodní bazenék s průzračnou vodou, v němž se budeme moci po dlouhé cestě vykoupat a osvěžit. Ubytování a jídlo: opět budeme mít zajištěnou plnou penzi.
Snídani si dáme v kempu, oběd nám uvaří průvodce a večeři na místě přespání nám uvaří místní oblíbený kuchař.
Cesta nás tentokrát zavede doprostřed hor, daleko od civilizace.

Nejenže zde nenajdeme žádné vesnice, ale ani kempy - a proto nám na místo přespání dovezou stany, matrace i deky místní beduíni (preferejete-li vlastní spacáky a karimatky, klidně si je vemte s sebou, ale mít je nemusíte). Pan beduín nám též přichystá večeři a opět bude na co se těšit - jedná se totiž o oblíbeného kuchaře, jež vaří na beduínských svatbách a jiných slavnostních příležitostech a jeho jídlo je zkrátka výborné 👌 4. den Petra District Triclinium Nedaleko Malé Petry se nachází náš tábor, kde strávíme příští dvě noci.
Opět budeme mít k dispozici beduínský kemp, a pokud budete mít zájem, dáte si večeři přímo na místě a pak už si budete jen spokojeně užívat zaslouženého odpočinku po dlouhé cestě.
:) Večeře s beduíny
Pro ty z vás, kdo touží po dalším dobrodružství, mám ale připravenou jinou možnost.
Můžete se se mnou vydat za mým beduínským kamarádem Raedem a společně s ním si připravit večeři tradičním beduínským způsobem.
Tato aktivita není součástí ceny výletu a náklady na osobu se budou pohybovat cca ve výši 10 JOD. Je zde třeba taky doplnit, že místní beduíni jsou sice velmi přátelští a budou-li moct, pohostí nás s velku radostí, leč dlouhodobé plánování není jejich silnou stránku.
Může se tedy stát, že se na poslední chvíli dozvíme, že
večeře z nějakého důvodu není možná.
Věřím ale, že se to nestane :) Pro ty skutečně největší dobroduhy pak mohu domluvit i přespání v beduínské jeskyni vytesané do skal ještě v dobách Nabatejců (cca za 20 JOD). Ubytování jídlo: opět se můžeme těšit na plnou penzi.
Snídaně bude ještě od pana kuchaře na místě přespání, oběd od našeho průvodce a večeře v kempu či u beduínů.
Spát budeme v beduínském kempu s plným komfortem - beduínské stany, postele, deky i teplé sprchy. 5. den Wadi Musa Petra, div světa Dnešní den bude patřit prohlídce jednoho z divů světa,
stardávného města vytesaného do skal, Petry.
A bude skutečně nač koukat! Vzpomínáte si, jak se Indiana Jones v Poslední křížové výpravě proháněl tajemným skalním městem?

Tak přesně tam se totiž dostaneme! 👌 Nejdřív nás ale čeká posledních 7 km naší výpravy - z Malé Petry se do té "velké" totiž vydáme pěšky cestou starých Nabatejců.
A na konci na nás zničehonic vykoukne ikonická "Monastery"-
a protože se na rozdíl od davů turistů přijíždějících busem dostaneme do Petry z opačného směru, budeme si Monastery moci vychutnat v poklidu, ještě s minimem turistů 😉 To ale pro dnešní den není zdaleka vše! Petra vás svojí rozháhlostí a velkolepostí ohromí a až do pěti hodin, kdy se areál uzavírá, budeme mít jistě co dělat.
Ti, kdo již budou znaveni
se mohou vrátit do kempu a užít si poklidného večera.
Ostatní si se mnou mohou zajít ve městě na večeři a jakmile se setmí, vyrazíme na Petra by night - večerní světelnou show, při které je budova Pokladnice v Petře osvětlena stovkami svíček, které nám umožní vychutnat si atmosféru tohoto tajemného místa zcela jiným pohledem, než jak jsme ji viděli za dne. K tomu všemu budou hrát hudebníci na tradiční hudební nástroje, což celou atmosféru ještě umocní.
Vstupenky na Petra by Night stojí 17 JOD. A když pak bude ještě chuť, můžeme si sednout na drink do údajně nejstarší hospody světě, tzv. Cave baru, který se nachází hned vedle Petry :) Ubytování a jídlo: snídani si dáme v kempu, oběd někde po cestě (není součástí ceny výletu, počítejte s cca 15 JOD či pokud se spokojíte s tousty či něčím menším, cca 5 JOD). Večeře je zahrnuta v ceně kempu, leč ti kdo se budou chtít účastnit Petra by night se na ni nestihnou vrátit.
Stavíme se proto na večeři ve městě (cca 10 JOD), případně si můžeme ulovit něco v místním obchůdku (2-3 JOD). Spát budeme ve stejném kempu, jako předchozího dne. 6. den Akaba Dnes nás čeká zasloužený odpočinkový den. V kempu nás sice čeká snídaně, ale pokud se domluvíme, můžeme se místo ní stavit do malé místní pekárny, kde nám nejenže ukáží, jak paní pekařky dělají zdejší tradiční placky, ale budeme si taky moci svojí vlastní placku udělat.
A naše jistě povedené výtvory nám pak i s dalšími místními pochutinami
naservírují k snídani :) (tato ranní zábava vyjde na cca 10 JOD na osobu). Co vše objevíme na mořském dni?

Následně se přesuneme do Aqaby a zde bude náš hlavní cíl jasný: šnorchlování.
Tato destinace je totiž vyhlášené nejen svojí křiš´tálově čistou vodou,
ale i bohatou biodiverzitou a úchvatnými korálovými útesy, které vytváří domov pro množství živočichů a barevných ryb. Ale nejen to, nedaleko břehu se na mořském dně nachází i vrak letounu či tanku, které přidávají další rozměr této již tak zajímavé šnorchlovací destinace. Wadi Rum Protected Area Na Mars! Odpačatí a vykoupaní se našim minibusem přesuneme dále do pouště Wadi Rum. Ta je díky svému jedinečnému charakteru součástí UNESCO - písečné duny, skalní útvary a kaňony totiž vytvářejí zcela unikátní krajinu, která vypadá, jako kdybyste právě vystoupili na Marsu.
Inu,
ne náhodou se zde natáčely filmy jako Star Wars, Duna či třeba Marťani :-)
Západ slunce ze hřbetu velblouda Po příjezdu do kempu bude pro zájemce nachystán další zážitek: budete si moci užít zhruba hodinovou projížďku na velbloudech za západem slunce.
Projížďka není součástí ceny zájezdu a
případné zájemce vyjde na 20 JOD. Pakliže se rozhodnete užít si západ slunce radši tradičním způsobem, můžete se jen vyškrábat na blízký kopec nad kempe, z klterého je nádherný výhled do pouště, či se prostě jen posadit před stan a relaxovat :) Po večeři si uděláme venku ohýnek a budeme pozorovat nebe plné hvězd, které u nás jen tak neuvidíte. Ubytování a jídlo: dle volby si dáme snídani buď v kempu či v místní pekárně.
Oběd si koupíme v akabě (cca 10 JOD v restauraci, případně street food cca 5 JOD). A večeře už nás bude opět čekat v kempu.
Spát budeme v krásném beduínském kempu schovaném pod skalami uprostřed pouště.
Opět se můžeme těšit na veškerý komfort -
beduínský stan, postel, deky, sprchy. 7. den Wadi Rum Protected Area Výlet pouští Ráno se společně s oodvážlivci vydáme pozorovat nádherný východ slunce nad pouští, zatímco ostatní si mohou přispat a vstát až na výbornou snídani, kterou nám v kempu naservírují.
Po snídani vyrazíme na výlet do pouště - čekat nás bude cca 10 kilometrů, v průběhu nichž si na vlastní kůži vyzkoušíme, jak se v takové poušti pohybuje a že je to něco zcela jiného, než na co jsme běžně zvyklí :) Dostaneme se i do odlehlejších míst pouště, kam běžný turista nezavítá a budeme si tak moci v klidu vychutnat atmosféru tohoto neskutečného místa.
Jeep tour V poledne či brzkém odpoledni se
potkáme s průvodcem, který pro nás bude mít již připravený oběd.
A po zbytek dne se pak již povezeme na korbě jeepu, který nás zaveze na všechna nejzajímavější místa v okolí.
Uvidíme písečné duny, pískovcové "mosty" i dávné nápisy ve skalách a vše opět zakončíme výhledem na západ slunce.
Ti zážitkuchtivý si po cestě budou moci též vyzkoušet "sandboarding" - sjíždění pískových dun na snowboardu 😂 Ubytování a jídlo: dnes o nás bude opět plně postaráno - snídani si dáme v kempu, oběď jako součást jeep tour a večeře opět v kempu.
Spát budeme ve stejném kempu, jako předchozího dne. 8. den Mrtvé moře Mrtvé moře, nejníže položené místo na světě Tento den nás bude čekat dlouhý přesun zpět do Ammánu.
Cestu si ale zpříjemníme nezapomentulným zážitkem, návštěvou Mrtvého moře.
Budeme se koupat v jeho slané vodě a užívat si zvláštních vlastností vody, která nás na jednu stranu bude nadnášet tak, že si při koupání budeme moci snadno číst noviny, ale na druhou stranu z nás při pohybu ve vodě udělaná neohrabaná kuřata :)
A až nás to přestane bavit, uděláme ze sebe ještě bahenní muže a ženy a napatleme na sebe léčivé bahno z Mrtvého moře.
Sami pak budeme moci otestovat, jestli jsou jeho účinky tak blahodárné, jak se říká či zda je to jen přehnaná pověst (podle mě není :-) ). V Mrtvém moři se nejlépe koupe v některém z hotelových resortů - získáme tím šatny, sprchy, příjemnou pláž, bahno co na sebe napatleme a oběd v ceně.
Na vstup je třeba připravit si cca 25 JOD (není v ceně výletu).
Ammán Zpět do civilizace V Ammánu, hlavním městě Jordánska, si zajdeme na večeři do místního bistra, které je vyhlášené svým falafalem a traduje se o něm, že si do něj občas rád zajde i sám Jordánský král (večeře není v ceně výletu, dle toho, co si obědnáte vyjde cca na 5 JOD). Podle sil si pak buď někde sedneme a v poklidu si užijeme náš poslední večer nebo si ještě zajdeme do města užít noční atmosféru tohoto rušného města. Ubytování a jídlo: Snídani si dáme v kempu, oběd nás čeká jako součást vstupu do resortu u Mrtvého moře a na večeři si zajdeme do města.
Spát budeme v příjemném hostelu hned v centru Ammánu, abychom to měli všude blízko. 9. den Ammán Hlavní město Jordánska Vzhledem k tomu, že letadlo nám letí až večer, budeme mít poslední den ještě čas prozkoumat hlavní město Jordánska.
Podíváme se na tzv. "Citadelu"- kopec, jenž byl obýván už před tisíciletími a od té doby se na něm prostřídaly nejrůznější civilazce, které tam postupně zanechávaly své stopy a památky.
Ve městě pak nakoukneme do římského amfiteátru, prolezeme místní tržiště plné nejrůznějších barev a vůní a podíváme se do největší Jordánské mešity.

K večeru nás pak náš minibus odveze na letiště a odtud už nás čeká jen let zpět do Vídně. Jídlo: Snídani si lze objednat v hostelu 4 JOD (3 JOD, když nás bude alespoň 5 :-) ). Na oběd si zajdeme někde ve městě (cca 10 JOD, případně levnější varianty - street food 5 JOD, obchod 2 - 3 JOD). Večeři budeme muset zvládnout po cestě domů, já si třeba ráda v letadle Ryanairu, kterým letíme, objednávám lasagně za 7 EUR :-)