Madeira

1. den Ponta de São Lourenço Nejvýchodnější cípy ostrova ideální na pozorování východu slunce.
Při dobré viditelnosti jsou odtud vidět i sousední ostrovy Porto Santo a neobydlé ostrůvky Deserta Grande.
Kromě několika kasných vyhlídek na útesy zde začíná i trek napříč celým výběžkem. Levada Mill Okružní turistická trasa po dvou levádách s pozůstatky tří vodních mlýnů, kamennými tunely a vodopády. 2. den Fanal Pond Moje nejoblíběnější místo na Madeiře.
Od podzimu do jara je tento vavřínový les téměr neustále zalitý hustou mlhou a pokroucené stromy obrostlé mechem a lišejníky vytváří doslova magickou atmosféru.
Když se, především v létě, podaří Fanal zastihnout bez mlhy, můžeme z něho vidět až na mořské útesy u Porto Moniz. Cascata do Beijo das Águas Nenáročná leváda s několika vodopády.
Přímo z ní lze přejít na další populární levádu das 25 Fontes. 3. den Ponta do Sol Jedno z nejstarších měst na Madeiře.
Název v překladu znamená "Místo plné slunce" a skutečně je zde z celé Madeiry nejvíc slunečných dní za rok. Kousek od města je působivý vodopád stékající z útesu na úzkou pobřežní silnici, která pod ním vede. Pico Ruivo Na nejvyšší vrchol Madeiry vedou celkem 4 různé trasy, lišící se svojí náročností a délkou.
Nejkratší a nejjednodušší cesta vede z parkoviště na kopci
Achada de Teixeira, ze kterého se po přibližně 3 kilometrech dostaneme až na vrchol kopce.
Tato trasa je ideální, pokud se vydáme na vrchol pozorovat západ slunce a chceme pak být brzo zpátky u auta, relativně ještě za světla. 4. den Pico do Arieiro Třetí nejvyšší vrchol Madeiry, přístupný autem až na samý vršek.
S množstvím krásných vyhlídek opět jedno z nejlepších míst, kde pozorovat západ slunce. Praia do Porto do Seixal Pláž s černým sopečným pískem.
Jedno z málá míst na Madeiře, kde se dá dobře koupat v oceánu. Porto Moniz 5. den Levada dos Balcões Kratičká leváda vedoucí na skalní vyhlídku tyčící se nad hlubokým zalesněným udolím.
Pokud zrovna není vyhlídka zahalena v mlze, můžeme odtud vidět hřeben s nejvyššími vrcholy Madeiry -
Pico Arieiro, Pico das Torres, Pico Ruivo a Pico das Pedras. H2O Madeira - Whale & dolphin watching Pozorování delfínů patří mezi ty nejhezčí zážitky, které si z Madeiry lze odvést.
Kromě delfínů se dají při troše štěstí vidět i karety,
měchýřovka portugalská (krásná , ale zabijácká medúza) a nebo velryby, které kolem Maderiy migrují směrem na Island. 6. den Ilha do Faial Santana V městečku Santana najdeme skanzen původních madeirských domečků, ve kterých žili především místní pastevci. Levada do Caldeirão Verde Leváda přes Caldeirão Verde neboli Zelený Kotel patří k nejkásnějším na ostrově.
Cestou se střídají impozantní výhledy na údolí s tunely vytesanými skrz skalnaté svahy. 7. den Funchal Den v hlavním městě Madeiry začíná v historické uličce Rua De Santa Maria, kde více než 100 madeirských umělců přeměnilo dveře od domů a obchodů v umělecká díla.
Dnes je pomalovanych dveří už více než 200 a stále přibývají další.
Na konci ulice se nachází známý trh Mercado dos Lavradores, kde najdeme vše z místího ovoce a zeleniny až po čerstvé ryby. Jedním z dalších míst, které stojí ve Funchalu za navštěvu, je výrobna Madeirského vína. Monte Palace Tropical Garden Carreiros do Monte - Descida Carro de Cestos Camacha Cestu z Monte do Funchalu absolvujeme v proutěných koších na saních.
Jedná se o tradiční madeirský způsob dopravy po strmých ulicích, sahající až do roku 1850. Ernest Hemingway, který jízdu také absolvoval, o ní řekl, že jde o „rozveselující“ zážitek :)
Miradouro Boca da Corrida Vyhlídka na monumentální Údolí jeptišek (Curral das Freiras).