Španělské Baskicko

1. den Letiště Václava Havla Praha Bilbao Airport Na letišti si vyzvednete auto a vyrazíte se ubytovat. Sopelana Sopelana je malebná plážová obec v provincii Vizcaya a vaše domovské místo následujících 7 nocí 🤗 Nachází se na severním pobřeží Španělska, asi 20 kilometrů severně od Bilbaa.
Sopelana je populární destinací mezi místními i turisty, kteří hledají krásné pláže, surfování a příjemnou atmosféru. Nejvýznamnějším prvkem Sopelany je její pláž, která se rozkládá na délce přibližně 800 metrů.
Pláž je široká a písečná, s čistou vodou a vynikajícími podmínkami pro surfování.
Díky svým vlnám a příznivým větrným podmínkám je Sopelana oblíbeným místem mezi surfaři z celého světa.
Můžete vyzkoušet místní lekce pro začátečníky i pokročilé surfaře.
Kromě surfování můžete v Sopelaně také relaxovat na pláži, procházet se po promenádě a vychutnávat si baskickou kuchyni v jedné z místních restaurací.
Také se vydejte na pěší túru po okolních útesech a kopcovité krajině.
Barrikako Flyscha V blízkosti Sopelany se nachází úžasný přírodní úkaz zvaný flysch.
Jedná se o vrstvené skalní útvary, které poskytují jedinečný pohled do minulosti Země.
Můžete se projít po pobřežní stezce a obdivovat tuto spektakulární geologickou formaci. 2. den Bilbao Bilbao je metropolitní město na severu Španělska, v Baskickém autonomním společenství.
S bohatou industriální historií a moderní architekturou se Bilbao stalo významným kulturním a ekonomickým centrem.
Město je nejznámější díky slavnému muzeu Guggenheim, které přitahuje návštěvníky z celého světa.
Kromě toho nabízí Bilbao také bohaté kulturní scény, tradiční baskickou kuchyni a vynikající španělské tapasy.
Je to živé město, které kombinuje svou bohatou minulost s moderním způsobem života, a tak se stalo oblíbenou destinací pro turisty. Guggenheimovo muzeum Nevynechejte návštěvu slavného muzea Guggenheim, které je jedním z nejvýznamnějších muzeí moderního umění na světě.
Je to ikonické muzeum navržené architektem Frankem Gehrym.
Stavba je sama o sobě uměleckým dílem a uvnitř najdete sbírky umění od světově proslulých umělců. Aktuální otevírací doby a ceny vstupenek: https://www.guggenheim.org/plan\-your\-visit Zubizuri Tento moderní a elegantní most překonává řeku Nervión a je jednou z ikon města.
Je to oblíbené místo pro procházky a výhled na okolní architekturu. Casco Viejo Procházejte se po historickém centru Casco Viejo, kde si můžete vychutnat tradiční baskické pintxos (obdoba tapas) a ochutnat místní baskické víno Txakoli. Plaza Nueva Toto náměstí je centrálním bodem Starého města.
Je obklopeno historickými budovami, kavárnami a restauracemi a je ideálním místem pro odpočinek a pozorování okolního prostředí. Bilboko Donejakue katedrala Tato impozantní katedrála (Santiago de Bilbao) v gotickém a neoklasicistním stylu je důležitým náboženským a kulturním centrem města.
Uvnitř můžete obdivovat nádhernou architekturu a umělecká díla. Ribera Market Navštivte jedno z největších trhů potravin ve Španělsku.
Tento trh nabízí široký výběr čerstvých potravin, místních specialit a restaurací. Funicular de Artxanda Využijte lanovku, která vás zavede na vrchol kopce Artxanda, odkud si můžete vychutnat panoramatický výhled na město Bilbao. Aktuální otevírací doby a ceny jízdenek: https://funicularartxanda.bilbao.eus/en/opening\-hours\-and\-prices/ 3. den Návštěva tohoto ostrova lze spojit s prohlídkou města Bilbao Gaztelugatx Gaztelugatxe je malebný ostrov spojený s pevninou mostem a je známý především díky klášteru San Juan de Gaztelugatxe.
Klášter je vybudován na strmém skalnatém kopci a je přístupný po strmých schodech.
Cesta k vrcholu ostrova je okouzlující a nabízí panoramatický výhled na okolní krajinu a Biskajský záliv.
Klášter pochází z 9. století a je obklopený legendami a historií.
Tradice praví, že je zde 241 schodů, které byste měli vystoupat a na každém schodu byste měli zazpívat Ave Maria.
Na vrcholu najdete kapli a zvonici, které jsou věnovány svatému Janu Křtiteli.
Gaztelugatxe se stal populární turistickou atrakcí díky televiznímu seriálu "Hra o trůny", ve kterém sloužil jako kulisa pro fiktivní místo známé jako Dračí kámen. 4. den Urkiola parke naturala Urkiola je národní park, který leží v pohoří Duranguesado a je obklopený nádhernou horskou krajinou, lesy a skalnatými útvary.
Urkiola je populární mezi turisty a outdoorovými nadšenci, kteří hledají přírodní krásu a aktivní dovolenou.
V parku najdete mnoho dobře značených turistických stezek, které vás provedou přes údolí, průsmyky, horské hřebeny a jezera.
Jednou z nejvýznamnějších hor v parku je Amboto, která je považována za symbol Urkioly a jsou odsud krásné výhledy.
Kromě přírodních krás najdete v Urkiola také historické a kulturní památky.
V parku se nachází klášter Santa Maria de Urkiola, který je důležitým náboženským místem. 5. den San Sebastián San Sebastián (Donostia) je nádherné přímořské město.
Leží na pobřeží Biskajského zálivu a je obklopeno překrásnými plážemi, malebnými horami a majestátní architekturou.
Kam můžete vyrazit: Staré město (Parte Vieja): Procházejte se po úzkých uličkách historického centra a objevujte malebné náměstí, trhy, bary a restaurace.
Zde si můžete vychutnat tradiční baskické pintxos (obdoba tapas) a ochutnat místní speciality. Katedrála Buen Pastor: Tato impozantní gotická katedrála je jednou z nejvýznamnějších sakrálních staveb v regionu.
Je známá svým majestátním vzhledem a interiérem plným uměleckých pokladů.
Hora Urgull: Vystupte na vrchol hory Urgull a obdivujte panoramatický výhled na město, pláže a okolní krajinu.
Na vrcholu se nachází také pevnost, která má historický význam pro město. Playa de Zurriola: Tato pláž je oblíbená mezi surfaři díky dobrým vlnám a větrným podmínkám.
Pokud se chcete naučit surfovat, existují zde surfařské školy, které nabízejí lekce pro začátečníky🏄‍♂️ Monte Igueldo: Vydejte se na horu Igueldo a využijte historickou lanovku, která vás zaveze na vrchol.
Odtud si můžete vychutnat krásný výhled na město a zábavní park s retro atrakcemi. ⭐ San Sebastián je také známé svou gastronomií.
Město má několik restaurací s michelinskými hvězdami a nabízí bohatý výběr baskických pokrmů, jako je txangurro (krab), bacalao a kokotxas (treska) ⭐ Parking La Concha Telpark by Empark Pláž La Concha s křišťálově čistou vodou je jednou z nejznámějších pláží ve Španělsku.
Je ideální pro opalování, koupání nebo procházky po promenádě s úchvatným výhledem na záliv. 6. den Aizkorri-Aratz parke naturala Aizkorri-Aratz je národní park nacházející se ve stejnojmenném pohoří Aizkorri-Aratz, které se táhne přes provincie Gipuzkoa a Alava.
Národní park je známý svou překrásnou horskou krajinou, bohatou biodiverzitou a historickými památkami.
Hlavními rysy Aizkorri-Aratz národního parku jsou jeho vrcholy, údolí, horské pastviny a lesy.
V parku najdete několik hor, z nichž nejvyšší je Aitxuri (1 551 metrů). Tento park je oblíbeným cílem pro horskou turistiku, protože nabízí nespočet tras a stezek s nádhernými výhledy na okolní krajinu.
Je také domovem bohaté fauny a flóry.
Můžete spatřit vzácné druhy ptáků, jako je orlovec říční nebo krkavec velký, a také endemické rostliny, jako je květina Narcissus asturiensis.
Park se také pyšní různorodými geologickými útvary, včetně jeskyní a skalních útesů.
V parku se také nachází několik menhirů a dolmenů z doby bronzové, což jsou pozůstatky starověkých kultur, které zde žily.
7. den Zarautz Zarautz je malebné přímořské město, které je známé svými krásnými plážemi, surfováním a příjemnou atmosférou.
Hlavní atrakcí v Zarautzu je jeho rozlehlá pláž, která je jednou z nejdelších pláží v Baskicku.
Pláž Zarautz je oblíbeným místem pro surfaře, díky svým vlnám a větrným podmínkám.
Existují surfařské školy, které nabízejí lekce pro začátečníky i pokročilé surfaře.
Navíc pláž je ideální pro opalování a procházky po písečném pobřeží🏄‍♂️ Ve městě samotném se nachází historické jádro s malebnými uličkami, kde si můžete prohlédnout tradiční baskickou architekturu a obdivovat historické budovy, jako je kostel Santa María la Real.
V centru města najdete také mnoho obchodů, barů a restaurací, kde si můžete vychutnat místní gastronomii a baskické speciality, jako jsou pintxos (obdoba tapas) a čerstvé mořské plody. Getaria Getaria je malebné rybářské město, které je obklopeno krásnou přírodou a nabízí bohatou historii, vynikající gastronomii a příležitosti pro outdoorové aktivity. Jednou z hlavních atrakcí v Getarii je jeho historické centrum.
Procházejte se úzkými uličkami, které jsou plné tradičních baskických domů a obchodů.
Můžete si prohlédnout kostel San Salvador, který se nachází na vrcholu kopce a nabízí nádherný výhled na město a moře. Getaria je také známá svou rybářskou tradicí.
Můžete navštívit přístav a pozorovat rybáře při práci nebo si vychutnat čerstvé mořské plody v jedné z místních restaurací.
Je to také rodné město slavného baskického námořního průzkumníka Juana Sebastiána Elcana, který byl prvním člověkem, který obeplul svět. Další atrakcí je Muzeum Balenciaga, které je věnováno slavnému španělskému módnímu návrháři Cristobalu Balenciagovi.
Muzeum ukazuje jeho práci a vliv na svět módy. Aktuální otevírací doby a ceny vstupenek: https://www.cristobalbalenciagamuseoa.com/en/visit/opening\-hours\-and\-prices/ 8. den Bilbao Airport Na letišti buďte ideálně 2 hodiny v předstihu. Letiště Václava Havla Praha